Dödsskotten i Stora Höga – ingen dömd för mord

Ingen av de inblandade i dödskjutningen av två personer i Stora Höga strax söder om Stenungsund i Bohuslän döms för mord. En 20-åring döms av hovrätten för mordförsök och får ett längre straff än i tingsrätten där bägge dömda enbart dömdes för medhjälp till grov misshandel. Den andre dömde, en 24-åring får dock kortare straff i hovrätten än i tingsrätten.

Bägge de dömda är medlemmar i Red & White Crew och anser sig ha fått klartecken från Hells Angels på att göra vad de ville med den 45-åring som mörddaes i Stora Höga för att återta ett automatvepan som denne skulle ah stulit från dem. Automatvapnet i fråga har inte återfunnits:

Det var den den 10 augusti åkte fyra män med anknytning till Red & White Crew, Hells Angels lokala underorganisation, upp till Stenungsundstrakten för att återkräva ett automatgevär.

Någon sådan pjäs återfanns emellertid aldrig. Den utpekade tjuven och en av deras egna avled i stället på kuppen.

Möte på HA-gården

Den mördade 45-åringen, känd i den undre världen, hade snott vapnet av 24-åringen – som i sin tur förvarande det åt 23-åringen.

Av förundersökningen framgår att flera av de åtalade några dagar tidigare hade närvarat vid ett möte på HA-gården i Gunnilse tillsammans med en då ledande individ i Hells Angels.

De lär senare ha hävdat att de fått tillåtelse att göra vad de behagade med den man som tagit deras Kalasjnikov.

Vedergällningen spårade alltså ut totalt.

Händelsen beskrevs inledningsvis som ett dubbelmord. När krutröken lagt sig stod det dock klart att det i ena fallet rört sig om ett grovt vållande.

Något måste väl ändå vara fel när ingen som dömts i detta mål döms för mord, men att det finns de som är dömda för mordförsök och medhjälp. Nån av personeran på plats, kanske flera av dem, har ju rimligtvis skjutit de skott som träffade den mördade 45-åringen. Och dessutom har ju någon gjort sig skyldig till grovt vållande av annans död genom att skjuta sin kompis. Det verkar inte finnas någon som är dömd för det heller. På nåt sätt känns det inte helt tillfredsställande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • det har ju ej tagits upp att det är grov hemfridsbrott att skjuta igenom en dörr bryta upp den med kofot,det är ett stort skämt hela rättegången

 • Jonas

  Det är klart det inte är helt tillfredsställande. Men med tanke på de kretsarna som brotten begicks i är det inte så konstigt att det var svårutrett.

  Denna gång var det så här mycket som gick att styrka med beviskravet ”bortom allt rimligt tvivel”. I en del andra fall kan ingen alls dömas trots att ett allvarligt brott har begåtts. Att döma på skakig bevisning vore ju inte heller tilfredsställande, så i väntan på domare med övernaturliga egenskaper blir det inte mycket bättre.

  @robert: Att skjuta genom en dörr är ofta försök till mord eller grov misshandel. I sådana fall ”konsumeras” hemfridsbrottet av det grövre brottet, dvs. domstolen dömer bara för det grövre brottet. På samma sätt döms en inbrottstjuv för stölden, men inte separat för skadegörelsen på dörrlåset.

  • Anders_S

   Jonas: Jag är medveten om problemen med rättegångar där alla inblandade är gangsters och kanske var det så här långt man kunde nå denna gång. Att döma på svag bevinsning är ännu sämre än detta enligt min åsikt. Men otillfredställande är det.

 • Jonas

  Ja, det enda riktigt tillfredsställande vore väl om folk avhöll sig från att skjuta på varandra.

 • Jansson

  Tänker på det kvinnliga vittnet, som tvingats bevittna det hela. hur mår hon egentligen,? varför tänker ingen på det? Hon lever säkert med mardrömmar. och det är ju med dessa domar som att spotta henne i ansiktet. Hon har ju vågat stå upp för det hon tyckt varit fel med att våga vittna och i rätt och för media berättat om den skräckfyllda dag hon upplevt, stackars tjej,, kan inte sluta tänka på det och undrar bara mvh jansson

 • Henrik

  Kan inte heller fatta att ingen döms för mord?!
  för inte f..n är det normalt att besöka folk med
  skyddsväst, vapen och med div, verktyg, att bryta sig in genom en ytterdörr, skjuta först med avsågad hagelbössa sen pistol utan att veta, på vem eller vad man skjuter, för att gästa någon,? och dessutom, låta en ung kvinna bevittna hela scenariot, för att sedan åka hem igen?
  Eller är jag helt efterbliven i samtid med gällande sociala normer i vad, som kallas, vett och etikett, uppförande och bemötande?
  vet inte varför vi har lagar då de verkar vara så att dessa endast gäller för en del.
  Om man vid bevisning ej får fram vem som gjort vad, så spelar det mindre roll, då de tillsammans och i samförstånd har begått brotten gemensamt och vid bevisning även har skrivit ned vad var och en ska säga vid ett eventuellt gripande. då skall var och en av de inblandade sitta livstid bakom lås och bom. Håller med om att det är en mardröm den stackars kvinnan fått uppleva men vem bryr sig om det, om man får undra?/ Henrik