Åtal gällande medhjälp till folkrättsbrott

Åtal har väckts mot två företrädare från dåvarande Lundin Oil AB, gällande medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott, i Sudan 1999-2003. Polisutredningen har varit omfattande och pågått sedan 2010.

De två personerna misstänks för att ha medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar, i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i södra Sudan. Alex Schneiter, VD för dåvarande Lundin Petroleum/Lundin Oil, och Ian Lundin, styrelseordförande, har båda åtalas för medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Åklagarens bakgrund till åtalet

Under perioden 1997 – 2003 pågick en väpnad konflikt i Sudan mellan regeringen och rebellgrupper. Den 6 februari 1997 ingicks ett prospekterings- och produktionsdelningsavtal mellan företag med kopplingar till ett svenskt bolag och den sudanesiska regeringen. De två åtalade innehade ledande befattningar i bolagen och medverkade vid avtalets ingående.

Avtalet omfattade ett större område, Block 5A, i södra Sudan och innebar en rätt att inom vissa tidsramar leta efter och utvinna olja i området mot vissa avgifter och del av framtida inkomster.

Under perioden maj 1999 till mars 2003 utförde den sudanesiska regeringen offensiva militära operationer i och nära Block 5A i syfte att ta kontrollen över området för prospektering och skapa förutsättningar för oljeutvinning. Under dessa militära operationer begicks svåra överträdelser av den internationella humanitära rätten.

De åtalade gärningarna

De åtalade ska enligt gärningsbeskrivningen, var för sig eller gemensamt och i samförstånd, ha främjat att den sudanesiska regeringen tillämpade en krigföring som bland annat innebar att militären och regimallierade milisgrupper systematiskt anföll civila eller i vart fall genomförde anfall systematiskt i strid med distinktions- och proportionalitetsprincipen.

Om förundersökningen

Förundersökningen inleddes 2010. Den handlar om komplicerad och svårutredd brottslighet som pågått under flera år och i ett stort geografiskt område under pågående inbördeskrig. Under utredningen utbröt ett nytt inbördeskrig varför det inte varit möjligt att resa till området.

Till skillnad från brott i till exempel Rwanda, forna Jugoslavien och Syrien finns det heller inte några internationella domstolar eller utredningsmekanismer rörande Sudan, som har kunnat bistå den svenska utredningen.

– Det är viktigt att dessa allvarliga brott inte glöms bort. Krigsförbrytelser är ett av de allvarligaste brotten som Sverige har en internationell förpliktelse att utreda och lagföra. Ett stort antal civila drabbades av den sudanesiska regimens brott, som vi menar att de tilltalade medverkade till. Många av de civila som överlevde tvingades fly sina hem för att aldrig återvända och har än idag ingen vetskap om vad som hände deras anhöriga och vänner som man skildes ifrån, säger Henrik Attorps, i ett pressmeddelande.

Läs också:

Läs mer om Lundin Oil:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.