12-åringar ska inte ha tillgång till vapen

Jag förstår att en familj, där en 12-åring genom en olyckshändelse skjutit ihjäl sin egen farmor, är i chock. Det är naturligt. Men samtidigt så är det för mig underligt att en 12-åring kan komma över nycklarna till vapenskåpet, sno vapnen, lägga dem under sängen och dessutom vara kunnig nog att ladda och använda dem.

Nån har lärt honom att använda dem och nån har varit slarvig och ouppmärksam som inte upptäckt att vapnen var fösvunna ur vapenskåpet. För mig är det hela tecken på att nåt inte stått rätt till i familjen som nu så tragiskt drabbats av ett dödsfall. För oavsett om något inte står rätt, oavsett om någon varit slarvig så är det ändå mycket tragiskt och olyckligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • pelle

  Tarvligt inlägg…
  Det är inte svårt att ladda ett vapen och göra det skjutklart.
  Hela ditt inlägg är bara ett stort antagande ju!

  • Anders_S

   pelle. Enligt uppgifterna i media vr det en olycka och 12-åringen hade snott pappans nycklar och snott vapnen. Vilket barn som helst kan knappast göra ett vapen skjutklart.

 • Göran P

  Du verkar ha glömt hur det var att vara tolv. Jag hade definitivt kunskap att ladda ett salongsgevär vid den åldern och då fanns varken vapen eller internet i huset (detta var tidigt 70-tal). Nu går det ännu lättare. Däremot hade han ju inte kunskap nog till att förstå att man inte går omking med ett laddat och osäkrat vapen.

  Jag kan hålla med om att pappan borde haft nycklarna inlåsta bättre, men samtidigt så kunde ju pojken ha ”lånat” även de nycklarna, något som han tydligen gjorde kvällen innan och gömde vapnen under sängen. Skulle då pappan varje morgon ha kollat så att sonen inte ”lånat” något ur vapenskåpet, verkar inte riktigt vettigt?

  Problemet är nog att pappan missbedömt vapnens dragningskraft på sonen och sonens omdöme, som pappa vill man nog gärna lita på sin nästan tonårige son. Jag kan inte trycka att det tyder på en särskilt dysfunktionell familj.

  Hur som helst så mår nog ingen av dem särskilt bra nu

  • Anders_S

   Göran P: När jag var 12 år så hade jag bara sett en enda säljägares vapen på hyggligt håll. Det fanns inga vapen där jag växte upp, på Rörö, hos vanligt folk. Vanligt folk var fiskare och sen i Stenungsund där jag bodde från 8 års ålder så var vanligt folk arbetare utan vapen. Norrlänningarna som jagae hade sin vapen i Norrland. I alla fall hade jag inte sett nåt annnat ärn nåt enstaka luftbevär hos större barn tonåringar. Inte hade jag då nån som helst koll på vapen vid den åldern. Men det är förstås annorlunda om man växt upp på landet med jakt som nåt som förekommer i hushållet.

 • Björn Hansson

  Vadå ”nåt”? En nåt är en fog mellan exempelvis däcksplankor….

 • Patrick

  Dagens självklarhet nummer 1. Tänk om ni bloggar kunde skriva nåt intressant istället…

 • Berit

  Det är lag på låst vapenskåp och att nycklarna förvaras på ett låst och säkert ställe oåterkomligt för obehöriga.
  Ingen pojke i 12-årsåldern kan själv göra ett skjutvapen skjutklart utan att ha undervisats mycket noga i hur man gör.
  För det första är det inte lagligt att gå ut på gårdsplanen och skjuta ner fåglar hur som helst.
  Det är tyvärr mycket som brustit i denna familjen.

 • johan

  När jag var 12 snodde jag min fars gevär och sköt hål i en vägg sen fick jag smörj, barn gör såna saker.

  • Anders_S

   johan: Ja det kan väl tänkas att barn kan göra såna saker, men meningen är att vi vuxna ska se till att de inte gör såna saker. Speciellt inte med livsfarliga vapen.

  • Anders_S

   johan. Ja det kan väl tänaks attbarn kan göra såna saker, men meningen är att vi vuxna ska se till att de inte gör såna saker. Speciellt inte med livsfarliga vapen.

 • Lars

  Vad är det för en familj som givit barnen idén att ge sig ut och nöjesskjuta fåglar! Fullkomligt sjukt och destruktivt.

 • Linda

  När jag var 11 år började jag tävlingsskjuta med salongsgevär, att ladda det var inget som krävde någon som helst genomgång, det är ett av de allra enklaste vapnen att hantera. Skillnaden var att vi fick lära oss från dag ett hur dödligt det vapnet var och att det inte var en leksak. Det var inte alla i min dåvarande ålder som förstod det till en början.
  Att kalla familjen som drabbats av detta fruktansvärda öde för dysfunktionell är djupt tragiskt och jag blir bara förbannad över den totala brist på empati som framförs. Pojken och hans familj kommer att leva med detta var enda dag i resten av sina liv.
  Ett barn är ett barn och gevär kommer alltid att locka många, se bara på alla treåringar som leker med trädgrenar som gevär.
  Det enda goda som kan komma från en sådan här händelse är att andra som förvarar vapen i hemmet ser till att barnen inte vet var nycklarna finns, hur mycket man än vill lita på sina barn.

 • sanasawa

  hade fadern glömt täcka över poolen, och pojken drunknat, hade nog ingen av er klandrat pappan

  hycklare

 • Patrik

  Tragisk historia!
  Och givetvis skall minderåriga inte springa runt med eldvapen på egen hand.
  Men att det skulle ligga något suspekt i att gossen var införstådd med skjutvapnets hantering håller jag inte med om – snarare tvärtom. Jag ser det som att finns det vapen i hemmet eller omgivningen, bör dessa innefattas i fostran. I en fiskande och jagande familj ser jag det som självklart att även de lite yngre har prövat och lärt sig om redskapen, bl.a. vapnen.
  Jag kan förvisso bara utgå ifrån och tala för mig själv, men som uppväxt långt uppe i Norrland så var vapenhantering (och ibland en del sprängämnen…) en naturlig del av vardagen. Jag kunde definitivt såväl ladda som använda diverse eldvapen i den åldern, samt plocka isär/sätta ihop och vårda dem. Däremot var fostran mycket sträng i HUR man hanterade dem. Att låta en människa eller något annat som inte var a: en måltavla eller b: skulle bli kvällens middag, finnas framför pipan var fullkomligt otänkbart. (Det gällde givetvis även den trötta luftbössan i sommarstugan!) Det absolut knepigaste och jobbigaste ett antal år senare med att göra lumpen var att bryta denna stenhårda instinkt och inte bara rikta vapen, utan även öppna eld mot en människa. Det kändes fel, och var jäkligt svårt att göra – en bra känsla att ha fått med sig hemifrån tycker jag.
  Jag tycker det var en bra vapenfostran, även om jag nu som vuxen inte har något vapen, och ej heller har någon anledning att ha ett.

 • Jakob Lundgren

  Att en 12åring i ett hem där det finns jaktvapen, och speciellt salongsgevär (22LR, alltså 5.65*15) som är en mycket vek kaliber sett till rekyl och räckvidd, har 12åringen säkert åtminstone sett pappa eller mamma ladda vapnet och inte särskilt sällan fått testa.

  Föräldrarna vill gärna låta barnen ta del av deras intressen, och då brukar man låta barnen prova på saker under överinseende. Speciellt 22LR eftersom bössan passar för unga att övningsskjuta med. Fråga skytteklubbarna.

  Att sedan sonen fick tag på nyckeln är ju mycket synd, och att pappan eller mamman inte drillat in vapenhantering och säkerhet till 120% är synd och underligt, något de får ”sota för” nu… tyvärr!

 • Fiendishrabbit

  Trots att jag inte ens fick ha en vattenpistol för mina föräldrar så kunde jag tillräckligt om gevär för att kunna ha laddat och avfyrat ett salongsgevär när jag gick i sexan.

  Han är 12 år. Om det hade varit en 6 åring så hade argumenten kanske varit godtagbara. Men en 12-åring som inte är helt efterbliven kan lista ut hur ett salongsgevär funkar på kanske 10 minuter eller mindre. Salongsgevär är inte komplicerade saker (utan är tvärt om ganska användarvänliga).

  Det är dock en tragedi.

 • Tycker hela historien verkar märklig. Olycka? Kanske. Men hur i hela fridens namn kan någon förälder som har ett vapenskåp ha så dålig koll på nycklarna och gett sitt barn så dålig uppfostran att barnet inte förstått att det inte är tillåtet att skjuta fåglar hur som helst ens om man är vuxen. Allt ger mig tyvärr dåliga vibbar…..

 • Det här är först incidenten i Sverige av det här slaget jag hört talas om. Betydligt vanligare är ju att barn kommer över bilnycklar och orsakar olyckor. Förvaringsregler för vapen är inte till för att familjemedlemmar ska förhindras att komma över dem (har man en kriminell sambo så får man inte vapenlicens t.ex.) utan är till för att det ska vara svårt för utomstående att bryta sig in och ta vapnen.

  Det är ju jakttid på kråkfåglar, så killen kan mycket väl ha varit med på fågeljakt precis innan han kom på idén att göra det ensam.

  Många underskattar effekten av klena kalibrar, mest därför att de använder dem på långa håll då kulan förlorat mycket kraft. Men man ska tänka på att en 22LR går igenom pannbenet på en tjur på nära håll.

  Att ett barn i en jägarfamilj kan ladda ett gevär vid 12 års ålder är nästan självklart.

 • janne

  Jag skulle nog vilja vända på det och fråga vilken 12åring (eller sjuåring för den saken) som INTE skulle klara av att göra ett enskottsvapen av gevärtyp skjutklar efter ett par minuters kikande på det hela.

  JA, det inträffade är tragiskt, men att hävda att det skulle krävas ingående instruktioner är helt enkelt inte sant.

 • Det självklara är naturligtvis att man inte ska ha några vapen hemma. Finns ingen anledning.