Suverän Vietnambok

Boknytt
Vietnams historia
Hans Hägerdal
Historiska media

Suverän Vietnambok

Lagom till 30-årsminnet av det vietnamesiska folkets seger över USA-imperialismen kom mycket lämpligt den första svenska boken om hela Vietnams historia. Politiskt, ekonomiskt, kulturellt, socialt, militärt, etniskt, könsmässigt, klassmässigt och förankrat regionalt mellan de indisk-hinduiska och kines-konfucianska civilisationerna. Ett gediget, balanserat och heltäckande arbete. Lättläst men ändå encyklopediskt.

Jag har bara detaljkritik. FNL kan inte ”besegra” Sydvietnam – representerande majoriteten av sydvietnameserna kunde fronten däremot besegra Saigon-juntan. Och kommunister ger inte upp klasskampen, men kan ge den en bredare, nationell form. Den folkliga klassalliansen arbetare-bönder-småborgare-nationella borgare stod mot elitens klassallians; imperialismen-feodalklassen-kompradorborgarna.

Jaja, där fick jag in lite testuggeri av gammalt snitt. Boken visar ju också att Vietnam visserligen vann självständigheten, men att även de misslyckades med att ”bygga socialismen”, utan tvingades retirera till en framgångsrik statsledd marknadsekonomi (kapitalismen tillbaka genom bakdörren). Människans natur är svår att reformera, vilket Vietnams långa historia visar. Ständiga krig mellan stater, nationer, etnier, klasser och olika eliter för att roffa åt sig makt, status och resurser.

Läs mer: PH, LOKE, Marxistarkiv, SVD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Läs också:
En bok om FNL-rörelsen
Den odemokratiska FNL-rörelsen

Advertisements
  • Thomas

    I dagarna välkomnade Vietnam ett amerikanskt hangarfartygsbesök. Samtidigt väntar man på leverans av de 8 ubåtar man beställt från Ryssland för att försvara sina intressen i Sydkinesiska sjön gentemot Kina. Greklands socialistiske premiärminster gör allt för att bli kompis med Nethanyau när Israels relationer till Turkiet har försämrats. Det talas om militärt samarbete och överflygningsrättigheter för israeliska flygvapnet. Allianser är en färskvara! Världen är komplicerad!