De trevliga Sverigedemokraterna?

Eller ska vi säga antisemiterna, rasisterna, fascisterna, homofoberna, rättshaveristerna, fifflarna, knäppskallarna, brottslingarna och våldsverkarna? Det senaste är att de hotat en journalist. Vissserligen en journalist som infiltrerat organisationen, så hon måste ju ha insett att det skulle kunna hända. Det är liksom en risk man tar när man gör ett sånt uppdrag:

Vad var tanken med wallraffandet?
De senaste åren har Sverigedemokraterna förändrat sin inriktning bort från det främlingsfientliga. Vi ville ta reda på om den yttre bilden stämmer med vad som sägs mellan skål och vägg. Reportern hade tydliga förhållningsregler att vara passiv och iaktta utan att provocera eller prata främlingsfientligt. Det är väldigt sällan det är berättigat att wallraffa, men i det här fallet ansåg vi det vara okej eftersom vi inte kunde få fram sanningen på annat sätt, säger Sanna Klinghoffer.

Utsatte ni inte er reporter för fara?
– Vi lade mycket kraft på säkerhetskalkyler om vad som kunde hända om hon blev avslöjad och om det skulle komma hot efter att vi publicerat inslaget. Men de bedömare vi anlitat som har kännedom om partiet anser att de skulle skjuta sig själva i foten om de uppträdde hotfullt. Vi har gjort andra jobb där vi granskat kriminella, och de ansågs av bedömarna vara farligare, säger Sanna Klinghoffer, och medger samtidigt att hon har förståelse för om Sverigedemokraterna känner sig kränkta.

– Jag kan förstå om de blir förbannade, vår inspelning är en kränkning, men vad jag inte kan förstå är den hotfulla situationen som uppstod och att de stal väskan och sedan låtsas om att det inte har hänt.

Annars tycker jag det är renhårigt av Sanna Klinghoffer att erkänna att infiltration är ett integritetskränkande sätt att arbeta. Hon menar dock att det var nödvändigt i detta fall och det tror jag också det var. Det var helt enkelt nödvändigt för att kunna avslöja Sverigedemokraterna för det dom är.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Tobbe S

  Du får inte följa med mig in i valbåset, och se hur jag röstar, i alla fall.
  /T

 • Johan

  Journalisten i detta fall liknar de konststuderande – lallande nybörjare som letar något, vad som helst, att blåsa upp som sensation. Patetiskt.

 • Johnny

  Möjligen är jag döv. Men jag kan inte höra något hot i ljudupptagningen. Däremot verkar Caroline få fnatt när hon blir påkommen. Det kan jag ha viss förståelse för. Sd:s meningsmotståndare brukar dels använda sig av fega metoder, och givetvis uppträder de fegt när de blir påkomna.

  ”Det var helt enkelt nödvändigt för att kunna avslöja Sverigedemokraterna för det dom är.”

  När blir det nödvändigt att avslöja de andra partierna för det dom är? Jag tror t ex m har en dold agenda att bara gynna de rika i samhället. Vem på SR tar sig friheten att bestämma detta och använda sig av TV-licenspengar? Som vanligt luktar det inte demokrati när media kastar skit på sd.

 • Z

  Man har gjort samma sak mot Moderater och Socialdemokrater när de intervjuade folk i Valstugor med gömd mikrofon och visade på deras rasistiska kommentarer etc..

 • Jocke

  Johnny:

  Hot behöver ju faktiskt inte vara verbala.

 • Johnny

  I valstugor ja. Men inte i privata sammanhang vilket strider mot Europakonventionens artikel 8 om rätten till privat- och familjeliv.

 • Johnny

  Jocke>> Hur hotar man exempelvis att ge sig på någon fysiskt utan att uttala det? Man utdelar en spark bara halva vägen och gör något slags hotfullt utfall eller? Du kan förklara det för mig och berätta hur du i sånt fall finner stöd för det i ljudupptagningen.

  Hon blev inte hotad. Lika lätt är det att förstå att hon kan ha kännt sig hotad. Under rådande omständigheter är det begripligt att hon kan ha känt så, utan att för den sakens skull blivit utsatt för hot.

 • Johnny

  Varför inte vara trevlig som Jan Guillou istället när han kuskade land och rike runt med Jimmie Åkesson en vecka, och på så sätt följde sd:s arbete? Heder åt honom även om jag inte har några förväntningar på den artikelserien.

 • Tycker wallraffandet är en bra metod och hade hon inte känt sig hotad, så hade hon nog inte känt sig tvungen att släppa väskan och försvinna. SD kommer ursprungligen från ND och deras agenda är nog rätt uppenbar för allt och alla. Om en kvinna blir våldtagen eller misshandlad, brukar dessa SD skylla på invandrare eller muslimer, vem ska de skylla på att en svensk tjej kände sig hotad i det här fallet?

 • Daniel

  Fria nyheter… När det gäller vänsterns extremorganisationer brukar ju inte det politisk-korrekta-komplexet ha några invändningar mot att medlemmarna själva rapporterar inifrån organisationerna (ex Andreas Malm, Petter Larsson mfl). Varför inte så i detta fall?

  Denna infiltration överskrider med råge alla de krav på opartiskhet och moral som public service-uppdraget ställer på SR. Man har alltså avlyssnat minderåriga i privata sammanhang med målsättningen att smutskasta en politisk organisation. Försök att för en gångs skull tänka utanför er snäva lilla ”vad gynnar mina syften”-box och fundera på om det är denna sortens arbetsmetoder som en statlig institution ska använda sig av.

 • anders

  Vore ju intressant om media någon gång granskade antisemitismen inom vänstern genom att med dold mikrofon smyga runt bland medlemmarna i vänsterpartiet.

 • För att upprepa vad jag skrev på annan blogg:

  I ärlighetens namn, hade jag plötsligt insett att en person jag trodde var en vän hade bandat mina konversationer i månader hade jag nog också blivit rasande. Självklart tog de filmen ur kameran. Om de däremot behållt den och handväskan är det ett brott och de ska fällas för det.

  Fast det var då en fasansfullt pinsam kommentar de hade. ‚ÄúSverigedemokratisk Ungdom drabbat av statsunderstödd infiltration‚Äù. Pffft. Bör sägas att de självklart kommer få smaskiga filmklipp om de rör sig bland ungdomar. Det skulle de få i LUF och MUF också.

 • Säg mig Svensson, hur tycker du att en rimlig reaktion från SDU skulle sett ut i det här läget?
  Ta och sätt dig själv i den här situationen. Tänk att en person som du litat på, som tittat dig rakt i ögonen och sagt sig vara din vän visar sig vara raka motsatsen. Att allt hon någonsin sagt till dig varit lögn och att enda anledningen till att hon varit i din närhet är att hon letat efter sätt att krossa dig.
  Hur skulle du reagera?

 • Att man blir irriterad är en sak..att bryta mot svensk lag och hålla fast henne eller stjäla hennes utrustning och förstöra materialet måste ni väl inse är helt åt helvete? Hur kan man skryta om att man vill bli av med alla invandrare för att skydda sverige och dess lagar, och sen själv går och bryter mot lagarna. SD har inte förmånen att kräva att andra håller sig till lagen men att de själva skiter i den.

 • Cheezle

  Man lackar väl bara om man har något att dölja. Själv är jag med i Socialistiska partiet. Jag hade inte haft några som helst problem om en journalist hade haft en mic med sig på ett av våra möten. Tvärtom! Möjligen att jag hade blivit förvånad att man intresserade sig för oss så pass mycket.

  SP har möte i Malmö imorgon. Välkomna!

 • Cheezle

  Jo, jag glömde. Om någon journalist vill komma på mötet imorgon är det bara att maila. malmo@socialistiskapartiet.se

 • Anders_S

  Cheezle har redan sagt det jag skulle svara på frågan från Erik ovan.

 • Säg till när ni har möte i Helsingborg 😉

 • Daniel A

  Jag tror att man skulle bli oerhört besviken om man sprang omkring med dold mikrofon på olika möten anordnade av dom politiska partierna på vänstersidan.
  Dels så finns inte några intoleranta åsikter, och dels så är man ju nästan van ändå av att statsmakten smyglyssnar bakom hörnet. Många vänstermöten är öppna även för utomstående när det är föredrag eller olika ämnen som debatteras.

  Man får inte heller glömma att sd snart kan sitta i regeringen under borgerligt mandat.

 • Daniel A

  Jag vill gärna lägga till en korrigering så att folk inte misstolkar mig.
  Om någon av nån anledning skulle dra upp AFA, så vill jag bara meddela att AFA är dels inget parti (vad jag vet) och dels så är dom galna och borde inte ges nån uppmärksamhet.
  Våld lönar sig aldrig oavsett från vilket håll det kommer.

  Och förövrigt så håller inte AFA på med vapenskrammel… det är tillräckligt många grupperingar på högersidan som gör det.

 • Nej, den väskan ligger garanterat på havets botten.

  Sanna Klinghoffer säger ju att det finns på film från färjans övervakningskamera hur Almqvist går in i hytten utan väska och kommer ut utan.

  Enligt (SD):s egna rättsregler borde väl en fällande dom vara lika med uteslutning?

 • Åh, och ur en säkerhetsaspekt: Erik Almqvist må ha bundit sin flickvän och släpat ut henne i trappuppgången, och de andra bönderna i ungdomsförbundet kan nog dra en högerkrok på fyllan, men där slutar deras farlighet. Jo, de kan ringa anonyma hotsamtal med. Men Kaliber-redaktionen fällde ”Spelkungens” verksamhet i Sverige, där har vi någon som är farlig på riktigt.

 • Jimmy Windeskog

  ”Reportern hade tydliga förhållningsregler att vara passiv och iaktta utan att provocera eller prata främlingsfientligt. ”

  Vilket det ju finns bevis för att hon inte följde, bla det att hon sitter i SDU:s styrelse.

 • Vilket inte säger något. Vilka beslut har hon varit drivande i?

 • biodlarn

  Det parti i Sverige som historiskt har den starkaste kopplingen till rasism och rasens renhet är Socialdemokraterna. Vill bara påminna om parets Myrdals arbete. Sverige har på Socialdemokraternas initiativ genomfört flest tvångssteriliseringar näst efter Tyskland som inspirerades av de svenska socialdemokraterna. Detta pågick ända fram till 1975 då det förbjöds. /*Saknas källa, borttaget*/ #AS

  /*off-topic, borttaget*/ #AS

  Det största hotet mot demokratin i Sverige utgörs just av socialdemokraterna som på olika sätt spottar demokratin i ansiktet genom smutskastningskampanjer, valsabotage och lögner.

  Bara att komma ihåg hur de smutskastade miljöpartiet innan de valdes in i riksdagen. Nu försöker de bilda regering tillsammans.

  Det parti som står SD närmast är utan tvekan Soialdemokraterna med några viktiga skillnader. SD är för kärnkraftsförnyelsen, allmän totalförsvarsplikt och ett stärkt nationellt försvar samt en invandringspolitik i nivå med våra andra nordiska grannländer. Detta torde överensstämma rätt väl med stora socialdemokratiska väljargrupper framför allt de äldre.

  Läs partiprogrammen så blir det uppenbart.

 • biodlarn

  Att jämföra med att någon journalist skulle ha en dold mikrofon på möten är väl lite väl naivt. Vad de gjort är att under privata fester och privatasammanhang utge sig för att vara en vän och sen smygfilma. Inte riktigt samma sak. Visar återigen vilken dålig känsla för deomkratiska sammanhang vänstern har. Gång på gång. Skrämmande.

 • biodlarn
  vad är det för korkade åsikter du för fram. faktum är att SD inte liknar något av de etablerade partierna, jo på en punkt så liknar de vänstern och Ohlys gäng, brist på verklighetsförankring.

 • Anders_S

  biodalrn: Jag vet inte riktigt vad Sanna Klinghoffer och den aktuella journalisten har med vänstern att göra?

  Personligen tycker jag att det hela är problematiskt, men förmodligen nödvändigt och bra. Det återstår att se när programmet sänds.

 • Glenn

  Är inte hela grejen med svenskar att man ska ha en fasad av tolerans och öppenhet för att efter några glas alkoholhaltiga drycker säga ”som man tycker” vilket ibland innebär en inte fullt så stor fascination och tolerans för massinvandring, muslimer och exotism. SDU gör ju bara det svensken ska göra, de säger inte ”rakt ut” vad de tycker utan ser till att hålla en fasad. Skillnaden är väl att de rakt ut säger typ vad moderaterna skrev på DN debatt igår, inte så farligt..

  Alltså, SDU är vanliga svennar och ska väl inte bli straffade för det?

 • biodlarn

  Mr Opinion
  Tacksam om du kommer med fakta och inte tomma påståenden.

  Ganska tydligt om du läser programförklaringen att SD är det parti som starkast försvarar den svenska folkhemstanken.

  Ge mig några exempel där du tycker att de största skillnadernafinns mellan SD och Socialdemokraterna.

  /*off-topic, borttaget*/ #AS

 • Anders_S

  En diskussion om vilka som är de bästa fascisterna eller de bästa folkhemsförsvararna betraktar jag som off-topic från och med nu.

 • biodlarn

  Mr Opinion

  Tacksam om du talar om vad det är som är korkat. Är det upplysningarna om Socialdemokraternas rasistiska historia du menar så rekommenderar jag dig lite historieläsning. Det är inte åsikter utan fakta. Lär dig skilja på det. Borde räcka att söka på nätet. Trilla inte av stolen.

  Sök på ”Kris i befolkningsfrågan” av Alva och Gunnar Myrdal.

  De tycker att steriliseringslagarna är för tama och att ca 10% av befolkningen skulle kunna steriliseras. Gunnar blev senare handelsminister.

  När sossarna stabiliserat sitt maktövertagande 1932 så grundade de det ”Rasbiologiska institutet”

  Vill du specialstudera attityden till det öppna samhället och demokratisyn så kan du gotta dig i IB affären. Socialdemokratins egen hemliga underrättelsetjänst som registrerat stora delar av svenska befolkningen i olagliga register.

  Med hjälpa av dessa ledtrådar hittar du hur mycket som helst. Du kan bygga på med nyhetsartiklar om hot och sabotage från Socialdemokraterna under pågående valkampanjer om du vill. Då är vi inne på 1990 tal och 2000 talet.

  Tyvärr är det inte denna typ av historia som lyfts fram speciellt ofta.

 • Anders_S

  Och där räcker det också med info om sossarna. Jag vet att allt stämmer, men att diskutera socialdemokratena är lite väl off-topic.

 • Biodlarn

  skärp dej, jag ar varken sosse eller vänster, men hur korkat är det inte att hålla på och försöka klistra fast vad eventuellt representatner för dessa partier gjorde för många årtionden sedan. flera av dem är idag döda, skall det på något sett belasta tex Mona Sahlin?, jag håller inte med henne i mycket men hon och hennes parti skall dömas för vad de gör idag och inte vad en representant för deras parti gjorde för 50 år sedan.

  Nu slutar mina inlägg i denna fråga

 • biodlarn

  Intressant att de politiker som är aktiva nu inte skall belastas för vad som pågick tidigare i partiet. Skulle måhända samma åsikt vara giltig för SD?

  Det finns tillmälen om SD i Anders inlägg ovan som tillhör kategorin smutskastnings och lögnkampanj från vänstern. För att nämna några ”antisemiterna, rasisterna, fascisterna, homofoberna, rättshaveristerna, fifflarna, knäppskallarna, brottslingarna och våldsverkarna”.

  Tycker du att det är försvarbart med den här typen av påhopp. Du kan använda dem på vänsterpartiet och socialdemokratin med större fog. Vad är ditt underliggande syfte? Att blie n i kören från vänster som rättfärdigar vilka metoder som helst.

  Upprepas en lögn tillräckligt många ggr upplevs den som sann.
  Är det demokratiska metoder?

 • Skillnaden där är väl att många av de gamla gäddorna ännu står i vassen i (SD).

  Biodlarn: vad har Sveriges Radio med någon slags odefinierad vänster som du hänvisar till att göra?

 • biodlarn

  Nicklas

  Jag har skrivit mest om socialdemokratins historia och metoder i inläggen ovan och när jag skriver om vänstern så syftar jag på att denna blogg är en vänsterblogg och de metoder som har använts och fortfarande används av vänstern som bygger på att använda lögner och anspelningar i syfte att smutskasta och undergräva personer och partier.

  På vilket sätt har SD mer än Socialdemokratin med fascism att göra? Studerar man SD så är frågan mycket befogad. Det hamras ut att SD är ett fascistiskt parti av kriminella. Vilket vem som helst som är intresserad av annat än smutskastning i egna intressen lätt kan se är felaktigt genom att läsa partiprogram m.m.

  /*off-topic, borttaget*/ #AS

 • Kan du vara vänlig att svara på frågan?

  Om vi utgår från att denna, och andra bloggar är en del av en odefinierad ”vänster”, kanske även min, vad har vi med SR och deras arbetsmetoder att göra?

 • biodlarn

  Nicklas

  Om du menar en i kören från vänster som rättfärdigar vilka metoder som helst. Den vänster jag åsyftar är den vänster som finns representerad i riksdagen bestående av Vp, och socialdemokratin. Blir väl rätt lätt att lägga till den hop med vänsterextremister som lever om med odemokratiska metoder på gator och torg lika väl. /*off-topic, borttaget*/ #AS

 • Anders_S

  nicklas och biodlarn: Diskussionen får nu betraktas som avslutad. (Skrevs samtidigt som Hampus efterföljande kommentar)

 • Ja, Biodlarn, vänstern är ju känd för att förespråka stegling av Sverigedemokrater. Här i Stockholm brukar vänstern bränna i kungsträdgården på lördagar. Barnen äter vi upp. I Sundsvall har jag hört att man föredrar sträckbänken och sedan halshuggning.

  Så odemokratiska är vänstern, till skillnad från Sverigedemokraterna som uppstod hur den fina och mångkulturella föreningen Bevara Sverige Svenskt. Där finns det bara små änglar som spelar fiol och det mycket tyst.

 • Jocke

  Johnny:

  Att vara instängd i en hytt med tre (fyra?) killar varav en kräver att få ens väska, inte hotfullt…ok. Att först bli förvägrad att gå ut ur hytten men sen lyckas smita ut, inte hotfullt…ok. Det finns hur många sätt som helst att hota folk på utan att göra det verbalt, att du inte förstår detta, ja det är väl din förlust antar jag.

 • Moneyman

  ”Lämna väskan”

  Vilket rån och vilket hot, hahaha! (S)Radio är verkligen mer patetisk än vanligt. Ljuga om att ett rån ägt rum bara för att det inte fanns något intressant att rapportera om efter ett halvårs intensivt spionage.
  Vidrigt att en statlig radiokanal kränker ungdomar på detta sätt. Jävla fascister!
  1984 all over again.