Lättlurade banker

Del 11 av 27 i serien Maffia och företagande

Kriminella i Stockholm har lyckats lura i stort sett samtliga stora svenska banker genom falska intyg och papper. Man har tagit lån på bostadsrätter som redan var pantsatta på andra banker utan att någon upptäckt lurendrejeriet:

Genom en rad olika falska intyg lyckades ligan lura storbankerna Nordea, Handelsbanken, Swedbank och Danske Bank på stora summor. Det hela gjordes med lån där säkerheten var bostadsrätter som låntagaren inte ägde och som redan var pantsatta av de riktiga ägarna.

Attunda tingsrätt fann i fredags sju personer skyldiga till ­bedrägerier genom fem olika bostadsrätter i tre föreningar, två i Stockholmstrakten och en i Åre. Tingsrätten menar att det finns bevis för att de dömda på olika sätt medverkat till att lura till sig 18?625?000 kronor i lån som de fått genom falska säkerheter.

Ekobrottsmyndigheten kom bedrägerierna på spåren från andra hållet. Genom att man började undra varifrån en massa pengar kom. Pengar som beslagtogs i razzior mot en rad restauranger.

Totalt åtalades 18 personer i härvan. 11 personer friades dock, däribland flera av dem som tagit upp lånen med säkerheter i form av egendom de inte ägde. Bland de dömda finns en anställd på Handelsbanken som medverkat till att godkänna lånen. Huvudman i härvan är en 50 årig man med förbindelser inom den organiserade brottsligheten, han är släkt med en utpekad ledare i ett känt kriminellt nätverk. Även hans exfru och två söner är dömda i härvan. 50-åringen är tidigare dömd för olaga tvång och vapeninnehav.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Stor ekobrottshärva till åtal i GöteborgStureplanskändis – kokainsmuggling och terrorbrott >>
Advertisements