Reformisternas landsbygdsprogram. Den vänstersocialdemokratiska organisationen Reformisterna har lagt fram ett landsbygdsprogram som vissa avseenden är väldigt bra men i andra avseenden totalt felaktigt när det gäller beskrivningen av läget och verkligheten.
Programmet från Reformisterna har fått Rasmus Landström att skriva en artikel i Flamman som går ut på att Vänsterpartiet aldrig skulle kunna ha skrivit ett sånt program. Artikeln är dessutom en skönmålning av landsbygden parad med en massa fördomar om landsbygden. Han verkar tor att han är ensam om att vara uppvuxen på landsbygden och att folk i städerna inte har nån susning om hur det är att leva, bo och vara på landet. Det är helt galet obildat och okunnigt, fördomsfullt och idiotiskt. Om Refomisterrnas program i huvudsak är bra är Landströms artikel i huvudsak dynga.
Och inget svenskt val avgörs på landsbygden. Där bor högt räknat bara 25% av befolkningen. Men det inkluderar även mindre städer och kommuner som i praktiken inte är landsbygd eller glesbygd. Skövde är liksom inte landsbygd eller glesbygd. Inte heller Lysekil, Varberg och Falkenberg. För att ta några exempel.
Landsbygdsprogram
Ett landsbygdsprogram ser jag som viktigt för att det hanterar så viktiga frågor som gruvdrift, vindkraft, jordbruk, skogsbruk och fiske samt samernas rättigheter. I de flesta fall hamnar Reformisterna rätt i sitt program men när det gäller fisket hammnar de totalt fel och när det gäller jordbruket är det tveksamt om de faktiskt hamnar rätt. Även vad det gäller skogsbruket kan det finnas tveksamma saker. Men programmet är såpass intressant att jag har för avsikt att gå igenom det. Jag kommer därvidlag inte att beröra allt i programmet men en stor del av det.
Och jag ser inga probelm för Vänsterpartiet att kunna ta fram ett landsbygdsprogram som dessutom skulle kunna vara bättre än Reformisternas. Framförallt på de punkter dör Reformisterna är helt ute och cyklar.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Kärnan i ett jordbruks- (eller naturbruks-) program borde vara att naturbrukaren har två nackdelar gentemot mer industriella näringar: Det finns inga tekniska stordriftsfördelar, och naturbrukaren sitter nästan alltid fast i en perfekt konkurrens för att det inte finns några skillnader olika producenters produkter. Det senare är det väl bara vinproducenterna som har lyckats hantera.
Naturbruk och industri (inkl avancerade tjänster) måste därför leva under helt olika regimer som tar hänsyn till detta.
På europeisk och global nivå har ju Vía Campesina skrivit ihop program, som bland annat tar avstånd från subventioner eftersom de är dyra att dra fördel av och därför gynnar de största (de största bidragstagarna före Brexit var det brittiska kungahuset, nu torde det vara något storgods nånstans).
Det är mycket vänligt av dig Anders att du vill läsa igenom programmet och bedöma det. Jag kommer också att läsa igenom det om det verkar intressant. Inte minst intressant är hur mycket de har kalkerat VC.
Jag har redan sett allvarliga problem med skriverierna om både fisket, jordbruket och skogsbruket. Men ska läsa det noggrannare efter helgen för nu är jag först upptagen på en fiskerikonferens och sen på ett möte med Vänsterpartiet.
https://fiske.zaramis.se/2024/11/29/nationella-yrkesfiskekonferensen-dag-1/