Polis sköt mördare – går fri

Det är möjligt att det är riktigt att polisen som sköt en 26-årig mördare till döds i Eskilstuna inte har begått ett brott. Problemet är att ärendet har utretts av polisen egna kollegor, av människor i samma myndighet. Det gör att det är svårt att lita på utredningen opartiskhet och noggrannhet.

Vi har så många gånger sett att den här typen av utredningar kring polisers eventuella brott uppenbart missköts. Vittnen hörs inte, misstänkta hörs först efter att de kunnat stämma ihop sig om en gemensam version osv. Utredningarna blir liggande och görs ibland  lång tid efter att det misstänkta brottet skedde osv.

Det som behövs är en oberoende myndigheter som utreder polisers brott. Det vore bättre både för polisen, för enskilda poliser och för de som blivit utsatt för eventuella brott och övergrepp från poliser.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Polis sköt mördare – går fri”

    1. Nej så är det inte. Utredningen leds av en åklagare från ett annat distrikt, men utreds av poliser lokalt. I stort sett alltid. Undantag finns, men ärligt sagt, det spelar faktiskt ingen roll om polisen är från Södertälje eller Eskilstuna (det är olika polisdistrikt, men de är ju kollegor ändå)

      1. Det råder ju uppenbarligen en missuppfattning om distrikt och olika polismyndigheter. Polismyndigheten i Stockholms Län är ett distrikt, och även en myndighet. Lokalt sker enbart kring storstäderna t.ex. Stockholm, Göteborg och Malmö. I övrigt är det ett granndistrikt som utreder, och därmed även en annan polismyndighet. Ring 11414 eller till någon åklagarkammare och fråga så får du se.

        1. Nej, så är det normalt inte. Internutredningar sköts av åklagare i annat distrikt, men utreds normalt av polisen lokalt. är en polis i Göteborg misstänkt så är det i allmänhet internutredningsenheten i Göteborg som utreder under ledning av åklagare från annat håll. Så var det i Samband med Göteborg 2001, fallet Liljeqvist och alla andra fall jag känner till. Ett polisdistrikt är det samma som ett område under en viss polismyndighet enligt det språkbruk som de flesta jag känner använder (inkluderar både poliser på gatan och höga polistjänstemän).

  1. Jag har svårt o tro att Polismannen vill döda i tjänsten. Men som vanligt sitter någon expert bloggare o vet bättre med facit på deras svåra jobb. Är så glad att de finns någon som vill ta de jobbet eftersom dom alltid ska ifrågasättas oavsett vad dom gör.

Kommentarer inaktiverade.