Alternativ till blogspot.com och wordpress.com

En stor del av alla bloggar finns på Googles bloggplattform Blogger (blogspot.com) och väldigt många finns på Automattics blogghotell WordPress.com och Tumblr. Åter andra finns på Medium.com. Det finns dessutom en väldigt många andra blogghotell. En del kör egen programvara medan andra använder WordPress. Men det finns alternativ till blogspot.com och wordpress.com och andra kommersiella blogghotell.

Exempelvis finns det andra programvaror som Plume och WriteFreely som kan kommunicera med protokollet ActivityPub och alltså är en en del av det som kallas Fediversum. Dvs den distribuerade och federerade delen av Fediversum som inte kan kontrolleras av storföretag. Även den som har en blogg på WordPress.com kan välja att bli en del del Fediversum. Det kan också den som har en wordpressblogg på en egen domän på ett webbhotell välja att bli. Denna sajt är ett exempel på en sådan blogg.

Det går göra en WordPress-blogg automatiskt synlig från andra instanser (servrar, sajter) i Fediversum genom att installera tillägget AcitivityPub. Genom att också installera tillägget Friends går det också att följa konton på andra instanser i Fediversum. Ytterligare ett par tillägg gör bloggen mer synlig i Fediversum. Tips om dem kommer med installationen av ActivityPub.

Det går också att välja att automatiskt posta inlägg på ett Mastodon-konto på samma sätt som en kan göra med Facebook och många andra sociala medier. Men då är bloggen inte en del av Fediversum.

Alternativen

Det finns också några blogghotellsajter som inte kontrolleras av kommersiella företag som Noblogs och Blackblogs. Det finns också tankar i Kamratdataföreningen Konstellationen att eventuellt skapa nåt liknande i Sverige. Med WordPress eller WriteFreely som bas. Men längre än till tankar har det inte kommit.

En egen installation av WordPress på en egen domän är helt klart det bästa alternativet till de kommersiella företagens blogghotell i nuläget. Men det kostar en del pengar och kräver en hel del arbete förutom själva skrivandet av inlägg. WriteFreely och Plume är inte några bra alternativ för en svenskspråkig vänsterblogg idag. Det är inte heller Noblogs eller Blackblogs.

För den som vill ha ett bra alternativ vid sidan av egen domän skulle det kunna vara en bra idé att bli aktiva i Kamratdataföreningen Konstellationen och arbeta för att skapa ett alternativt och fritt blogghotell för vänsterbloggar.

Läs mer:
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Alternativ till blogspot.com och wordpress.com”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.