Nya GM – Government Motors

gm-homepage-wide-img.jpgIdag bildas det nya General Motors, som en del US-amerikanska tidningar och media döpt till Government Motors. Det nya företaget, som till 61% ägs av den US-amerikanska staten och utöver det av bilarbetarfacket UAW:s sjukförsäkringsfonder samt den kanadensiska staten, kommer även svenska Saab att ingå intill den dag då företaget är sålt.

Saab blir därmed ett statligt ägt bilföretag. Även i två av de andra stora svenska bilföretagen äger stater stora andelar. Renault kontrollerar AB Volvo och Renault kontrolleras av franska staten. Scania kontrolleras av Volkswagen (VW) som i sin tur har en stor minoritetsägare i delstaten Niedersachsen. Tidigare kontrollerades VW av delstaten ihop med Porsche, men nu är företaget under Porsches kontroll.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • TB

  Det är väl bara att önska nya General Motors lycka till. Enligt mitt sätt att se det står de inför enorma utmaningar då jag tror man har en hel del att ta igen, både rent tekniskt men också modellfilosofimässigt, jämfört med många av konkurrenterna.

 • Tänk så bra engelska svenska journalister och Saabs Bagdad Bob kan…. tydligen bättre än engelska medier för i dem är Saab kvar i gamla GM. Se min blogg: http://norah4you.wordpress.com/2009/07/11/jettisoned-kastad-over-bord/

 • Anders_S

  Enligt NYT, Washington Post och mån andra källor ingår Saab i det nya. men det anges också att man planerar att sälja Saab.

  Q: Which brands will the new G.M. sell?

  A: G.M. plans to keep Buick, Cadillac, Chevrolet and G.M.C. It is shedding Saturn, Hummer, Saab and Pontiac.

  http://www.nytimes.com/2009/07/11/business/11primer.html?scp=5&sq=GM&st=Search

 • Anders S då bör Du läsa NYT lite bättre. Det står inte alls så. I samtliga amerikanska källor som citerar vad som sas vid presskonferensen sägs klart ut att Saab och de andra finns kvar i det gamla och kommer att säljas eller likvideras senast inom 2 år. BARA de vinstbärande bilmärkena finns med i den officiella listan på de delar som köpts av det nya företaget.

 • TB

  Hör och häpna … idag såg jag en Koenigsegg. Såg ut som en tillplattad pickup bakifrån…