Skyldiga: Stat & Kapital

Boknytt
Världens springnota
Stefan de Vylder
Ordfront & Forum Syd

Skyldiga: Stat & Kapital

Finanskrisen var/är mänsklighetens största ekonomiska kris sedan trettiotalsdepressionen. Tillika den första verkligt över hela världen utbredda krisen tack vare finansmarknadernas datorisering och ekonomins globalisering och liberalisering. Det berättar kunniga nationalekonomen Stefan de Vylder i sin tunga analys- och faktaspäckade debattbok ”Världens springnota – Finanskrisen och vägen framåt”.

Det är en bok för både fackekonomer och allmänheten – för ”alla som inte vill bli lurade igen”, som det står på baksidestexten. Springnotan är nämligen den enorma skuldsocialisering som skett av det privata näringslivets alla förluster. Stater och skattebetalare har fått bekosta uppstädningen efter den kris som företag, banker och finansinstitut har lämnat efter sig. Plötsligt – efter 30 år av nyliberalt marknadsfrihetstänkande – duger staten igen.

Men Stefan de Vylder springer inte i flock med dem som yrvaket hudflänger nyliberalismen, och åter prisar gammaldags keynesiansk (och Polanyisk) statsreglering av ekonomin. Han fördelar ansvaret för finanskrisen på staten och kapitalet. På regeringarna och marknaden. På politiker och företagare.

Skyldiga är giriga, kortsiktiga kapitalister utan ansvar för barnbarnsbarn, planeten och mänsklighetens överlevnad. Och skyldiga är även inkompetenta, marknadsfjäskande, nästa-val-fokuserade politiker mentalt fångna i den destruktiva fantasin om en evig materiell tillväxt i en ekologiskt och resursbegränsad värld.

Hans Norebrink

Läs mer: DN, Dagens Bok, Libertas, Youtube, de Vylder, Kulturbloggen,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

149 kr hos Adlibris

Advertisements