Det fackföreningsfientliga företaget Urban Outfitters

När de anställda på Urban Outfitters kärvde anständiga anställningsvillkor, pensioner och försäkringar så blev de uppsagda. Istället för att skriva på ett kollektivavtal så valde företaget att sparka alla och sedan hyr in personal från ett personaluthyrningsföretag (bemanningsföretag), Academic Works. Personalen på Urban Outfitters fick erbjudande om att börja på Academic Works. Om de inte gjorde det så blev de av med sitt jobb. Alla valde förstås att skriva på i denna utpressningssituation.

Visserligen innebär det hela att personalen nu jobbar på ett företag med kollektivavtal, men samtidigt så är deras jobb mycket osäkra. De kan i princip stå utan jobb från en dag till en annan. Men inte utan lön förstås, då måste de också bli uppsagda från Academic Works och där måste kollektivavtalets och lagarnas regler följas:

– Vi tycker det är bra att Academic Work har kollektivavtal, men det blir ändå en ökad osäkerhet för de anställda, eftersom de inte kan räkna med att få jobba för Urban Outfitters hela tiden. De kan lika gärna tvingas acceptera att hyras ut till ett annat företag från en dag till en annan. Som anställd har man i regel sökt sig till en specifik arbetsgivare för att man vill jobba just där, säger Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren.

Hela detta otyg när inhyrning av tillfällig arbetskraft är möjligt måste stoppas då det ger arbetsgivarna ett obehagligt övertag gentemot de anställda. Något som på sikt innebär sämre arbetsförhållanden, sämre löner och en osäkrare tillvaro för alla arbetare i Sverige.

Och just i det här fallet är det väl läge att Bojkotta Urban Outfitters antar jag.

Intressant?
Bloggat: Dom ljuger, Trotten, Badlands, Andrea Doria,
I media: Metro, AB1, 2, SVD1, DN1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Det fackföreningsfientliga företaget Urban Outfitters”

  1. Bojkotta Urban outfitters? /*off topic, borttaget*/ #AS Varför är det arbetarna som skall ha makten och inte företagen. Det är företaget som satsar sitt kapital för att kunna ge dig ett jobb. Inte konstigt att det blir trötta på horribla fackliga avtal i detta land. Jag älskar att älska de som vågar ifrågasätta den svenska modellen.

    1. Fredrik: Men allt kapital har skapats utifrån arbete. Alltså har arbetarna skapat företaget och företagets kapital. Alltså borde arbetarna ha makten (om vi nu ska fortsätta ditt mycket förenklade resonemang och dra det till sin spets).

  2. Pingback: Mullvaden

Kommentarer inaktiverade.