G4S, militärer och den jugoslaviska maffian

G4S är världens största säkerhetskoncern och dessutom det bolag på Londonbörsen som har flest anställda, 585 000. Huvudägare är den svenska familjen Philip-Sörensen, som också en gång grundade städbolaget ISS och ett annat bevaknings- och säkerhetsföretag, nämligen Securitas. ISS kontrolleras idag av familjen Wallenberg och Securitas ägs av familjen Douglas.

Som företag som erbjuder G4S en mängd olika säkerhetstjänster, däribland säkerhetstjänster för regeringar som exempelvis bevakning av ambassader och militära förläggningar:

G4S is a trusted partner of governments around the world.

USA

 • Protection of US defence facilities
 • Support to the US military
 • US embassy security in 39 countries
 • Fire fighting for US armed forces in Iraq

UK

 • Home Office – eight justice sector contracts
 • Bank of England cash management
 • Armed forces pre-deployment training

Europe

 • Protection of German army facilities
 • European parliament buildings
 • NATO buildings

Asia

 • Kazakhstan pipeline protection

Företaget har alltså gott om militärtränad personal i många olika länder och krigszoner, däribland Irak och Afghanistan, där en del tveksamheter kan ha förekommit. Man har också verksamhet i olika delar av det forna Jugoslavien såväl som inom olika länder som tidigare varit delar av Sovjet. Inom rent militär service är bolaget ett av de största i världen via sitt dotterbolag Armor:

It provides pre-deployment training to the , all done by 150 ex-British Army Gurkhas. They train at Lydd in Kent, where G4S has mocked up an Iraqi village to simulate potential battlefield conditions.

And through its ArmorGroup subsidiary, which it bought last year, G4S is now one of the biggest players in the private military security arena.

The group recently hit the headlines when one of its employees, Daniel Fitzsimmons, allegedly shot and killed two colleagues in a drunken brawl in Afghanistan. The ex-British Army soldier faces the death penalty if he is found guilty.

[…]

But Armor previously estimated the ‘addressable market’ for its services to be £1.54billion, of which Iraq accounts for approximately £770million. Its main competition in this niche comes from the likes of Control Risks, Aegis Defence Services, Xe (formerly Blackwater), and Triple Canopy.

Of these, Armor and Control Risks are probably the two biggest players. At present, Armor has 750 staff in Iraq and another 600 in Afghanistan. It has been in both countries since 2002 and has recorded no client deaths there in that period.

Som jag skrivit tidigare finns det därför uppenbara möjligheter att insiders inom G4S i Sverige och mer specifikt på värdedepån i Västberga kunnat ha kontakter med militärt utbildad personal inom företaget, eller gangsters, som naturligtvis kan ha varit militärer, både på Balkan och i Ryssland eller andra tidigare Sovjetstater. Att rånarna enligt tidningarnas uppgifter varit utrustade med Kalashnikovs (AK47) kan också tyda på en koppling till Balkan och/eller Östeuropa. Det är ju också känt sen länge att gangsternätverk från det forna Jugoslavien har en stark position inom den organiserade brottsligheten i Sverige. Det är ju inte heller okänt att ArmorGroup och därmed G4S haft kriminella anställda inom sina verksamheter i krigs- och oroszoner. G4S är alltså till vissa delar ett legosoldatsbolag.

G4S var också det bolag som kontrollerade säkerheten på de flygplatser där kapare år 2001 lyckades kapa de flygplan som sen användes för att flyga in i World Trade Center och Pentagon.

Intressant?
Borgarmedia: AB, DN1, 2, Sydsvenskan1, 2, SVD1, 2, EX1, 2, 3, VG, Politiken1, 2, Riks24,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Leif Kjellberg

  Låter inte alls omöjligt.
  Att det behövs insiders för ett projekt av typen Västbergarånet är nog klart.
  Att lämna en stor del av Sveriges kontanthantering till ett företag baserat på internationell legoknektversamhet verkar ju väldigt smart, eller hur?

 • Dennis Nilsson

  Hmmm, ”G4S” kanske inte var nöjda med det ”arvode” de erhåller för att räkna och hålla reda på pengarna till bankomaterna.

 • Mats

  Ni blandar ihop koncernen med underföretagen. Eller tror ni om nån skulle göra en kupp mot Volvo att personen jobbar på Mack. De ägs ju av samma koncern…

 • Pingback: Jugoslaviska gangsters bakom helikopterrånet? | Svensson()

 • Pingback: Idag kommer domen för helikopterrånet | Svensson()

 • Pingback: G4S - privatmilitärer och vakter | Svensson()