Åtal för grova ekobrott i Södertälje. Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot 14 personer för grova ekobrott kopplade till två fastighetsköp i Södertälje. Bland de åtalade finns bland annat en präst, en banktjänsteman och flera före detta fastighetsmäklare som har möjliggjort den misstänkta brottsligheten.
Brottsmisstankarna gäller grov näringspenningtvätt, grova bedrägerier och grov penningtvätt. Ärendet har kopplingar till tidigare åtal som väckts inom samma ärende.
Det aktuella åtalet handlar om köpen av en flerfamiljsfastighet och en kyrkofastighet i Södertälje. Huvudmännen har låtit bulvaner köpa fastigheterna och för att finansiera förvärven har man låtit ett stort antal bolag och privatpersoner överföra pengar emellan sig i flera led, trots att överföringarna inte har varit affärsmässigt motiverade.
Två fastighetsägare och en mäklare har åtalats för grov näringspenningtvätt efter att ha hanterat stora belopp via olika bankkonton. En restaurangägare misstänks för att ha tagit emot pengar och fört dem vidare.
– Vår utredning har visat att syftet med de omfattande överföringarna har varit att dölja pengarnas ursprung och vilka personer som egentligen ligger bakom fastighetsförvärven, säger Jonas Bergendal i ett pressmeddelande. Han är förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.
Falska handlingar
Efter förvärvet av flerfamiljsfastigheten har huvudmännen låtit andra bulvaner stå som ägare av lägenheter i fastigheten. Därefter har man tagit upp bolån genom att använda oriktiga uppgifter och falska handlingar, så som arbetsintyg. Den bank som ska ha lurats är SEB. 4 personer är åtalade för att ha lurat banken. Pengarna som banken betalat ut för bolånen har skickats vidare och använts för att finansiera köpet av kyrkofastigheten.
– Det misstänkta brottsupplägget har fungerat eftersom man haft tillgång till så kallade möjliggörare på bland annat banker och kreditinstitut. En tidigare banktjänsteman åtalas för att ha hjälpt till med bolånebedrägerierna. Denna person är sedan tidigare åtalad för misstänkt mutbrott i samma ärende, vilket handlagts av Åklagarmyndigheten, säger Jonas Bergendal.
Inom kort förväntas även åtalsbeslut avseende bland annat grova bokföringsbrott mot samma personer.
Åklagaren yrkar på sammanlagt 21 års näringsförbud. I ärendet har säkrats över 30 miljoner kronor och åtalet omfattar förverkandeyrkanden och yrkanden om företagsbot mot flera bolag.
Läs mer:
- Stort tillslag mot grov organiserad brottslighet i Södertälje
- Misstänkt korruption i samband med fastighetshärvan i Södertälje
- Förundersökning i fastighetshärvan i Södertälje fortsätter
- Fastighetshärva i Södertälje – två åtalade
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.