Folk ska kunna se ut hur de vill på jobbet

Kanske inte helt och hållet. Det finns arbeten där man behöver ha på sig någon form av enhetlig klädel, uniform etc. Då får man ha det. Exempel på detta är polis, sjukvårdspersonal och inom livsmedelsindustri. Det finns naturligtvis fler områden och jobb där sådant gäller. Men detta inkräktar inte på saker som att man kan ha skägg, långt hår, piercing osv. I alla fall ska det och borde det inte inkräkta på sådant som jag ser det.

Jag anser att UPS regler om skäggförbud för sina chaufförer är löjligt och felaktigt. En inskränkning av den personliga friheten. Vill folk ha skägg så ska de få ha det. Oavsett anledningen. Därför tycker jag att det borde vara en facklig fråga snarare än ett fall för Diskrimineringsombudsmannen (DO) när en man blir av med jobbet för att han har skägg. Fallet med mannen som fick gå från UPS visar också på otryggheten i anställningar på bemanningsföretag. Han var nämligen anställd av ett bemanningsföretag, Uniflex, för att arbeta på UPS.

Det som behövs för att få stopp på såna här övergrepp i form av löjliga regler från arbetsgivare är ett förbud mot bemanningsföretag och att människor tvingar facket att ta sina uppgifter på allvar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Det beror väl hur skägget ser ut. Hade han ett välvårdat skägg bör väl det accepteras- Är det däremot spretigt och ovårdat så finns det all anledning för arbetsgivaren att påtala det.
    Religionen är en privatsak och kan sitta i skägget.

    • Utseendet har tamejfan ingen betydelse för en chaufför. Så han kan gott få ha ovårdat skägg också om han vill.

  • Om mannen var med i facket har hans fack fått en förfrågan från DO om dom vill driva ärendet. Facket har alltid förstahandsrätt att driva ärenden som rör deras medlemmar och får alltid en förfrågan innan DO utreder. Att DO driver detta ärende betyder endera att mannen inte var medlem i ett förbund eller att hans förbund tackat nej till att driva ärendet i förhandling.

    • Det där har du ingen aning om. En ren gissning från dig bara. Han arbetade för ett bemanningsföretag, hade precis börjat. Hade kanske inte ens funderat på att gå med i facket än. Eller så har bemanningsföretaget inget avtal med facket. Eller så skiter facket i honom. Vi vet helt enkelt inte.