Nytt vänsterparti bildas i Frankrike

I går uppplöstes Socialistiska Partiets franska systerparti, LCR. Ett nytt, mycket större parti är på väg att skapas denna helg, än så länge under arbetsnamnet NPA (fransk förkortning), Nya Antikapitalistiska Partiet. Som man skriver på sajten för Studio Ett:

Frankrikes nya vänster
Efter förra veckans franska massprotester mot regeringens politik, så lanserar vänsteraktivister ett nytt antikapitalistiskt parti med sikte på valet till EU-parlamentet i sommar. I dagarna samlas hundratals representanter från organisationer, fackföreningar och vänsterorganisationer i Paris för att bilda det nya partiet. Ledaren, brevbäraren Olivier Becancenot, som har retat gallfeber på president Sarkozy, kan hota det splittrade Socialistpartiet.

Vi i Socialistiska Partiet har också tidigare i år tagit ett gemensamtt uttalande med en del av de som bildar det nya partiet och tillsammans med andra europeiska vänstergrupper:

Vi motsätter oss EU-regeringarnas planer som räddar banker men inte människor. Ett sådant Europa är inte vårt, något som klart uttryckts genom NEJ-svaret på folkomröstningarna i Frankrike, Nederländerna och Irland om EU-grundlagen.

Vi föreslår en antikapitalistisk krisplan som – istället för de tusentals uppsägningar arbetsgivarna planerar – prioriterar jobb och föreslår en total nationalisering av banker och kreditsystem under kontroll av arbetarna och folket och som tillfredställer de sociala behov som finns.

Problemet är inte finansspekulation och dess excesser och att förbättra styrsystem, utan istället måste man bryta med kapitalismens logik.

Under dessa omständigheter, och med hänsyn tagen till länders olikheter, förbinder vi oss själva åt att bygga en samordnad och enad opposition mot bossarnas attacker och på samma gång skapa möjligheter för en alternativ och antikapitalistisk pol som, baserad på folkliga mobiliseringar, försvarar ett Europa som tillfredställer behoven hos arbetare och vanligt folk och som säger nej till alt stöd för deltagande i regeringar med nyliberala socialdemokrater eller vänsterpartier.

Det är på denna grund, och oavsett vilka möjliga alternativ och val varje enskild organisation har, som vi har som mål att vara närvarande och presentera denna politiska linje under nästa EU-val.

Men innan dess kommer vi att delta i den stora, breda enhetsfrontdemonstrationen mot NATO i Strasbourg och Baden-Baden i samband med att denna symbol för militarism och imperialism firar sitt 60-års-jubileum.

Läs mer: Senaste numret av tidskriften Röda Rummet,
Pierre Rousset, Nytt antikapitalistiskt parti – en modell för Europas vänster?

I International Viewpoint:
The NPA, a new experience of building an anti-capitalist party
November 2008 – François Sabado
Toward the Foundation of a New Anticapitalist Party
November 2008 – Pierre Rousset
Where is the radical left going?
November 2008 – Alex Callinicos
From the LCR to the NPA
January 2009 – Daniel Bensaïd , Alain Krivine , Pierre Rousset , François Sabado
The New Anti-capitalist Party shakes up the left
November 2008 – Esther Vivas , Josep María Antentas

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
  • Då är det bara att önska lycka till, samt påminna om Marx’ ord om att varje steg av praktisk handling är mer värt än hundra progrma.

  • Pingback:   NPA - Nya Antikapitalistiska Partiet — Mullvaden()

  • Lars

    Tack for lanken till artikeln av Pierre Rousset, mycket intressant.

    Ar namnet bara ett arbetsnamn eller kommer det riktiga namnet att bli nagot liknande? Staller mig lite fragande till att ha ett anti-namn. Kanns lite negativt pa natt satt. Vore det inte battre att saga vad man kampar for istallet for vad man inte gillar?

  • Anders_S

    Lars: Namnet är än så länge ett arbetsnamn. Vad namnet blir i verkligheten vet vi först i morgon.