Ett par böcker om gangstervärlden

Det finns en faktabok om de svenska gangstergängen, nämligen Svensk Maffia av Lasse Wierup och Matti Larsson. Knuten till boken finns också en hemsida som bevakar utvecklingen i de kriminella nätverken i Sverige, svenskmaffia.se. För den som vill veta lite om bakgrunder och se de senaste nyheterna om gangstergängen kan sajten ge en del information. Däremot är det tunt med analys och förslag på åtgärder för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Därför tycker jag nog att sidan delvis fungerar som en glorifiering av gängen för de som läser. Speciellt om man är ung man och läser den för att få veta mer om de ”häftiga” gängen. Frågan är hur Wierup och Larsson egentligen har tänkt här.

Per Wirtén recenserar Svensk Maffia i DN och efterfrågar även han lite mer analys:

Och då saknar jag analysen. Jag får inte ens veta om den grova brottligheten ökat med maffians ankomst. Och varför har den organiserade brottsligheten uppdaterats till maffia just nu? Författarna ger ingen stor förklaring – och det kanske inte finns någon annan än att kriminell verksamhet är en förtätning av samhällsekonomiska mönster. Hells Angels är som 7-Eleven, Disney och McDonalds. Det ena erövrar gangsterlivet. Det andra gatulivet.

En som i romanform på ett förtjänstfullt sätt beskriver liver i den understa världen är Renzo Aneröd i sina två böcker Löftet och Vildsvinet. Löftet handlar om ett antal individer i Götebrog som tillhör olika gangstergäng. Boken berör kopplingarna mellan gangstergäng och högerextremister liksom kopplingarna till porrklubarna på Andra Långgatan. Kända uppgörelser som bataljen/striden på Näset-badet i Göteborg mellan Naserligan och OG finns med i boken där gängen som har fiktiva namn har sina högkvarter på Hisingen. Då förmodligen i Gazaremsan. Det är på många sätt både tragiska och miserabla liv han beskriver, dock inte helt utan att också ha med hopp och ljusa sidor.

Läs också:
Göteborg – maffiastaden
Gangstergängen
Gangstrarnas Göteborg

Intressant?
Bloggat: Gräv där du står, Jinge,
Vänstermedia: Flamman,
Borgarmedia: DN1, SDS1, SVD1, SVD2, SVD3, HD, GP1, NT, GP2, ST, GT, EX,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!