Ansvaret vilar tungt på LO-ledningen!

Återpublicerar här ett uttalande av metallklubben på Volvo Lastvagnar AB i Umeå.

Ansvaret vilar tungt på LO-ledningen!

Återigen rullas en skandal upp. Den här gången är det hisnande ersättningar till AMF:s förre VD, Christer Elmehagen. LO-ordförande Wanja Lundby Wedin deltog i beslutet om Elmehagens pensionsersättningar på sammantaget 59 miljoner kronor.

Wanja känner sig ”lurad” och har inte ”förstått effekten” av de beslut som hon röstat JA till. AMF har ansvaret att förvalta LO-medlemmarnas surt förvärvade pensionspengar. Det gör att ansvaret faller extra tungt på våra förtroendevalda som inte rakryggat kan stå upp för medlemmarnas intressen.

Stor skandal

Den klassmässiga lönestrukturen i samhället ger LO-medlemmar de lägsta pensionerna. För oss LO-medlemmar är det därför extra viktig med förvaltningen av pensionspengarna. Att det bolag som ska förvalta de ”fattigas” pengar betalar ut enorma pensionsersättningar till chefer är ingenting mindre än en skandal.

Lever långt från medlemmarna

De fackliga topparna lever uppenbarligen långt ifrån medlemmarna. Deras villkor liknar mer det som gäller för makteliten och höga chefer. Inom den kulturen tycker man inte att det är konstigt eller fel att fatta beslut om höga löner, bonusar och extremt gynnsamma pensionsavtal.

Mer byk att tvätta?

Förtroendet för alla fackliga ledare blir allvarligt ifrågasatt. Försvarar man medlemsintresset? Vågar man rösta Nej till fantasilöner och bonusprogram? Det allvarliga är om det som nu avslöjats inte är en engångsföreteelse utan en del i en struktur där de fackliga topparna i styrelserummen accepterar och bejakar klasskillnaderna i samhället. Nu måste alla papper på bordet!

Avgång räcker inte!

Att Vanja Lundby-Wedin avgår från sin post är en förenklad och otillräcklig åtgärd. Vi riskerar att få en ny ledare med samma inriktning som hon företräder. Det krävs en tydlig kursändring i hela den fackliga rörelsen. Fackliga företrädare ska i alla lägen, oavsett var de är, försvara medlemsintresset. Villkoren för fackliga ledare ska likna medlemmarnas. Så ser den långsiktiga lösningen ut.

Vi kräver nu:
Alla papper på bordet!
Redovisa hur det ser ut i alla styrelser och bolag där LO och de centrala fackliga organisationerna har representation.

En tydlig facklig inriktning!
Förtroendevaldas löner och villkor ska likna medlemmarnas.
En tydlig och uttalad facklig policy om att bekämpa fantasilöner, bonusar och fallskärmspension i alla styrelser med facklig representation.
De fackliga ledare och förtroendevalda som inte kan eller vill leva upp till ovanstående krav har förbrukat vårt förtroende och bör avgå eller avsättas.

IF Metall
Volvo Lastvagnar Umeå

Intressant?
Bloggat: Mullvaden, Arbetarperspektiv, Röda Malmö, Kildén & Åsman, Berget, Ett hjärta rött, Annarkia, Jinge,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, 5, 6,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag har hört…kan inte stå för sanningshalten eftersom det är uppgifter i andra hand….men om det nu skulle vara sant att Vanja Lundby-Wedin sitteri 20 styrelser

  …så tycker jag att hon ska lämna 19 av dom….om man sitter med i så många styrelser kan man ju rimligen inte hinna sätta sig in i konsekvenserna av de beslut man fattar….

  …hon har väl också ett heltidsjobb att sköta…

  Denna maktansamling som det innebär att några få förtroendevalda tar på sig orimligt många styrelseuppdrag borde vara förbjuden…..

 • Sture

  Nu är måttet rågat, nu måste vi ge Roffar-Vanja och hennes borgarkompisar i LO-ledningen sparken. Roffar-Vanja är inte ett dugg bättre än direktörerna på Arbetsgivareföreningen.

  Roffar-Vanja är en skam för hela fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsen förädare. Hennes klantiga bortförklaringar gör det bara värre och spelar bara borgarna i händerna, men det kanske är det hon och hennes borgarkompisar vill.

  Upp till kamp…

 • Jon

  Vadan denna indignation, fan det är medlemmarna som har valt Wanja och ingen annan, att hon själv har ett frikostigt pensionsavtal är ingen nyhet, det faktum att AMF förvaltar de fattigas pensioner undantar inte de ”fattiga” från ansvar hur deras pensioner förvaltas och vilken ledare de väljer.

 • Strutsman

  Det är sånt här som händer när man ska tvinga in fackliga företrädare i företags styrelser. Egentligen har dom inget där att göra, i alla fall bör dom inte ha någon rösträtt. Då hade det här aldrig hänt. För problemet är ju inte att någon har fått hög lön, utan den grova dubbelmoralen hos LO:s företrädare. Att ägarna är för dåliga på att utöva sitt inflytande över VD:ns lön är ett helt separat problem.

 • Anders_S

  Strutsman: Nåt oerhört har hänt. Jag är överens med dig i sak. Fackliga företrädare ska inte sitta i företagsstyrelser. För att de inte ska gå företagets ärenden. Inte av nån annan anledning. Där tycker vi förstås olika, om anledningen till att de inte ska sitta där alltså.

 • Strutsman

  Anders_S:
  Jag visste att du skulle börja tycka om mig så småningom. Det gör man alltid med människor man lär känna. Och det är väl just därför det blir lite konstigt när LO ska kriga mot företagen och samtidigt sitter i styrelser, fikar, dricker vin och blir kompisar med VD:ar och styrelsemedlemmar. Kanske har Wanja t.o.m. insett att styrelsemedlemmarna faktiskt är vanliga människor, och inte alls de girigbukar som de framställs som bara för att de tjänar bättre än genomsnittet. Hon borde avgå snarast och lämna plats för någon arg person som fortfarande inte känner några trevliga ”överklasspersoner”. Om man avverkar en LO-bas i veckan på det viset så kommer till slut alla att vara vänner och klasskampen kan läggas ner.

  OK, det där var väl lite önsketänkande. Men i princip tror jag att det fungerar så. Fördomar om andra människor kommer nästan alltid på skam när dom provas i verkligheten. Så även fördomar om hur giriga och egoistiska rika personer är.

 • Sture

  Förra året tjänade Roffar-Vanja 1.1MSEK.

  Det fega är att Roffar-Vanja försöker krypa undan sitt ansvar. I Aktuellt fick vi veta att Roffar-Vanja skrivit under årsredovisningar under en massa år där alla direktörslöner och bonusar och hela skiten fanns beskrivet på öret när. Hur feg får en förädare bli.

  Sparka Roffar-Vanja så fort det bara går. Borgarna sitter och gottar sig och gnuggar händerna åt all skit som kommer fram från Roffar-Vanjas spår.

  Upp till kamp…

 • Micke

  Nu börjar det synas klart och tydligt att inte ens LO och dess medlemsförbund tror på det de predikar.
  När det kommer till kritan är man (och kvinna) sig själv närmast och ingen ska tro att LO-toppen är något undantag. Enda skillnaden är att de ljuger om det och låtsas föra arbetarnas talan, i själva verket är de inget annat än hycklande kapitalister som lever på sina medlemmars pengar.
  Arbetarrörelsen är död – länge leve kapitalismen! (tips på fanor till 1 maj)

 • Gerd P

  Till och med förre LO-basen Stig Malm kritiserar henne -hon borde vetat, menar han. Antagligen att hon borde vetat, efter att han för några år sen fick sparken för ungefär samma sak. Men han kanske kritiserar henne för att han anser att ”fittstims”-människor är dumma i huvet, vad vet jag som kvinna.

  Men Vanja är inte dum i huvet.
  Hon är korrumperad. Hon tar inte ansvar för sina handlingar.
  Rent oförfalskat korrumperad.
  Och alla dom LO-basar som nu ställer upp bakom henne och backar upp henne -dom ger korruptionen inom arbetarrörelsen ett ansikte.

  Väldigt bra som Volvo lastvagnar i Umeå skriver
  Att Vanja Lundby-Wedin avgår från sin post är en förenklad och otillräcklig åtgärd. Vi riskerar att få en ny ledare med samma inriktning som hon företräder. Det krävs en tydlig kursändring i hela den fackliga rörelsen. Fackliga företrädare ska i alla lägen, oavsett var de är, försvara medlemsintresset. Villkoren för fackliga ledare ska likna medlemmarnas. Så ser den långsiktiga lösningen ut.”

  Bort med hela drösen och fram för en arbetarfackförening som är värd namnet!

 • Ord och inga visor från de fackligt anslutna arbetarna. Frågan är om fackpamparna kommer att lyssna?

 • Pingback:   Arbetarinitiativet - antikapitalistiskt EU-motstånd — Mullvaden()

 • Pingback: Allt fler kräver Lundby-Wedins avgång | Svensson()

 • Pingback: Wanja Lundby-Wedin - avgå! | Svensson()

 • bob

  Som representant for LO och Socialdemokraterna
  kravs ett ansvar och etiskt handlande.Wanja har genom passivitet forbrukat sitt fortroende och krav pa hennes avgang har kommit.
  Hon har ej haft egen vinnig av detta.

  Men jamfor med Mona Sahlin,hon har under manga ar systematiskt fifflat met allt hon kommit at och skaffat fordelar for sig sjalv och familjen pa skattebetalarnas bekostnad.
  Lyxresor till Mauritius ,jobb och bostad at dottern i Whasington och en lang lista med ekonomiskt fifflande.
  Allt detta har varit aktiva handlingar for egen vinning.
  Fortroende? Och vem bor avga?

 • Jon: ”Vadan denna indignation, fan det är medlemmarna som har valt Wanja och ingen annan”

  Jag kan inte komma ihåg att jag valt vare sig Stefan Lövén (IF Metall) eller Vanja (LO). Jag har inte ens någon aning om hur dessa val fungerar. Då måste det finnas allvarliga brister inom facket.