Spiken i kistan för Saab

Det amerikanska representanthusets beslut om att rädda de amerikanska biljättarna innebär så vitt jag förstår att Saab Automobil kommer att läggas ner (om nu senaten också röstar för paketet). GM får inte längre hålla Saab Automobil under armarna (vilket de ju ändå inte skulle klarat) och har sagt att man ska göra sig av med Saab på något sätt. Någon köpare till bilföretaget i Trollhättan är svårt att se och då återstår så vitt jag kan se nedläggning. En sammanslagning med Volvo Personvagnar löser inga som helst problem för fabriken i Trollhättan. Den försvinner ändå.

Vad gäller Volvo Personvagnar är läget lite bättre, Ford är inte i akut behov av stöd från den US-amerikanska staten utan kan klara sig ett tag till och till Volvos personbilstillverkning kan detta finnas köpare. Men även om det finns någon som köper Volvo kommer vi att få se fler stora nedskärningar i Göteborg.

Den tredje svenska biltillverkaren, Pininfarina i Uddevalla, kan kanske däremot omedelbart ställa om sin produktion till elbilar. Man har ju faktiskt utvecklat en sådan.

Intressant?
Bloggat:
Borgarmedia: VA1, VA2, VA3, AV1, AV2, SVD1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements