USA förundras över den svenska raggarkulturen

Min dotter som bor i USA är just nu i Sverige på besök. Hon fick ett mejl från USA som drev med Sverige. Inte på grund av vår förmenat duktighet och präktighet, inte för att vi är ett propalestinskt land eller nåt liknande. Utan  på grund av raggarkulturen. För en US-amerikan i de kretsar min dotter tillhör så är det uppenbarligen ganska förunderligt och bisarrt med människor i ett främmande land på andra sidan jordklotet med en subkultur som hämtar avgörande symboler, från den US-amerikanska södern. Från redneck-land. Det är nämligen vad den svenska raggarkulturen gör, med sina sydstatsflaggor, Ku Klux Klan-tröjor och US-amerikanska bilar. Och US-amerikaner och engelsmän förundras:

“Raggare” is a delightful mix of the style of a’50s greaser, the corpulence and bad hygiene of a biker, the love of the Confederate flag of a southern redneck, and the enthusiasm for drinking of a British soccer hooligan. Basically, every stereotype about poor white trash spanning both time and globe, rolled into one.

En del saker har de nog fått om bakfoten ändå. Nån halv miljon raggare finns det garanterat inte och Arboga ligger inte i vad en svensk skulle kalla södra Sverige, utan snarare i det mellansvenska gnällbältet. Och raggare är fortfarande i stor utsträckning rasister (som en del symboler antyder) och stöder Sverigedemokraterna och andra liknande rasistiska, nazistiska och fascistiska grupperingar. Jag hade inte mycket till övers för dem när jag slogs med dem hemma i Stenungsund i min ungdom och det har jag fortfarande inte. Nåt till övers för raggare alltså. Inte i nån större utsträckning i alla fall.  Men jag står ut med dem (om jag nån gång kommer i kontakt med dem) och kommer ihåg att de i alla fall tog ställning för Kungstorgsockupationen 1976. Dessutom är ju många av bilarna snygga och tjusiga.

Intressant?
Borgarmedia: VLT1, 2, 3, 4, 5, 6, SR, GT, Skanskan, HD, BL,
Läs mer: Arena, ETC,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 1. Herregud Svensson, ser du rassar överallt?
  Vad är det fel på er vänstermänniskor egentligen?

  • peerpede: Om man har en KKK-tröja på sig? Tror du inte man är rasist då? Sydstatsflaggan behöver kanske inte innebära det. Men en symbol för rasism och apartheid är den ändå. Och de raggare jag känt eller träffat på i mitt liv har i stort sett alla varit rasister (med ett par undantag). Jag tror inte det är nåt fel på vänstermänniskor. Vi är bar mer realister än er andra. Rasism ser vi inet överallt efterom rasism är rätt ovanligt bland vanligt folk i Sverige.

 2. Nu får du ge dig Svensson, varför är vänstern så symbolfixerat?
  Flertalet raggare idag är jo medelålders gubbar med fast arbete, villa, vuxna barn och häller kärren för skojs skuld.
  Det är jo rent enahanda att läsa om KKK-tröjor eller ”nazikallingar” på ICA, eller varför inte CMR:s Don Quiote-lika kamp mot glass och bostadskvarter?
  Fattar du inte att det är löjeväckande och tenderar vad vi på danska kallar ”flueknepperi” och måste av envar normalbegåvat anses vara en nivåsankare av format i debatten.

  • peerpede: Och medelålders är inte rasister eller vadå? SJälv är jag också medelålders och jag förstår inte riktigt vad det förändrar.

   • En kommentar till några kommentarer jag fick ta bort på grudnd av att de uppgav felaktiga fakta om inte kan beläggas med källor. Nej, Sverige har inte på något område fler brott än USA. Det är svårt att jänför brottslighet mellan länder )lagstiftningen är inte likdan och definitionerna av vad som är ett visst brott skiljer sig. Förutom för våldsam död där definitionen är samma i alla länder. Ändå är det även där så att brottstatistisken i USA underrapporterar i förhållande till det verkliga antalet mord. I USA är flera offer på samma gång bara ett brott (dvs ett brott i statistiken), i Sverige är det lika många som antalet offer. I USA är det ett brott även om det är flera förövare, i Sverige är det lika många som antalet förövare. Osv. (Källa: Brå, Forskning & Framsteg, Polisen)

 3. Det är väl lämpligt att man preciserar målgruppen lite när man som du kör på med svepande omdömen.
  Hur står det till med din människosyn egentligen, inte kan det vara bra när du drar en utvald grupp över en kam, det är jo precis sånt du går efter SD för.
  Men kanske det är ok när du gör det i ”den goda sakens” syfte, målet helgar medlet så att säga.
  Faktisk kräver det inget större arbete att surfa lite runt på olika vänsterbloggar för att hitta kränkande omdömen om hela grupper.

  • perpeede: Att säga att en person är kriminell bara för att han/hon är raggare, arab eller finne är kränkande och rasistiskt. Att säga att en person är finne och att han är kriminell är inte rasistiskt. Däremot att säga att han är kriminell för att han är finne. Att säga att alla finnar är våldsamma knivmördare är fördomsfullt. Att konstatera att mordfrekvensen är högre i FInland än Sverige är inte fördomsfullt utan fakta som lätta kan bevisas med statistik. Att hävda att det ligger i finnens natur att mörda, våldta och knivmörda är rasism.

   Att säga att Danmark är mer rasistiskt än Sverige är inte fördomar utan ett påståedne grundta på fakta och udnerökningar. Att säga ett en person är rasist bara för att han är dansk är fördomsfullt, eller att säga att alla danskar är rasister. Att säga att rasism är vanligare i Danmark än i Sverige är inte fördomsfullt.

   Att utgå från sin egen erfarenhet, från bilder och artiklar där det uttrycks rasism genom tal, symboler och annat och hävda att raggare (som ju inte är en folkgrupp) i stor utsträckning är rasistiska är inte fördomsfullt. Det är ett väl grundat påstående baserat på bevis och verklighet. Att hävda att en person är rasist bara för att han är raggare är fördomsfullt. Att hävda att all raggare är rasister bar för att raggare är det är fördomsfullt.

   Kort sagt. Det beror på hur man uttrycker sig hur olika saker ska tolkas.

   Och ja, säkert har jag en del fördomar om raggare baserat på händelser i min ungdom och dåliga erfarenheter, bland annat från folk (raggare) jag jobbat ihop med.

 4. Jag kommer själv från raggarland, östra Värmland, och jag håller med Svensson rakt av. De medelålders raggarna är rasister och de yngre med volvo är förvirrade amatörnynazister som röstar på Svenskarnas Parti eller stöder Svenska motståndsrörelsen mer för att de tycker det är rebelliskt men ändå. Undantag finns, men de är jävligt få och utgörs nästan alltid av rockabillyfolk, på vilka och raggare svensken i gemen inte ser någon skillnad.

  • Hampus: Titta då på den US-amerikanska artikeln. En bild från årets Power Meet. Och jag har sett det i verkligheten också.

 5. Fördomsfullt eller ej, det är oftast Volvo raggarna som är rasister. Vi riktiga raggare bryr oss faktiskt inte så mycket om sådant. Jag har sydstadstärningar på mopeden, men jag har flera utländska kompisar.

  Dessutom så kom sydstadsflaggan till som symbol för raggare redan på 50-talet, och raggarna visste/brydde sig nog inte om så mycket att sydstaterna hade stått förr att ha kvar slaveri i slutet av 1800-talet, utan mest för att det var fräckt och rent rebel, därför brukar vi kalla den för rebell-flaggan, det gör jag i alla fall.

  Folk måste lära sig att raggare inte betyder ”fulla ohygieniska idioter”, jag är mer hygienisk än dom flesta av mina vänner som består av alla möjliga stilar, noga att tvätta håret när man har så mycket vax.

  Vänster, höger, bla bla bla… Ha roligt istället förfan!

 6. 1. Raggare och greaser är exakt samma sak, greaser är raggare på amerikanska.
  2. Alla stöder inte sd, bara rasisterna och alla är inte rasister!
  3. sydsstats flaggan står inte bara för rasism, den står även för självständighet ( att man är rebel) som jag brukar få säga ofta till folk som tror att våra symboler är rasistiska, dom blir inte mer rasistiska än hur man bär dom, och va fan e de för skitsnack om kkk-tröjor??? har ju förfan inte ens hört talas om skiten!

  • Markus M: Att sydstaflaggor skulle vara rebelliskt är ju löjligt. Sydstaterna försvarade ju status quo.

 7. Jag kan säga direkt av det där svaret att du antingen skämtar eller så är du den mest urblåsta jävel som jag stött på iallafall, vadå försvarade status quo??? det bandet fanns inte på 1800-talet kan jag då säga, sydstatarna försökte bryta sig loss från nordstaterna och gå sin egen väg, och vad blir man då? rebell. och vad kallades dom av nordstatarna? rebeller. så vad är sydstatsflaggan? rebellisk. Kom fan inte och säg att jag inte vet vad jag snackar om för det gör jag, eftersom jag inte skulle sy på en stor sydstatsflagga på ryggen på min jeans jacka om jag inte visste vad den betydde. gör mig en tjänst, kom tillbaks när du läst på lite.

  • Markus; Status Quo betyder nånting också. Det betyder att det ska vara som det är. Sydstaterna ville bevara samhället som det var. Med slaveri. Jag undrar vem det är som måste läsa på lite. Det var nordstaterna som ville förändra. Som alltså var rebeller mot det gamla. Sydsaterna var kontrarevolutionärer. Möjligtvis högerreaktionära rasistrebeller och alltså är vi tillbaks där vi började. Sydstatsflaggan är en rasistsymbol.

   Normalt hade jag inte godkänt en sån kommentar som du just kom med, den bryter mot flera av mina regler (felktiga faktapåståenden, personangreppp med mera. Men den är så urbota dum så jag var tvungen att ta med den ändå. Och uppenbarligen vet du inte vad du snackar om (status quo!). Eller skojar du med mig? Så dumt är det.

 8. Flaggan står för att man är rebell iallafall eftersom sydstatarna kallades rebeller under inbördeskriget.

  • Du får tycka vad du vill Markus, men majoriteten av oss andra kommer att uppfatta en sydstatsflagga som ett tecken på att man är rasist.

 9. Sydstatsflaggan används som rasistisk symbol av både Ku Klux Klan, Aryan Nation och amerikanska nazister. Att raggare i Sverige kallar det för en symbol för att vara ”rebell” är nog mest en fråga om historielöshet.

 10. (kopierat från wikipedia) Sydstatsflaggorna blir ofta associerat med rasismen och slaveriet, trots att de i sig inte är en symbol för någotdera. Vissa historiska föreningar så som Sons of Confederate Veterans och United Daughters of the Confederacy använder fortfarande flaggan som sin symbol.

  så nu vet ni att dom inte har nåt med rasism att göra, men en sak till ska ni veta, musiken vi raggare avgudar kommer från södern. det är också en anledning till att vi bär dom. Sök på rebellflagga på google, vad tror ni kommer upp? sydstatsflaggan…

  • Markus M: Flaggan som idag kallas för sydstatsflaggan användes ju aldrig som flagga för Konfederationen utan började användas senare av två olika grupperingar, dels rasister som ville visa att de var rasister, dels av andra som bara menar att det betydde södern. Så, jo det uppfattas ofta som en rasistsymbol och används ofta som det. I Sverige lovar jag dig att 80-90% av folk som känner till vad det är för flagg kommer att uppfatta den som en rasistsymbol.

 11. Jo, Markus, och swastikan blir ofta associerad med rasismen trots att den i sig inte är en symbol för det. Så varför då använda sig av swastika eller sydstatsflagga när de associeras med rasism?

 12. Hampus, raggare abvänder inte swastikan, vi använder järnkorset, och som jag sa vi använder sydstatsflaggan för att den står för musiken och att man är rebell.

 13. Markus, poängen är att både swastikan och sydstatsflaggan av uppenbara skäl ses som rasistsymboler. Att sedan själv mena att de skulle ha en annan betydelse hjälper inte särskilt mycket. Det blir bara historielöst.

 14. Anders: jag uppfattade det som att hampus menade så
  Hampus: (kopierat från wikipedia) Sydstatsflaggorna blir ofta associerat med rasismen och slaveriet, trots att de i sig inte är en symbol för någotdera. Vissa historiska föreningar så som Sons of Confederate Veterans och United Daughters of the Confederacy använder fortfarande flaggan som sin symbol.

 15. Raggare, rebeller med ölkagge och begynnande droppfettslever… Magiskt att ni existerar ännu. Måste ha att göra med svenskens ökänt usla smak. Jag flydde från den lilla bondhåla jag växte upp i för att slippa raggarna där. Raggare är fan inte rebeller någonstans, de är konformismens förkämpar och blir alla riktiga små braksvennar efter några år.

 16. Herr Svensson, jag bor i den Amerikanska sodern, Syd Karolina, syd stas flaggan representerar inte hat, flaggan anvandes av sydstats trupperna under the civil war.

  • Det vet jag väl, men idag är det en rasistsymbol (sydstaterna var ju en rasistisk stat). Alltså är det en rasistsymbol och därmed en symbol för hat. Vilket vi ju nyss sett ett tydligt prov på när en rasist dödade flera personer i en kyrka.