Inga större skillnader på budgetarna

När det gäller de olika budgetar som olika partier presenterat de seanste dagarna så föreligger faktiskt ingen större skillnad på dessa och den budget som regeringen och finansminister Anders Borg presenterat. Grunderna är de samma. Alla är i praktiken högerbudgetar som garanterar fortsatt gynnande av storföretagen och de rika. Skillnaderna är små och främst kosmetiska.

Vänsterpartiets avviker mest och är den som mest liknar en vänsterbudget. Men förstås en reformistisk sådan. Det handlar om att man ska följa påhittade budgettak (det gäller inte vänsterpartiet), inte ha nån förmögenhetsskatt (gäller inte vänsterpartiet och sossarna), fortsätta klämma åt fattiga, pensionärer, sjuka , arbetslösa osv. Alla vill ha privata skolor, privata vårdinrättningar och vill privatisera statligt ägda företag eller i alla någon av dessa grejer.

De förändringar, små förbättringar som finns i sossarnas, mp:s och vänstarpartiets budgetar uppväger inte allt negativt som också finns (återigen, vänsterpartiets är klart bättre än de andras). Helt klart är dock att de tre oppositionella budgetarna försöker ta ansvar för fattiga människors levnadsvillkor på ett bättre sätt än regeringens, högerns. Men det är inte tillräckligt bra. Mer pengar till sjukvården hjälper inte om man samtidigt privatiserar. Höjt bensinpris är ingen speciellt bra miljöpolitik. De som kör mest (manliga höginkomsttagare i storstad) påverkas väldigt lite av en sån åtgärd. Bättre vore trängselavgifter i fler svenska städer och mer pengar till kollektivtrafiken.

Men nu måste alla dessutom komma med förslag kring hur finanskrisen ska hanteras och det vi har sett hittills tyder på att alla (utom vänsterpartiet antar jag) kommer att lägga förslag som räddar kapitalägarna och de rika. Förslag som de fattiga får betala.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Trotten, Ekonomikommentarer, Esbati, Dan Josefsson,
Läs mer: ETC1, ETC2, ETC3, ETC4,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, DN4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements