Kungahuset inblandat i mutbrott?

Kronprinsessan Viktoria och hennes man Daniel Westling (numera Bernadotte) har eventuellt gjort sig skyldiga till att ta emot mutor. Det är nämligen möjligt att deras tilltag att låta sig bjudas på sin bröllopsresa till Söderhavet är ett brott:

Enligt Aftonbladets beräkningar bör kronprinsessan Victorias och prins Daniels resa till Söderhavet ha kostat flera miljoner. Det vill säga om de själva betalat den. Efter att paret smitit från sin bröllopsfest flög de i EF-miljardären Bertil Hults privatjet till andra sidan jorden, där Hults lyxbåt väntade. Sista veckorna av resan spenderade de i hans hus i Colorado.

– Han bryr sig inte om pengar, för honom är det en stor prestigevinst, sa pr-experten Paul Ronge då.

[…]

Enligt Thorsten Cars, doktor i juridik och före detta ordförande för Institutet mot mutor, kan kronprinsessan teoretiskt sett gjort sig skyldig till ett mutbrott.

– Är det så att gåvan medför pr-förmåner så kan det rent principiellt handla om mutbrott. Men jag har svårt att se att någon åklagare skulle driva det vidare, säger han.

Det är för mig uppenbart att det skulle kunna röra sig om mutor och även om kungahuset inte har formell makt, så är man makthavare i Sverige. Framförallt kan man ju påverka gemene man och den allmänna opinionen genom uttalanden och handlingar. Därför blir resan i alla fall problematisk:

Ingen lär missunna brudparet glädjen över att precis ha gift sig och få åka i väg. Ändå är det besynnerligt att Sveriges tronföljare låter en svensk miljardär ställa upp med transport och logi under bröllopsresan, när samma person genom sitt utbildningsföretag EF kan ha potentiella intressen av gentjänster. Alla som verkar i näringslivet vet ju att kunglig glans ger skjuts åt affärerna.

Det finns förstås ett enkelt sätt att se till att kungahuset inte längre tar emot mutor. Att avskaffa det.

Vad som också är märkligt är hur lite detta uppmärksammats. Om en politiker hade gjort på samma sätt som Viktoria och hennes man så hade det nog varit stora braskande rubriker i tidningarna. Men den lätt sjukliga rojalisemen i Sverige gör att man inte ser att kungahuset beter sig på ett sätt som kan ifrågasättas.

Läs mer om Bertil Hult.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Att de inte betalade sin bröllopsresa själva!

 • Pingback: Korruptionen breder ut sig & kronprinsessan får ta del av mutorna! » HumanLabRat bloggar()

 • Göran

  I Sverige är det nog säkrast att bröllopsparen betalar presenterna själva för att undvika missundsamhet av alla former.

  • Anders_S

   Göran: Vadå missunnsamhet? Det är väl ingen som missunnar någon något. Det rä frågan om Hlt har mutat elelr inte. Frågan om Viktoria tagit emot mutor elller inte. Vad har det med missunnsamhet att göra?

 • Kalle

  Gåvan är högst olämplig då Bertil Hult självklart åtnjuter gentjänster från kronprinsessan. Tex. delar Victoria varje år ut ”Bertil Hults pris” (www.bertilhultspris.se). Jag vet av erfarenhet att det finns väldigt många föreningar och stipendier som ansöker om att kungahuset ska närvara vid just deras cermonier, men det är väldigt svårt att få dit de kungliga, om man inte bjuder dem på miljongåvor dvs…

 • Andreas

  Att bli anmäld för ett brott har ingen som helst bäring på om man är skyldig. Man kan anmäla vem som helst för vad som helst, vilket också verkar vara fallet här. Det är därför vi har åklagare och domstolar för att pröva om brott har begåtts.

  Nu är det väl ingen större idé att påtala sådana banaliteter för nackskottsvänstern, för er är ju skuldfrågan alltid klar på förhand.

  • Anders_S

   Andreas: Du bevisar bara din egen dumhet. Jag har inte någon stans påstått att de är skyldiga till nåt brott. Hur vore det om det nån gång kunde visa sig att högerfolk/högerextremister/rojalister faktiskt också är läskunniga. Det verkar tyvärr oftast som de/ni inte är det.

 • adis

  bindefält bjud väl en massa politiker till spanein med privat flyg,, men de va tydligen inte mutor,,,

  kalle,, hur kan de vara en muta för att få gentjänster när hon REDAN delar ut priset,, han e vän med familjen ,, vän gåvor kan inte vara mutor,,

  hade dom inte fått de betlat utan betalat själva så hade de väl blivit ett himla liv då med,,