Kuppen i Riga

Räddar svenska banker – lettiska arbetare får betala

Det har varit mycket gnäll över när svenska fackföreningar blockerade ett bygge i Vaxholm. Man blockerade det för att hindra lönedumpning och dåliga arbetsförhållanden. Det var naturligtvis helt riktigt agerat av de svenska fackföreningarna.

Vad om däremot talats tyst om i svenska media och i den svenska debatten är hur Sveriges regring agerat för att stoppa en devalvering i Lettland. Anledningen till att man gjort detta är för att kunan rädda de svenska bankerna SEB och Swedbank som annars hade gått under. För att citera Affärsvärlden nr 6/ 2009 (artiklen finns i skrivande stund inte på nätet):

Så stoppade den svenska regeringen en devalvering i lettland, satte befolkningen på svältkur – och räddade Swedbank och SEB.

För att rädda de svenska kapitalisterna så måste alltså Lettlands arbetare betala med sämre livsvillkor, arbetslöshet, fattigdom etc. Tillsammans med IMF har Sveriges regering agerat för att rädda de svenska bankerna från en krasch. Att de fattiga letterna får betala priset för detta är det ingen i borgerligheten och finansvärlden som bryr sig om. Ingen rik, ingen makthavare bryr sig när åtgärder drabbar fattiga. När däremot ett lettiuskt företag som vill ge arbetare dåliga villkor och stoppades från detta var dett ett hiimla gnäll från borgerligheten.

Affärsvärlden kallar faktiskt Sverige agerande i krisens Lettland för ”Kuppen i Riga”. Det handlar om övergrepp, utpressning och stormaktspolitik från Sverige och Lettland. Baltikum har varit glada för att de börjta lämna stormakten Rysslands grepp. Istället har de hamnat i den hänsynslösa svenska kapitalismens grepp. För i praktiken bestäms ju helt uppenbart den faktiska politiken som bedrivs i de baltiska länderna i svenska styrelse- direktions- och regeringsrum. Det handlar i alla fall inte om demokrati.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Forever United, Jinge, Stenudd,
Borgarmedia: AV1, 2, 3, 4, 5, VA1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements