Ajdabiya återtaget av rebellerna i Libyen

Rebellerna har nu återtagit knutpunkten Ajdabiya i östra Libyen. Detta hade inte varit möjligt om inte interventionen från väst hade ägt rum. I det fallet hade nämligen revolten och resningen i Libyen varit över för länge sen. Och vi hade fått se en massaker i Benghazi, det finns inget tvivel om det. För att undvika det senare så fanns inget alternativ till interventionen.

Vapenleveranser till upprorsmännen hade inte kunnat förändra läget omedelbart så som nu blev fallet. Men naturligtvis så ska vi kräva vapenleveranser till revolten nu. Så att de i skydd av flygförbudszonen kan återta och erövra de områden Ghaddafi nu kontrollerar.

Interventionen från väst är naturligtvis problematisk många sätt och leder med all sannolikhet till en lösning i Libyen som inte är vad vänstern skulle vilja. Men så är ju fallet även i Tunisien och Egypten. Det har varit revolution, men den leder med all sannolikhet inte till en social omvälvning där borgarklassen fråntas makten. Men revolutionen i arabvärlden kanske leder till ökad demokrati och större frihet i många länder. Och det är utan tvekan en mycket positiv förändring det också. Hela omvälvningen leder förmodligen också till minskat inflytande för muslimska fundamentalister. Det är också bra.

Men i Libyen hade det blivit annorlunda om väst inte ingripit. Där kunde kontrarevolutionen ha segrat, upprorsmännen massakrerats och Ghaddafi suttit kvar vi makten.

Alla som hävdar att man kunde ha gjort på ett annat sätt är alltid tvungna att bortse från en massaker i Benghazi. De fantiserar om att upprorsmännen skulle haft möjlighet att besegra en militärt total överlägsen fiende.  Men det fanns ingen annan möjlighet tyvärr. Det är sanningen och det är dags att de ”rättrogna” pacifisterna, antiimperialisterna och noninterventionsanhängarna accepterar verkligheten sådan den är. Inte helt perfekt.

Läs också: Libyen, vänstern och intervention, Libyen – en revolution i våra hjärtan, Revolutioner styrs inte med en joystick,

Intressant?

Bloggat: Röda Malmö,

Advertisements

5 Svar på “Ajdabiya återtaget av rebellerna i Libyen”

 1. Svensson!

  Vet du något om den libyska oppositionen som ingen annan vet? Mycket tyder ju på att de har en helt annan agenda, ursprung och mål än vad du tycks tro.
  Vet du något så är det i så fall rimligt att du ägnar en bloggpost åt att åtminstone förklara vilka dom är och varför just denna grupp förtjänar allas oreserverade stöd.
  Att de är emot Khaddafi bevisar inte per automatik att de är för något som vi kallar för demokrati eller ens någon förbättring för det libyska folket. Alla är emot Khaddafi. Plötsligt.

  Alla är emot Khaddafi sedan han demoniserats med rykten om massaker och folkmord. Var finns bevisen för detta? Fox-news?

  I ett större perspektiv är det risk att landet blir splittras i en östlig och en västlig del. Oljekällorna finns i öster och vad som i så fall blir kvar åt den västra delen och dess befolkning är också värt att ägna en tanke.

  Man behöver inte gilla Khaddafi för att ifrågasätta upprorsmakarna och deras syften.
  Khaddafi är och har alltid varit en provokativ skitstövel men hur han ska hanteras är en fråga för de olika klanerna i Libyen och ingen annanstans.

  Trots att vi egentligen inte vet ett jota om saken så ropas på anfall mot Libyen, en suverän nationalstat, med svenskt stridsflyg!!?
  Ge oss en bättre anledning än dessa Benghaziteorier tack.

  1. Oppositionen är väldigt varierande. En del är USA-allierade av den typ vi skulle kalla ”marionetter”, andra direkta USA-motståndare som slagits mot USA i andra länder.

   http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8407047/Libyan-rebel-commander-admits-his-fighters-have-al-Qaeda-links.html

   Det är inte direkt så att det finns en given och uttalad agenda hos oppositionen, även om en del skulle vilja tro det. Det finns båda folk som är av samma skrot och korn som Gaddafi och de som kämpar för demokrati.

 2. Kan det vara svårt att fatta att det är den enorma våg av längtan efter frihet och grundläggande mänskliga rättigheter som sveper över hela arabvärlden, som ligger till grund för resningen i Libyen? Vad är de för figurer – rebellerna? De är vanliga libyer! Skulle inte tyrannens bödlar hålla befolkningen i Tripoli i dödshotande schack, så skulle de också stå på barikaderna i detta nu. Vapen eller intervention skulle inte ha behövts om det inte vore för att det är en Hitler-figur som står i ena ringhörnan. Som styrt landet i 42 år och som både nu och under alla år kallblodigt dödar alla som är emot denne mr. hyper-hybris och det är inga rykten! Det är en mycket liten klick som tjänar på att hålla Khadaffi under armarna. De allra flesta som viftar med gröna flaggor är under hot och mutade. Nej, jag är ingen mellanösternexpert, men jag har tillbringat mycket tid i grannlandet, som nu huserar 200000 flyktingar. Information inhämtad från libyer i Sverige och annorstädes, samt lysande analyser av Benny Åsman och Göte Kildén.

Kommentarer är stängda.