Självklart ska vargjakten dras in

Jakt på varg varken kan öka acceptansen för varg eller förbättra det genetiska läget för den skandinaviska (svensk-norska) vargstammen. Det senare kan bara förbättras genom fler vargar (omkring 2 000 vargar i Sverige skulle vara en lämplig siffra) och ökad invandring av vargar från Finland/Ryssland. För att man ska kunna uppnå detta krävs att det inte finns nån vargjakt samt att varg tillåts även i norra Sverige.

Järgarnas organisationer borde överhuvudtaget inte ha något att säga till om när det gäller vargbeståndet i Sverige. De är konkurrenter om bytet med vargarna och är alltså parter i målet. Därför är det absurt att denna förhållandevis lilla grupp ska ha något som helst inflytande över svenska rovjdurspolitik.

Alltså, ingen allmän licensjakt på varg, utan bara skyddsjakt på vargar som tar för många tamdjur. Plus att vargar ska tillåtas i Norrland också. Varken den pyttelilla gruppen renägare eller den lilla gruppen jägare borde ha något att säga till om i denna fråga som jag ser det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements

11 Svar på “Självklart ska vargjakten dras in”

 1. Ja det är absurt att 3-4% av befolkningen, jägarna, ska kunna ha sån makt över antalet stora rovdjur i landet. Det enda rätta är att aktivt hämta in ungvargar österifrån och att punktmarkera dessa för att skydda mot olaglig jakt. I detta sammanhang tror jag dessutom på kraftigt höjda straffsatser för olaga jakt. Den som riskerar bötesstraff i miljonklassen och livstids jaktförbud drar sej för att riskera sina framtida älgjakter.

 2. Bra morrat! Instämmer till fullo. Vill också ge Lodjuren större utrymme och förbjuda fällor -ett rysansvärt djurplågeri och ovärdigt våra fina rovdjur att fångas som råttor. Så kallad viltvård går bara ut på att spara klövviltet åt jägarna, dessa utsvultna stackarna som inte vet var köttaffären ligger.

 3. När vi då nått 2000 vargar i sverige kommer det att vara ca 200 familjegrupper och det året kommer det att födas 800 nya valpar.således har vi den sommaren 2800 vargar. Nästa år har vi ca 350 vargpar som ger oss 1400 nya varg valpar. Min undran är då vem eller vilka ska ta reda på detta. Inte är det väl ni eller antijaktlobbyn utan då kommer regeringen, vilka som än sitter vid makten,och be den hemska jägarkåren om hjälp.

  1. Olle: Det går inte till så. De flest vargflockar får inte valpar varje år. Varje par får inte 4 valpar i snitt. De flesta valpar överlever bara nåt år. De flesta valpar bildar inga nya par. Många kan utvandra hur långst som helst. Med större vargbestånd minskar överlevanden i kullarna dessutom. Din matematik stämmer helt enkelt inte, utan är bara dum.

   I Grekland, med mindre yta än Sverige och ungefär samma befolkning som i Sverige finns 2000 vargar och det är inga problem. Men visst jagar man varg och jag skulle inte heller ha nåt mot vargjakt i Sverige om det fanns 2000 vargar.

   Du kanske borde göra en liten verklighetscheck innan du skrev nåt. För skulle din matematik stämma skulle vi idag ha många miljarder vargar i Sverige. Med start med de 2 vargar som fick en kull år 1982 och utan invandring sen dess (5 vargar nytillkomna i verkligheten).

 4. /*uppgifter som saknar källhänvisning, borttaget*/ #AS

  Även om vargar vandrar ut blir dom väl inte mindre i antal för det. Kan inte förstå varför vi i Värmland och Dalarna skall hysa 90 % av Sveriges vargstam mot vår vilja. Kom nu inte dragande med någon fjällmistra undersökning som visar motsatsen. I Värmland har det aldrig gjorts någon riktig undersökning av hur folk ställer sig i vargfrågan men jag skulle välkomna en sådan. Du bör räkna med att den inte skulle falla dej i smaken. Greklands, Spaniens och Italiens vargar är hälften så stora som våra och utgör inget stor hot mot någon. De är stora som stora rävar här

  1. olle B: Sveriges varagar är inte hellr någon som helst fara för någon. Att Grekland vargar skulle vara hälften sås tora är fel. Spaniens är mindre, men inte hälften så stora. Du svamlar. Olle B: Mitt förslag innebär att ni bara behöver ha cirka 10-15% av Sveriges vargar. Dvs ungeför lika många som nu.

 5. Ta hit vargarna till Lappland och Norrbotten också. Flera av oss kväner är för en livskraftig rovdjursstam. Tyvärr har renskötande samer och kväner/lantalaiset mycket emot vargen. Norra Sverige är ett naturligt habitat för dessa djur.

  Tyvärr är vissa organisationer väldigt högljudda, speciellt dem som företräder den lilla elit som har renar. Tyvärr kör de ofta ojuste spel och kallar meningsmotståndare för ”rasister”. I Norrbotten vittnar många konflikter snarare om renskötande samers större rättigheter till skog och mark som anses vara ”renskötselområden”. Man borde starta en diskussion om dessa rättigheter och huruvida man borde återinföra en stam vildrenar, som rovdjuren kan jaga men allt försök till medling smutskastas, så folk knyter hellre händerna i fickorna trots att tornedalingar själva har bedrivit renskötsel i mannaminne i dessa områden, lika länge som samerna. Dock måste renskötande av ”kvänskt” blod fråga närmaste sameby om ”lov” för renskötseln. Det känns inte rätt, men de som ropar högst hörs mest och de renskötande samerna är synnerligt organiserade.

  Det är ytterst illa att man demoniserar motståndare så till den grad att de inte ens får yttra sig. Det borde vara mot yttrandefriheten.

 6. De nuvarande drygt 200 vargarna är vitala och fertila, inaveln är inget stort problem och minskar inte för att denna mycket besläktade populationen blir större. Däremot skulle inaveln så småningom minska om man accepterade att varg etablerade sig på renbetesland i norra. Detta hindras av skyddsjakt som inte står under kontroll av jägarorganisationerna.
  Visionen 2000 vargar skulle kunna bli verklighet till 2030 om vargarna tilläts föröka sig okontrollerat. Därefter skulle tillgången till föda börja bli begränsande, det skulle innebära att vargen blev en av de allra viktigaste ekologiska faktorerna i Sverige och säkert skulle vargarnas beteende ändras (t ex söka sig till människans sopor). Beteendet för de som nu håller på med viltvård skulle ändras. Tror du svenska folket skulle vara lyckligare och nöjdare i den situationen? Tror du det är politiskt möjligt även om jägare och samer inte fanns?

  Själv skulle jag nog tycka det var bra eftersom rådjur, älgar, renar etc. skadar skogen och dessa skador skulle bli avsevärt begränsade.

  1. Picea: Det finns som sagt 2 000 vargar i Grekland och det fungerar. Vargar söker sig inte till sopor i nån större utsträckning där, trots att man där är synnerligen slapp med sophanteringen. SJälvklart skulle 2 000 vargar påverka jakten för jägarna. Men ekonomiskt sett är den betydelselös för landet som helhet. En mindre grupp skulle drabbas. Dessutom förutsätter jag att skyddsjakt ska bedrivas och när en större vargstam uppnåtts så blir det licensjakt också. Som i så många andra länder.

   När det gäller inaveln är inavelsffekterna betydande i den svenska vargstammen om man ska tro den forskning som finns hos detta (finns att hämta på flera hemsiodr, bland annat Skandulv). Det låga antalet valpar i kullarna hos skandinaviska vargar anses vara en sådan inavelseffekt. Fram till för två år sen ( då två kullar föddes med fäder som invandrat, en i Norge och en I Sverige, Galven) härstammade alla vilda svenska vargar från 3 individer. Nyskogaparet som fick sin första kull 1982 och en varg som invandrat och bildat ett par i södra Jämtland som fick valpar 1991 för första gången.

Kommentarer är stängda.