Mässlingen – den värsta sjukdom jag haft

Nuförtiden förekommer barnsjukdomen (då den mest drabbar barn) mässling i stort sett inte alls i den rika delen av världen. Detta på grund av att de flesta vaccineras mot sjukdomen. Mässlingen är en mycket allvarlig och farlig sjukdom som trots att den inte finns i stora delar av världen fortfarande dödar över 150 000 människor om året.

När jag var liten var det en vanlig sjukdom som alla kände till hur den yttrade sig och hur man skulle agera. När man fick den var för det mesta mycket sjuk. Jag hade exempelvis cirka 41 graders feber, enda gången jag haft så hög feber i hela mitt liv (min vanliga kroppstemperatur är 35,5 grader, lägre än vad de flesta har så det var mycket, mycket hög feber). Jag låg i ett helt mörkt rum och yrade i dagar som jag vill minnas det. Sjuk var jag i alla fall. Rejält.

Idag är sjukdomen så ovanlig (här i väst) att man är tvungen att berätta för folk hur den yttrar sig och man anser den vara så allvarlig att man varnar för den och spårar smittspridare och deras kontakter. Det är ingen sjukdom man vill ha tillbaks helt enkelt och det är därför också helt oansvarigt av de föräldrar som inte vaccinerar sina barn mot mässling. Mässling är på alla sätt mycket allvarligare och farligare än vaccinationen som ju förmodligen inte är farlig alls.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements