Brottslighet och gangstergäng

Del 6 av 10 i serien Brottslighet

Att de olika gangstergängen i Sverige ägnar sig åt brott är ju uppenbart bara utifrån det faktum att vi kallar dem gangstergäng. Några av dem, som exempelvis Naserligan (Albanligan), är mer att betrakta som nätverk, andra fungerar som regelrätta föreningar med formella hierarkier reglerade av stadgar. Typexempel på det sistnämnda är Hells Angels.

Men vilka brott ägnar sig då gängen åt? De mest uppmärksammade brotten i gängsammanhang är när de mördar eller försöker mörda medlemmar i konkurrerande gäng. Men de brotten tjänar man inga pengar på och det viktigaste för de olika brottssyndikaten måste ju vara att tjäna pengar, att göra profit. Men de allt fler morden i gangsterkretsar har fått en effekt. Polisens uppklarandeprocent av mord har minskat.

Ett brott som gängen tjänar pengar på är beskyddarverksamhet eller med ett annat ord utpressning mot restauranger och småföretag. Detta är också ett brott som uppmärksammats flitigt i media. Detta framförallt när det lett till olika typer av våldsdåd, eller när nån restaurangägare inte velat betala utan gått till polisen. Men denna typ av brottslighet är bara en i raden av verksamheter som gängen ägnar sig åt.

Enligt boken Svensk maffia är exempelvis medlemmarna i Hells Angels väldigt ofta egna företagare. Så drivs (eller drevs när boken skrevs) tatueringskedjan House of Pain av en medlem i Hells Angels, skandinaviska Hells angels ger ut tidningen Scanbike och det finns ett Hells Angels-ägt bolag i Sverige som heter Hells Angels AB, som säljer Hells Angels-saker som tröjor, almanackor och supporterprylar.

Bland de brott som medlemmar i Hells Angels dömts för enligt Svensk Maffia-boken finns utpressning och indrivning av skulder med hjälp av våld och hot. Vidare är medlemmar dömda för bokföringsbrott och skattebrott i framförallt byggbranschen. Även domar för utbetalning av svarta löner finns liskom fall där Hells Angels-medlemmar medverkat i s.k. bolagsplundring. Det handlar alltså i Hells Angels fall påfallande ofta om traditionell ekonomisk brottslighet i samband med att man driver småföretag. Rykten cirkulerar dock om att medlemmar i klubben också tjänar pengar på narkotikhandel. Något som inte kan bekräftas genom några domar. Det kan också nämnas att medlemmarna i Hells Angels i stort sett är personer födda i Sverige utan invandrarbakgrund, förutom ett relativt stort inslag av finskättade personer

Men när det gäller det andra stora mc-gänget bland gangsternätverken, Bandidos, finns det medlemmar som dömts för grova narkotikabrott. Men de allra vanligaste brotten i Bandidos-sammanhang är utpressning och indrivning. Folk anknytna till Bandidos har också dömts för väpnade rån. Speciellt för Bandidos är också att i gänget samsas invandrare (som dominerar i Göteborg, fast där finns också nazister) med nazister som dominerar i exempelvis Västerås och Säffle. Detta verkar ske helt utan friktion. Förmodligen därför att man förenas i sin jakt på pengar.

Nazisterna i fråga har ofta tidigare varit medlemmar i ett annat gäng, som ursprungligen skapades inne på fängelser, Brödraskapet Wolfpack. Ett gäng som ägnat sig åt värdetransportrån, indrivning och knarkaffärer. I Brödraskapet lyckades polisen under en period få in en eller två infiltratörer som kunde ge tips som ledde till fler gripanden och åtal. Men det uppdagades också att de polismän som varit involverade i det hela gjort sig skyldiga till att ha använt olagliga metoder. Något som i förlängningen lett till åtal mot poliser (mer om detta vid ett annat tillfälle).

När det gäller andra välkända gäng som Original Gangsters, Naserligan, RK, Juggemaffian, Asir, Tigrarna osv är det samma typ av brottslighet som för Brödraskapet som dominerar. Det handlar om narkotika, grova rån och i vissa fall om illegalt spel, smuggling av sprit och cigaretter samt prostitution och troligen trafficking. RK dominerade den illegala svenska spelmarknaden under lång tid (hur det är idag verkar lite oklart), men även andra gäng har varit och är inblandade. Smuggling av diverse olika varor, inklusive människor har också varit och är en specialitet bland de gäng som har en koppling till Balkan.

Läs också:
Maffiastaden Göteborg
Gangstrarnas Göteborg
Gangstergängen
Gangstergängen 2

Intressant?
Borgarmedia: SVT1, SVT2, SVD1, SVD2, DN1, DN2, GP1
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS I detta sammanhang räknar jag in Red & White Crew och Red Devils i Hells Angels och X-team i Bandidos. DS

Series Navigation<< Brottslighet och könBrottslighet och polisen >>
Advertisements

14 Replies to “Brottslighet och gangstergäng”

  1. Beskrivningen av änglarna låter bra likt en av beskrivning av svenskt näringsliv tycker jag, ja överhuvudtaget av världens storföretag. Fast utpressningstaktiken är kanske av annat slag, men resten!

Kommentarer inaktiverade.