Det måste bli ett slut på tågkaoset. Förseningar och inställda tåg kostar samhället 5 miljarder kronor om året. Sverige har dessutom världens mest splittrade järnvägsunderhåll. För en hållbar klimatomställning behöver vi att järnvägen fungerar. Låt Trafikverket utföra underhållet i egen regi – så att vi får en fungerande järnväg för alla.
Det är dags att något görs. För att sätta samhällsintresset före bolag där vinstintressen styr, behöver regeringen lyssna på de krav som kampanjen Spårfel lyfter.
Kraven är att:
- Trafikverket sköter underhållet av järnvägen i egen regi.
- Trafikverket tar över statliga järnvägsbolaget Infranords kontrakt samt de privata underhållskontrakten när de löper ut.
- Anställningarna tryggas och personal behålls då privat verksamhet tas över av Trafikverket.
- Meddelarfrihet för alla inom järnvägssektorn, oavsett om en arbetar i statlig eller privat regi.
- En egen myndighet för järnvägen skapas.
Icke-fungerande underhåll
När riksdagen 2010 fattade beslut om en avreglering av järnvägsunderhållet såg de framför sig att en effektiv marknad skulle växa fram. Tolv år senare lider marknaden av betydande brister (få aktörer, få anbud och snedvridna incitament) vilket genererar en lägre kvalitet på drift- och trafiksäkerhet än väntat i relation till de medel som finns anslagna till järnvägsunderhåll.
Det finns idag ingen aktör med koll på järnvägen. Förseningar inom järnvägstrafiken kostar enligt Trafikverket samhället 5 miljarder kronor per år. En betydande del av förseningarna beror på fel i järnvägsanläggningen.
Sättet att organisera det dagliga och löpande underhållet bidrar inte till att lösa problemet. Risken för driftstopp ökar. Varken resenärer eller gods till industrin och handeln kommer fram i tid. Utan en fungerande järnväg sinkas den gröna omställningen.
Vill du också att tågen ska gå i tid, minska risken för olyckor och påskynda den gröna omställningen? Då kan du göra skillnad genom att skriva under namninsamlingen.
Spårfel är ett initiativ från järnvägare i facket på Sekos företagsfack vid Infranord som dagligen arbetar med järnvägsunderhållet och försöker lösa problemen för samhället och för trafikanterna.
Att Seko ska verka för att samla banor och banunderhåll, fordonsunderhåll samt trafik under statlig regi, beslutades på Sekos kongress i oktober 2021.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.