Islamhetsen – SVD i spetsen

Det började redan häromdan när PJ Anders Linder uppmanade till att vi ska bli förbannade. en indirekt uppmaning att vi ska bli förbannade på muslimer alltså. Den inte alltid helt nyktre (i politisk bemärkelse) Per Gudmundson var ännu värre på sin blogg och idag följer han upp med en artikelledarsidan i SVD.

När Säpo och alla vettiga experter (komikerparet Magnus & Magnus hör inte till dem) säger att man ska ta det lugnt, det är inge höjd risk för terroristdåd och det är självklart inte muslimers fel så eldar SVD på och hetsar på bästa nyhetsplats. SVD uppför sig oansvarigt, islamofobiskt och okunnigt. SVD och vissa socialdemokrater är just det hot mot demokratin som Jan Guillou varnade för i Aftonbladet häromdagen.

Det är SVD och andra media som beter sig likadant som banar vägen för sånt som vissa sverigedemokrater har för sig.

 • Säg nej till ökad övervakning och kontroll!
 • Säg nej till islamofobi och hets mot muslimer!

Det som behövs är inte mer övervakning och kontroll. Det som behövs är mer öppenhet och mindre segregation. Det som behövs är att vi inte ska kriga i andra länder.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Röda Berget, Krassman, Kulturbloggen, Min luktar oxo fisk, Polisstaten, Kjellberg, K & Å,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det riktigt obehagliga nu är inte att en förvirrad människa sprängt sig i bitar (och andra förvirrade människor kan ta efter) utan just bemötandet och responsen från de-som-borde-veta-bättre.

  I SvD:s intervju med Robin Simcox så tycker jag följande passage var intressant:

  ”– När du har så många anhängare eller sympatisörer till al-Qaida som vi har i Storbritannien så kan du inte bevaka alla och förr eller senare glider någon igenom nätet.”

  Kort och gott, symptombehandling botar aldrig sjukdomar. Att införa ett Orwellskt samhälle är symptombehandling. Man försöker övervaka och ”skydda” sig fram. Helt utan urskiljning eller med för snäv urskiljning, utan logik, utan respekt för vad våra öppna fria demokratiska samhällen har som grund.

  Vill man verkligen ge sig på roten till det onda – sjukdomen – så är det andra tankegångar och insikter som måste få prioritet. En bra början är att ta fasta på att bygga samhällen på förtroenden, tillit och ärlighet istället för misstro, respektlöshet och lögn.

  Vill man specifikt konkretisera så tycker jag USA:s officiella utredning efter WTC-attacken är bra läsning (trots att den av många ansågs för tam):

  Socioekonomiska faktorer anses viktiga, sid 376:

  ”The combined gross domestic product of the 22 countries in the Arab League is less than the GDP of Spain. Forty percent of adult Arabs are illiterate, two-thirds of them women. One-third of the broader Middle East lives on less than two dollars a day. Less than 2 percent of the population has access to the Internet.”

  Religionen anses inte ens av de mest drivande bakom WTC-attacken vara huvudskälet, sid. 147 (KSM = Khalid Sheikh Mohammed):

  ”By his own account, KSM’s animus toward the United States stemmed not from his experiences there as a student, but rather from his violent disagreement with U.S. foreign policy favoring Israel.”

  Man ifrågasätter också den intellektuellt ohederliga definitionen av ”god” och ”ond”, dvs den som utgår från Dubyas cowboysvammel à la ”either you are with us, or you are with the terrorists”, sid 376:

  ”Where Muslim governments, even those who are friends, do not respect these principles, the United States must stand for a better future. One of the lessons of the long Cold War was that short-term gains in cooperating with the most repressive and brutal governments were too often outweighed by long-term setbacks for America’s stature and interests.”

  Vidareutvecklat med avseende på USA:s utrikespolitik:

  ”American foreign policy is part of the message. America’s policy choices have consequences. Right or wrong, it is simply a fact that American policy regarding the Israeli-Palestinian conflict and American actions in Iraq are dominant staples of popular commentary across the Arab and Muslim world.”

  • Anders_S

   Thomas: Det underliga är ju att så många makthavare aldrig tycks lära sig. varken journalister, ledarskribenter, politiker eller tjänstemän.

 • AA

  Men… Har du själv läst artiklarna du länkar till? I vissa av dem nämns ju inte ens islam?

  • Anders_S

   AA: jag har lästa ledarna och nyhetsartiklarna i SVD plus de flesta av de andra. Det är ointressant om islam nämns eller inte nämns. Effekten blir den jag säger ändå. Jämför vad SVD skriver med vad GP skriver så ser du skillnaden. Allt från rubriksättning till resonemang.

 • Underligt är det inte. Det är en klassisk diktatorstaktik att hetsa till krig mot nån utomstående, ty då går man fri själv. Nu är inte västvärldens regeringar diktatoriska, men de för en grundligt impopulär politik så de har samma motiv som vilken diktatur som helst.

 • werwolf_fin

  Terroristerna styr vår sk. demokrati!

  Hejsan alla! Jag är lika sorgsen som ni över det inträffade dådet i Stockholm. Frågan är om ett 10 tal terrorister skall styra Sverige och dess lagar. För att vi sedan ska bil en polisstat som Nazi tyskland där man terroriserade Judar. Nu ska vi terrorisera vår egen befolkning med avlyssning och andra frihetsberövande aktioner. Ett fåtal mäniskor ska verkligen inte få styra vår demokrati. Snart kan vi sätta upp statyer efter terrorister och ge dem nya lagar, eftersom de gjorde de anti demokratiska lagarna till verklighet. De har blivit våra nya lag skapare?. Man undrar vad politikerna är för folk, och dess medhjälpare journalisterna. Innan valet lovar man dra tillbaka trupperna ur Afghanistan och den andra lovar man att ta bort FRA lagarna. Vem ska man tro på, inte är det en politiker iaf. Gör som jag rösta på nykomlingar till nästa val, låt stofilerna stå i hörnet och titta på när deras makt så sakteliga försvinner.

 • Pingback: Utökad signalspaning och FRA mitt i julbaket. | Annarkia()

 • Hans Norebrink

  Läs även Gabriel Byström i Göteborgs-Posten idag. Där tar han upp den kamp kring moderniteten inom islam som jag hänvisat till tidigare, att de flesta arabländer ännu inte genomgått den västerländska upplysningen eller något liknande.

  Men denna internmuslimska kamp om tolkningen av islam pågår i det tysta. Kan Koranen tolkas, och ses symboliskt istället för fundamentalisternas bokstavstolkning? Det gäller att skilja på moderna och extrema tolkningar av islam (precis som vi utan problem gör när det gäller kristendomen).

  Massor av muslimer och muslimska organisationer av det moderna vettiga slaget har nu gått ut och demonstrerat och protesterat mot bombmannen, som de säger inget har med äkta islam att göra.

  Helt rätt väg, som jag sagt tidigare, de vettiga vardagsmuslimerna måste höja sina röster för att höras, och det har de gjort nu. Och de måste ta strid med fundamentalistiska islamister om den rätta tolkningen av islam. Vilket de tydligt gjort nu.

  Det är en del av kampen mot islamofobi.

 • Werwolf: Märker du inte hur inkonsekvent du är? Å ena sidan tror du inte på politiker. Å andra sidan är den enda politiska handling du kan tänka dig att rösta i nästa val.

  Det är fyra år dit. Gott om tid att göra lite egen politik, tillsammans med likasinnade.

 • Pingback: Morgan och civilkuraget | Motviktigt()

 • Hans Norebrink

  Jag ser i broderskapsrörelsens ”Tro & Politik” att Islamiska förbundet, största muslimska förbundet i Sverige, har fått en ny ung ordförande, 25-årige Omar Mustafa. Han säger helt riktigt att islam inte bara handlar om att be utan om att bry sig, vara aktiv i samhällsfrågor

  En bra attityd för att bidra till att minska islamhetsen. Speciellt som han säger att rasismen ökat i samhället (typ mot muslimer som ofta är invandrare). En annan bra attityd i sammanhanget är att han vill få fler svensktalande imamer.

  En annan viktig markering i sammanhanget gör Roshna Mahmoudi i samma tidning; ”Islam är ingen nationalitet”. Som jag skrivit tidigare är det ju en universell religion riktad till hela mänskligheten med globalt brödraskap på programmet. Också en viktig markering för att bidra till att minska islamofobin.

 • Pingback: Den svenska terrorismen | Min luktar oxo fisk!()

 • Hans Norebrink

  Ditt inlägg handlade om islamhetsen.

  Hur motverka den är frågan?

  Även muslimer har svar på den frågan.

  Några redovisas i mina inlägg.

  Varför är ni så taggade jämt?

 • Ja, vi vet ju idag att detta handlade om en ensam galning. SÄPO har inte sett honom samarbeta med någon annan. Inte stor skillnad på honom och kvinnan som ville självmordsbomba kommunalhuset i Sveg.

  http://op.se/harjedalen/1.1759287-kvinna-forsokte-spranga-kommunhuset-i-luften

  Men nu kommer Hans snart skriva om kraven på modernisering hos Sveg-borna och hur man runt Härjedalen inte blivit en del av det moderna livet. Att vi ska fokusera på Härjedalsfolket som grupp. Kräva att varje härjedalare tar avstånd från detta.

  Följer annars det klassiska mönstret för alla mord på arbetsplatser eller i skolor. Man kring 30-40 som misslyckats med både liv och äktenskap. I det här fallet valdes mål p.g.a deltagande i Afghanistan-kriget vilket också gett oss rätt som sagt att man arbetat hårt för att få hit terrorister.

 • Daniel

  Man hade aldrig hittat en sådan ledare i SvD om polisen hade än en gång eldat upp en tidningsredaktion med folk i.

 • Hans Norebrink

  Självklart fördömer jag all islamhets och islamofobi, men det har ju andra redan gjort. Jag kompletterar med annat.

  Hur bemöter man islamhets. Jo, bland annat genom att skilja på religionen islam & världens muslimer och enstaka galningar & islamister (bombmannen kanske var galning, kanske hade kontakt med nån terrorgrupp).

  /*off topic, tillsagt tidigare, borttaget*/ #AS

  Detta med moderniseringsproblematiken är standard A4 sociologi, inget jag hittat på. Samma problem i Afrika där lika många är kristna som muslimer (ingen skillnad dem emellan) enligt nya boken ”Afrika – framtidens kontinent” (snart på en recensionsplats nära dig).

  /*metadiskussion (diskussion om diskussionen), borttaget*/ #AS

 • Pingback: Svammel från imamer och "experter" | Svensson()

 • Pingback: Attentat mot muslimsk bönelokal | Svensson()

 • Pingback: Det fanns en tid när SVD:s ledarsida var en tummelplats för pajasar | Svensson()