Ghaddafis Libyen ska leda FN

Det Libyen som felaktigt anklagats för att ha utfört ett av världens värsta terrordåd och Europas värsta, nämligen sprängningen av ett PanAm-plan ovanför skotska Lockerbie, ska nu leda FN:s arbete.

I den artikel i SVD där detta tas upp påstås också att Libyen hade ett kärnvapenprogram. Detta påstående är baserat på samma bra underrätetrlser som kudne visa att Saddam Husseins Irak hade massförstörelsevapen. Dvs det är inte trovärdigt för fem öre.

Däremot är det helt klart att Libyen sa att de slutade med sitt kärnvapenprogram för att kunna få diplomatiska erkännanden mot väst. Ghaddafi är helt enkelt en mycket skickligare politiker än den maktgalne Saddam Hussein var. Även om man inte har ett kärnvapenprogram kan man ju erkänna tat man slutar med programmet om detta ger politiska fördelar.

Libyen sticker ut på ett annat sätt också. Det är ett av få muslimska länder som inte har problem islamistiska fundamentalister. Ghaddafi står nämligen för en riktning inom sunni-islam som är direkt a motståndare till Bin-Ladens, Talibanernas och Saudiarabiens wahhabism. Det fanns libyer som stred i Afghanistan mot Sovjet. Men när dessa återvände hem till Libyen fängslades eller avrättades de. Libyen såg bland annat på så sätt (inte speciellt smakfullt, humant eller demokratiskt dock) till att den extrema sunniriktning som Talibanerna etc står för inte kunde få fäste i Libyen.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements