Västsvenska finansfamiljer

Del 1 av 10 i serien Västsvenska finansfamiljer

Jag har skrivit ett stort antal inlägg om svenska finansfamiljer och kapitalister. Ganska många av de historiska är att hänföra till kategorin västsvenska finansfamiljer, som exempelvis de familjer jag skriver om i min serie om Göteborgskapitalet, men även annars finns det gott om svenska finansgrupper och finansfamiljer, varav en del försvunnit, som Volvo, Skandinaviska Banken/Custos, Broströms och Carlsson, andra kommit nya, exempelvis Bennet, Olsson och en del, som Hjörne, funnits länge.

Bland de mer prominenta och kända familjerna som kan räknas till de som så att säga skapade den svenska kapitalismen, Göteborgskapitalet, kan exempelvis räknas Carnegie, Kjellberg, Wijk, Röhss, Magnus, Ekman, Dickson och Mark/Carlander.

GP har skrivit ett par intressanta artiklar om det västsvenska näringslivet och dess finansfamiljer idag. Naturligtvis nämns då Bennet och Olsson, men också Ericsson (JCE), Hjörne, Torsten Jansson, fam Thomas, fam Jarlsson och Frankenius / Jansson. Däremot glömmer man bort familjer som Fazer / Dreijer, Patriksson (Transatlantic) och Hobohm / Hielte i bl.a. Ernströmgruppen. En del av dessa familjers företag har dock inte så många anställda i Västsverige. Och hur är det med Koenigsegg / Eker?

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series NavigationHobohm och Hielte – Ernströmgruppen >>
Advertisements

One Reply to “Västsvenska finansfamiljer”

Kommentarer inaktiverade.