Vist om hedersvåld

Boknytt
Hedersmord
Kenneth Johansson (red)
Historiska Media

Vist om hedersvåld

Förlaget Historiska Media och Historiska institutionen vid Lunds universitet ger ut den läsvärda skriftserien ”Lagerbringbiblioteket”. Där ingår denna utmärkt matnyttiga antologi om tusen år av hederskulturer i Norden och Mellanöstern. Man hittar inte hedersmord på kvinnor i Nordeuropa. Skälet är att stat och lag tidigt tog över bestraffandet från familj och släkt. Och att kvinnligt arbete bortom hemmet gjorde manskontrollen svårgenomförd.

Men ära, heder och respekt är allmänmänskliga (troligen biologiska) känslor & tankar. Sedan varierar det mellan personer hur långt man går i kontrollvåld. Likaså varierar det mellan kulturer (lyssna politiskt korrekta !). Däremot har hedersmord i sig inget att göra med islam, snarare tvärtom. Realislam (och realkristendom) höjde kvinnans ställning, men låste henne samtidigt vid underordning – ett indirekt stöd för patriarkalt våld mot kvinnor.

Hans Norebrink

Läs mer: SDS, HT, SVD1, 2, DN1, 2, GP1, 2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Patriarkatets högkulturer sammanfaller med jordbrukets gamla. Dvs en axel Medelhavet – Indien – Kina. Det är ingen slump att det är mest ingrott i Västasien och Nordindien. Den mest kvinnofientliga lagstiftningen någonsin var den assyriska – fritt fram för fadern att döda sina barn, men om en kvinna försökte göra abort dömdes hon till att spetsas på en påle.

  Och i Nordindien var det inte länge sedan änkor brändes levande – något för övrigt hindufundamentalisterna kampanjar om att få tillbaka.

 • Hans Norebrink

  Mordet i Katrineholm var hedersmord. Kurder. Kurdiskan Lawen Mohtadi skriver självkritskt om det i GP den 21 november.

  • Anders_S

   Hans: Jag har länkat till en del av artiklarna om det. antalet hedersmord i Sverige är 1-3 om året. Att jämföra med antalet fall av våldsam död som är 90-100 per år (93 stycken år 2009). Våldsam död innefattar mord, dråp och vållande till annans död. antalet självmord är i en helt annan nivå. 1 400 -1500 per år.
   http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=28745&a=86652&l=sv

   Var borde resurserna sättas in och tankemödan ägnas åt? Hedersmord är ett litet och marginellt problem i Sverige. Självmord är ett betydligt större problem men minskande. Antalet självmord per 100 000 invånare har minskat under lång tid.

 • Hans Norebrink

  Till Anders: Varför ständigt detta bytande av ämne? Varför inte ta en sak i taget? De arbetslösa har fått det sämre – men de har det sämre i Darfur. De sjuka har fått det sämre – men se på Calcutta då. Jag begriper inte det sättet att tänka.

  Inte heller begriper jag vart mitt förra inlägg tog vägen. Eller var medkänslan finns med alla flickor och homosexuella som fruktar att drabbas av social stigmatisering, hedersvåld och hedersmord. Det senare är bra toppen på isberget av ett stort mänskligt lidande. Det värsta exemplet på ett utbrett patriarkalt homofobt förtryck.

  • Anders_S

   Hans: Recensionen och boken handlarom hedersvåld i mellanöstern. Ett område där det är ett problem. Det kan vi diskuetar, men försök inte göra hedersvåld till ett viktigt problem i Sverige, för det är det inte. Fram till 1980-talet var hedersvåld ett stort problem på Kreta där jag bott och arbetat. Jag har kommit i när kontakt med det personligen. Inte så att det drabbat mig eller haft med mig att göra på något sätt, men däremot bland bekanta och vänner. Även på Sicilien, Korsika, Sardinien, Balearerna och i Kalabrien har det varit ett problem in i modern tid. I andra delar av Medelhavsområdet och mellanöstern är det fortfarande ett stort problem. Men inte i västvärlden som du ju också understryker i din recension.

   Obalanserade vredesutbrott kommer inte med. Därför togs din förra kommentar bort.

 • Hans Norebrink

  Till Anders: Det är ett problem som drabbar medmänniskor. Det räcker. Du måste väl också ha läst siffrorna på alla flickor som är rädda eller gömda. Eller alla bögar som tvingas förställa sig.

  • Anders_S

   Övergrepp mot homosexuella har inget med hedersvåldsproblematiken att göra eller med din recension att göra. De flesta grova sådan begås av högerextremister och har alltså snarare med rasism/nationalism-problematiken att göra. jag känner både socialarbetar och polis som arbetar med gömda unga flickor. Problemet är inte speciellt stort och dessutom mycket mer komplicerat och mångbottnat än av enkla scheman om patriarkala män och undertryckta flickor som inte får gör vad de vill.

 • Hans Norebrink

  Till Anders: Men lever vi på samma planet? Senast på ”Jerusalem” var det ju en diskussion där åtminstone en muslimsk homosexuell deltog. De kränker familjens heder och anseende med sin läggning och tvingas ofta leva dubbelliv, till och med gifta sig med kvinnor. Det är hedersproblematik.

  Min avlidne homosexuelle bror blev kär i en kristen kines-indones. De skulle gifta sig, men indonesen hoppade slutligen av för då skulle hela hans släkt ta avstånd från honom.

  Sedan börjar du ta upp andra problem, också angelägna men inte hithörande. Konstigt att du har en helt annan bedömning än de som arbetar med detta har, som man ser i teve och tidningar. Det närmaste jag kommer frågan personligen är via kvinnor som kommer in med dold identitet för de gömmer sig från släkten.

  ”Problemet inte stort och komplicerat”? Jag citerar här gärna gamle Tage Danielsson: ”Sägs detta för att föra frågan vidare eller för att bevara status quo?”

  • Anders_S

   Det är inget stort problem med hedersproblematik i Sverige. Du kan inte belägga det på något sätt. Det anser inte heller författarna i boken du recenserat och ingen forskare på området heller. Du är återigen fixerad vid ett icke-problem. Försök ägna samma hetta och energi till större problem som orsakar betydligt mer lidande i vårt land. Som självmord, islamofobi, rasism, rasistiskt våld (mångfaldigt större problem än andra hatbrott). Bara för att enskilda idioter mördar sina döttrar innebär inte det att problemet är stort.

 • Hans Norebrink

  Anders: Det är ett problem som drabbar medmänniskor och det räcker, skriver jag ju. Jag bryr mig inte om storleken. Däremot är det lättare med hetta när det finns konkreta förövare.

  Som de mc-killar som sparat i sina telefoner hur de torterar människor och djur för skoj. För mig får de gärna ruttna för evigt i fängelset, de har straffat ur sig ur samhället, och är en fara för sina medmänniskor, oavsett om orsaken är biologisk, kulturell eller personlig, eller alla. Jag blir bara vansinnig på sådana #€&@##%&+^)(!€#<X@Z&%€# !

 • Ja, samhället bör starta särskilda kampanjer specifikt mot mc-killar som sparat i sina telefoner hur de torterar människor och djur för skoj. Motioner i riksdagen bör framföras som enbart handlar om mc-killar som sparat i sina telefoner hur de torterar människor och djur för skoj. Och debatt-program om mc-killar som sparat i sina telefoner hur de torterar människor och djur för skoj.

  När kommer första boken om mc-killar som sparat i sina telefoner hur de torterar människor och djur för skoj?
  .

 • 1-3 om året? Nja, det är väl under 10 fall totalt de senaste 15 åren och eftersom det var tre stycken ett år har det väl logiskt sett inte varit några alls de flesta år.

  1-3 är väl en uppskattning inklusive ”mörkertal”, inte något som grundar sig i statistik eller fällande domar.

 • Hans Norebrink

  Någonstans, som jag inte hittar nu, läste jag om en ovilja att ta tag i frågor där man kan anklagas för rasism och för att väcka än mer främlingsfientlighet.

  Som på mitt jobb där ingen vill lyssna på mitt förslag om en särskild lokal för stökiga påhälsande romer en masse, eftersom hela frågan känns för känslig.

  /*icke belagda påståenden, ovederhäftiga konspirationsteorier samt off-topic, bortaget*/ #AS

  Den handlar också om frågan att få till en fungerande integration för att därmed minska främlingsfientlighet och rasism.

  Det senare är ett mänskligt, humant och demokratiskt mål i sig. Samtidigt bidrar det till att minska splittringen och till att öka enheten inom den svenska arbetarklassen oavsett ursprung.

  Integration enar arbetarklassen och ökar dess kampförmåga och solidaritet.

  Mångkulturalism – speciellt dålig sådan – delar arbetarklassen och minskar dess kampförmåga och solidaritet.

  Bort med den förödande mångkulturella etniska splittringen inom arbetarklassen.

  Fram för en färgblind integrerad arbetarklass där ursprunget inte spelar någon roll.

 • Johannes

  Problemet är ju också att hedersvåldsdebatten underblåser ett betydligt vanligare samhällsproblem: islamofobin – vilket då istället förvärrar redan stora problem.
  Om någon skapar ett enormt uppbåd kring Mc-killevåldet och hur det ligger i den svenska mentalitetskulturen att gå med i MC-gäng så skulle det absurda i situationen framgå för betydligt fler. ”Jaså, du är svensk? Men du tar väl i alla fall avstånd från det är hemska Mc-våldet? Jag hade verkligen skämts att ha såna där Mc-killar i min kultur”

 • Hans Norebrink

  Till Johannes: Ja hedersvåldsdebatten kan kortsiktigt underblåsa islamofobin. Men på lång sikt är det bättre att debattera hedersvåld och utrota det, vilket som trolig sidoeffekt kan minska islamofobin.

  En mc-klubb är en subkultur som fördöms av samhället. Som inte accepteras av samhället.

  Hederskulturen är förankrad i Medelhavskulturen, araber i söder och sydeuropeer i norr (men försvagad där). Alltså bland såväl muslimer som kristna katoliker. Liksom hos kristna araber i Mellanöstern. Alltså delvis accepterad i samhället.

  De flesta i detta område tar förstås avstånd från våld, men de kopplar inte sällan familjens och släktens heder till kvinnans ”rena” sexualitet. Detta är vetenskapligt utforskat och beskrivet (läs boken). Detta tänk i de medelhavska kulturerna bildar bas för hedervåld.

  Ungefär som folklig främlingsfientlighet i Sverige bildar en bas för öppen rasism och rasistiska handlingar.

  Med islam har som recensionen säger hedersvåld inget att göra, liksom islam heller inte har med könsstympning att göra. Men en del okunniga muslimer kopplar ibland ihop dessa avskyvärda kulturella traditioner med islam som religion.

  Här har svenska muslimer en viktig insats att göra för att informera om att islam inget med hedersvåld och könsstympning har att göra. Det ligger förstås även i muslimernas eget intresse att göra så. På samma sätt som det låg i den svenska kristenhetens intresse att ta avstånd från Knutby.

 • Pingback: Patologisk kollektivism | Svensson()