En manifestation mot våld räcker inte långt

Det är helt okej att ordna en manifestation mot våld som en grupp av vänenr till Nancy Tavsan har för avsikt att göra. Det kan till och med vara bra ur deras personliga synpunkt. Det blir ett sätt att bearbeta det otrevliga mordet på deras vän.

Men när det gäller att bekämpa våld så är den typen av aktioner helt meningslösa. Det som behövs är istället långsiktigt politiskt och socialt arbete för att undanröja anledningar till att unga män (för det handlar främst om unga män) använder alltmer våld. För att det ska vara möjligt krävs sociala satsningar och politiska beslut.

Det krävs mer pengar till förskola, skola och fritidsverksamhet för att förebygga att unga hamnar i ett beteende som inte är acceptabelt och för att unga med problem ska upptäckas tidigt och kunna få den hjälp och det stöd som är nödvändigt. Det krävs en politik som ger möjlighet för alla att få tag på en bostad och ett jobb. Privatiseringar och nedskärningar motverkar detta vilket den borgerliga regeringens omfördelning av pangar från fattiga till rika också gör. Sådan politik leder snarare till ökning av den social oron och till en ökning av vådlet i samhället på många olika, både direkta och indirekta sätt. Från forskning (Wilkinson och Pickett, Jämlikhetsanden) vet vi att ojämlika samhällen, något som ju blir resultatet av den borgerliga alliansens politik, innebär mer våld.

Det är den politik som leder till ojämlikhet, arbetslöshet och bostadslöshet som måset bekämpas för att man ska kunna få bukt med våldet. I det perspektivet räcker inte en manifestation mot våld speciellt långt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “En manifestation mot våld räcker inte långt”

 1. Att bara kasta mer pengar på problemet är ingen universallösning. Det handlar om gangsta-attityder som måste bemötas och bekämpas, annars hjälper inga fritidsgårdar i världen.

  Vi såg ju hur det gick när några killar gick in och sköt vilt på en fritidsgård i Tensta, ingen av vittnena pratar med polisen för det anses fult att gola – även bland förment oskyldiga medborgare i denna typ av områden.

 2. Hej.
  Jag är en utav dem som ingår i Föreningen Grant Us Peace.
  Du skriver att en manifestation är meningslös o endast ett sätt att bearbeta känslor för de berörda.
  Det sistnämnda har du rätt i men dock är du ute å seglar i din tyvärr lite trista syn på att hålla en manifestation.¬†
  Du ser tydligen inte på lång sikt…
  Tyvärr säger jag.
  Vad gör du själv aktivt mot våld eller för dessa ungdomar du talar om o verkar ha så goda idéer om hur man kan hjälpa på rätt sätt? Hade varit intressant att få läsa om det.

  Vi i vår Förening har bara börjat.¬†
  Det ni såg idag var en presentation utav av vi finns, att vi inte tänker glömma varken Nancy Tavsan eller någon annan som fallit offer för det meningslösa våldet.
  Att samla människor som vill tala bl.a. politiker,polis å andra föreningar bl.a. Fryshuset mm är meningsfullt o handlar inte enbart om att bearbeta känslor. Vi skapar ett samarbete.
  Vi hade kunnat sitta tillsammas hemma hos någon ¬†å nöja oss med att tala om känslorna inför en väns död om det enbart hade handlat om att bearbeta känslor men detta är något mycket mer.
  Mer än vad du anar o förstår.

  Du har rätt i vad du skriver ang satsningar på skola o ungdom osv… Så istället för att meningslösförtala vår manifestation idag kunde du istället se det som att det är¬†sådant som behövs för att skapa samarbete politiker/ polis samt ungdomar emellan. Däremellan, tillsammans, kommer vi säkerligen ,på vår väg, fånga upp ungdomar som är på fel bana så att säga.
  Det är just sådana här händelser som tog plats idag kl 14 på Gustav Adolfs Torg som behövs för att väcka intresse o tankar hos våra medmänniskor.
  Du bör inte förminska en sådan insats som en manifestation.

  Jag skulle vilja vända på det: det räcker inte med att tex sitta o blogga om vad som behövs göras.¬†
  Eller så kanske du är en mycket handlingskraftig man som aktivt arbetar med ungdomar osv… Inte vet jag men vi får väl hoppas att det du skriver inte enbart bara stannar vid ord o goda idéer ang vad som behövs göras i vårt samhälle…

  Vi – Grant Us Peace – är stolta över vår prestation idag och känner att vi har¬†mer att ge till ungdomarna o samhället. Ett samhälle även du är en del utav.

  Ha det gott/
  MVH Pernilla Green 

Kommentarer inaktiverade.