Den tredje ägaren i nya Saab tycks vara en skummis

Mark Bishop, som enligt de uppgifter som finns ska vara den tredje ägaren i Saabs nya ägarbolag, Koenigsegg Group, tycks vara en affärsman av dubiös karaktär. I alla fall om vi ska tro de uppgifter som Svenska Dagbladet rotat fram:

Artikeln konstaterar att Bishop inte har någon erfarenhet av biltillverkning. Efter ekonomistudier vid UCLA verkade han vid Wall Street firman Drexel Burnham Lambert som gick i konkurs 1990 efter att myndigheterna granskat bolagets affärer.

Därefter sysslade Bishop med de numera så beryktade amerikanska subprimelånen, lån till husköpare som egentligen inte uppfyllde villkoren för att få lån. Dessa bolån förpackades till värdepapper som såldes vidare, papper som idag orsakar köparna väldiga förluster.

Bishop lämnade stora bolåneföretaget IMPAC före att bubblan brast. IMPAC har idag upphört med denna verksamhet.

2006 grundade Mark Bishop ihop med två andra fastighetsbolaget Liquiddium med säte i Malibu, Kalifornien. Bolagets strategi är att köpa fastigheter som banker tagit från låntagare som inte kan betala lånen. Kalifornien är en av de delstater som har drabbats hårdast av fastighets-krisen i USA.

På Liquiddiums hemsida finns inga uppgifter om verksamhetens omfattning. Det finns många i USA som försöker tjäna pengar genom att köpa tvångsövertagna fastigheter för bottenpriser.

I övrigt verkar SVD ha läst samma saker som jag, när man skriver om Augie Fabela. Slutsatsen är densamma som min, varken Fabela eller Bishop har de pengar som inte heller von Koenigseeg och Eker har. Det är alltså fyra personer utan tillräckliga tillgångar som köpt Saab. Det är inte speciellt förtroendeingivande om man säger så.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: SVD, DN1, 2, AoM1, 2, 3, NyTeknik1, 2, NBC San Diego, GP1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Den tredje ägaren i nya Saab tycks vara en skummis”

  1. Ju mer man söker, själv använder jag i detta fallet helst Altavista.com eftersom det är viktigt att få fram uppgifter före köpet av Saab, ju mer konstigt verkar alltihopa.

  2. Du har rätt James. Staten har andra och större problemområden dit pengarna måste gå än till att rädda ett bilmärke som inte får nya ägare som kan stå på egna ben.

Kommentarer inaktiverade.