Visst kommer Piratpartiet in

Det troliga är att Piratpartiet (PP) får bara ett mandat, men man vet aldrig. Det var ingen som hade förutspått de stora röstsiffror som Junilistan fick i förra EU-valet och felmarginalerna i opionsudnersökningarna kring EU-val är mycket stora. Missarna kan vara flera och betydande.

Vad som dock förmodligen kan antas vara riktigt är att Sverigedemokraterna inte kommer in i EU-parlamentet och att Junilistan ramlar ut. Alla andra partier som har mandat verkar klara sig kvar.

För ArbetarInitiativet gäller att vi med all sannolikhet inte kommer in. Däremot är det helt klart att AI:s portugisiska samarbetspartners i Bloco de Esquerda kommer in i EU-parlamentet. Troligen med fler mandat än vid förra EU-valet. Även franska NPA lär komma in i EU-parlamentet med ett eller två mandat. Det finns även vissa möjligheter för polska PPP, men det är betydligt osäkrare än resultaten i Portugal och Frankrike.

Samtidigt som stödet för PP ökar minskar stödet för moderaterna och det är ju inget man kan vara missnöjd med. Det är en utveckling åt rätt håll.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: SVD, DN1, 2, 3, AB1, 2, 3, GP, EX1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Gustav

    Själv är jag neoliberal sedan gammalt men just nu är jag riktigt glad att stå på samma sida som de vänstersinnade gentemot en Allians som sjunker allt djupare i det smutsbruna träsket. Ner i helt fel sort av högerideologi enligt min smak med andra ord. Räknar med att ert parti är radikalt nog att inte heller alliera er med Bodström och hans övervakningsfränder inom S. En röst på PP är i första hand en röst mot övervakning och privatisering av rättsväsendet. Jag önskar verkligen att vänstern och den riktiga (frihetliga) högern kan lägga skatter vs bidrag åt sidan för en sekund och enas i kampen mot neofascismen inför det verkligt viktiga valet år 2010.

  • Uppfriskande med en uttryckt insikt om att ni själva inte kommer in. Det känns annars så typiskt att alla småpartier måste vara eller låtsas vara så hyperoptimistiska om det.

    Det hänger väl ihop med den där vanliga tanken om att röster på partier som inte kommer in är ”bortkastade” vilket förstås inte stämmer.