Manipulerar Wallenbergs börsen och börshandeln?

I varje fall utreds stockholmsbörsens ägare Nasdaq OMX av Konkurrensverket (KKV) för att man ska ha satt konkurrensen ur spel när det gäller handeln med nordiska värdepapper. Inte riktigt samma ska som att manipulera börsen, däremot ett sätt att manipulera och kontrollera handeln med aktier. Nasdaq OMX ska ha försökt få underleverantören Verizon att välja bort konkurrenten Burgundy som kund:

Vi misstänker det och har inlett en undersökning, säger Jimmy Dominius, pressekreterare på Konkurrensverket (KKV), till TT.

Misstankarna handlar om att OMX handlat i strid med konkurrenslagstiftningen. Att man genom avtal eller samordning försökt förmå teleoperatören Verizon att avskärma konkurrenten Burgundy.

En av de två stora ägarna i Nasdaq OMX är Wallenbergs Investor, både direkt och via Patricia Holding AB. Wallenberg kontrollerar Nasdaq OMX tillsammans med Bourse Dubai och har två personer i styrelsen för Nasdaq OMX, Börje Ekholm och Lars Wedenborn. Nasdaq OMX äger bl.a. börserna i Jerevan, Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn, Reykjavik, Riga, Tallinn och Vilnius.

Wallenbergs är en av världens största finansfamiljer och finansgrupper och kontrollerar fler företag som är noterade på Stockholmsbörsen än någon annan. De har alltså på en mängd olika sätt möjlighet att manipulera börsen i Stockholm och i andra nordiska länder. Genom att de på olika sätt är den överlägset största kapitalplaceraren (i alla fall i Stockholm) och genom att de faktiskt också äger bolaget som driver börsen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements