Kan man skydda sig mot terrorister som Breivik?

Del 3 av 10 i serien En norsk terrorist

Först ska vi konstatera några saker. Anders Behring Breivik var inte ensam. Även om han ensam utförde terroristdådet i Oslo och terroristdådet, tillika massmordet Utöya är han produkten av 10 års medlemsskap i Fremskrittspartiet, av diskussioner på nazistiska nätforum och av högerextrema och islamofoba umgängeskretsar. Han är inte ensam om sin uppfattningar, de åsikter som ledde just Anders Behring Breivik till att bli terrorist och massmördare. Han begick ett politiskt motiverat terroristbrott och ett politiskt motiverat massmord. Han är därför inte att anse som en ensam mördare som Daniel Poohl skriver på Expo:

De inlägg Anders Behring Breivik har skrivit på den norska sajten document.no avslöjar hans idévärld. Det är en svartvit världsbild där Norge anses sviket av en marxistisk infiltration av samhället, till förmån för en tilltagande islamisering. I centrum för hans hat står socialdemokratin och det mångkulturella samhället.

Det är en idévärld där larmen om den stundande undergången ständigt ljuder, där klockan alltid är fem i tolv och där fienden kan anas överallt.

Det är en idévärld som lever i bakvattnet av de framgångsrika antimuslimska partierna runt om i Europa. I det bakvattnet finns partiernas mest övertygade stödtrupper. Och 32-åringen var en av dem. Han var aktiv i Fremskrittspartiet och ska enligt uppgift ha hyllat den holländske politikern Geert Wilders.

Men, och det är värt att understryka. I den antimuslimska rörelsens idévärld finns förvisso konspirationsteorierna och domedagsprofetiorna. Men drömmarna om terror hör inte till den antimuslimska rörelsens retorik. Någon gång under resans gång har Anders Behring Breivik brutit sig loss och bestämt sig för att gå från ord till handling. Någonstans började radikaliseringsprocessen. Var och när vet vi inte ännu. Vi vet bara att det antimuslimska budskapet låg som en fond för hans ofattbara vansinne.

Kort sagt en högerextrem människa som också är en galning. Med detta sagt om vem Anders Behring Breivik är så kan vi går över på hur man kan skydda sig mot denna typ av fascistiska tokstollar och våldsverkare.

På lång sikt är det bästa skyddet ett öppet samhälle med solidaritet och tolerans. Ett sånt samhälle har inte plats för partier, ledarskribenter och andra som predikar hat, islamofoba och rädsla för det okända. Dessa partier, Fremskrittspartiet, Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti, Sannfinländarna med flera måste därför bekämpas på alla de sätt som är möjliga. Om hur vi kan bekämpa dem har jag skrivit i några tidigare inlägg. Ett ska jag dock nämna även här. För att vi ska kunna bekämpa dessa hatets partier och de idéer de står för måste vi också bekämpa den politik som utgör grogrunden för dessa partier. Den politik som leder till ökade klyftor och minskad jämlikhet, en politik som regeringarna i väst fört länge. För att kunna stoppa hatets fascistiska och högerpopulistiska partier måste vi ha en politik för ökad jämlikhet.

Även om vi får bort den mylla ur vilken personer som Anders Breivik växer ur så innebär det inte att vi har ett fullständigt skydd mot politiska knäppskallar och fascister av Breiviks typ. Såna finns alltid, psykopater finns också alltid. I ett samhälle kan det alltid ske händelser av den typ som sker på Utöya, men risken är mindre i ett samhälle där deras vansinne inte kan få näring inom breda samhällslager, där islamofobin inte är så accepterad att den utgör en del av vissa ledarsidors (läs SVD) politisk agenda.

På kort sikt behövs det att polisen faktiskt tar det högerextrema hotet på allvar. Högerextremister begår de flesta hatbrott, i Sverige mördar de människor varje år. Men säkerhetspolisen och andra poliser har väldigt dålig koll på dessa miljöer. Det måste bli en förändring på det. Högerextremister utgör ett betydligt större hot mot det öppna samhället än vad de hårt övervakade och fåtaliga muslimerna och de övervakade vänsteraktivisterna utgör. Det har vi nu sett i Norge och det visar hatbrottsstatistiken ständigt och jämt. Samtidigt är det helt omöjligt för polisen att hitta alla galningar som finns. Det går därför inte helt att skydda sig mot terrorister och massmördare av Breiviks typ. Fler poliser och ökad övervakning är i sammanhanget meningslös och ineffektiv.

Vidare behövs det att samhällsdebattörer tar hotet från högerextremister på allvar.Det krävs att man inte avfärdar Breivik som ensam galning, att man inser att vansinnesdådet i Norge är ett symptom på en djup röta i samhällskroppen, islamofobin. Att man tar itu med problemet på allvar är någonting som jag förväntar mig, inte att man förringar Nordens värsta terrordåd och jämför det med opolitiska ensamma galningars verk. Det är vad jag tycker man kan kräva av intellektuella och samhällsdebattörer. Av Svenska Dagbladet bör vi kräva mer. Nämligen att de rensar ut islamofoberna från ledarredaktionen och frigör sig från de krönikörer som har samma agenda. Det gäller att minimera den idémässiga omgivningen som personer som Anders Breivik kan hämta näring ur.

Det behövs också en medvetenhet hos den politiska vänstern om farorna från fascisterna. Vi måste vara kapabla att skydda våra möten, att inte tillåta några andra än våra egna och betrodda att komma in, framförallt inga beväpnade, inte ens äkta poliser. De kan ju faktiskt också skjuta på oss, infiltrera vår möten, ljuga och uppvigla. Det såg vi i Göteborg för 10 år sen. Medvetenheten om farorna måste också få oss att arbeta än hårdare med att bekämpa fascismen, nazismen, högerpopulismen och deras olika yttringar. På detta sätt kan vi minimera risken att våra möten och fester.

Intressant?
Bloggat: Annarkia, Moberg, Krulli, Scaber, Sommestad, Jinge, ARAR, Dalman Eek,
Borgarmedia: SVT1, 2, SR1, 2, 3, EX1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Det heter terroristKan Breiviks terrorattentat leda till liknande händelser i Sverige? >>
Advertisements
 • så då ska det helt vara, tyck som oss eller inte alls? sedan undrar jag hur du kan försvara den patetiska idiotin i göteborg för 10 år sedan. maken till idioti har sällan skådats! slå sönder hela staden falska och med dålda ansikten, nä fy f…

  • Snarare, tyck inte som Oslo-terroristen. Undvik Oslo-terroristens världssyn. Alltså den som delas av Sverigedemokraterna. Borde väl vara självklart efter terrorattacken?

   Och du själv har slagit sönder lika mycket av Göteborg som Svensson. Sluta dumma dig.

   • jag vet inte vad svensson pysslade med i göteborg för 10 år sedan det får stå för honom, och vad jag gjorde vet ju du inte ett smack om eller hur ! och dumt, det var väl bara dom idioter som då var i stan !

    • Nej, du har rätt där. Det är naturligtvis möjligt att du idkat enorm skadegörelse i Göteborg till skillnad från Svensson som inte utfört någon. Ber om ursäkt för att jag negligerat den möjligheten.

    • Det är lätt för dig att ta reda på vad jag gjorde. Jag skrev en dagbok. Dn finns publicerad. På många ställe, SVT Debatt och min blogg bland annat. Jag var konstant övervakad av flera poliser under alla dagarna i Göteborg 2001. Det finns mer än 100 timmar film från tre dagar där jag är med i bild. Polisen har tittat igenom allt för att se om de kunde sätta fast mig för nånting. De hittade ingenting. Jag begick alltså inget brott. Hade jag gjort det hade jag blivit åtalad och fälld.

  • Jag försvara inte att nån slog sönder nåt i Göteborg för 10 år sen. Men det var alltså endast i mindre delar av en gata som slogs sönder. På måndagen syntes det inte ens längre.

   Men jag tror inte du vill diskutera vad som hände med mig. Jag är den svensk som vet mest om vad som verkligen hände. Jag blev själv hotad till livet av polisen och utsatt för grova övergrepp (tillsamman med hundratals andra) som jag inte fått upprättelse för. Trots detta har jag hjälpt polisen att arbeta fram ny metoder för att undvika att bråk uppstår och för att lära polisen att inte använda våld i onödan. För att undvika att de skjuter på fler människor. Jag föreläser också för poliser som utbildas. Kanske du borde ta reda på lite om folk innan du går till personangrepp? Läs först, ta reda på fakta, sen kan du skriva.

   • det var allt en hel del som hände då, o inte var det lite på en gata. det jag inte gillar det är att man på något vis kan försvara en sådan sak. det var inte heller riktat mot dig som att du var del av det hela för det har jag ingen anining om. utan det att du vad jag såg var en gämförelse med det som då hände. jag ber om ursäkt för det. men försvar av det e under all kritik. sedan det du skriver om att du föreläser,låter ju kanon, det är många poliser som inte har nerver att hantera folk som framför allt blir många, höll själv på att få en batong i huvudet när polisen skulle mota bort en grupp, tyvärr hamnade jag mitt i allt, men då jag böjer mig ner för att lyfta min då 4 år gamla dotter, då sprack det för honom.

 • Anonym

  Tycka som jag eller rensas ut. Seriöst.

  Bidrar du inte själv till att hissa upp stämningarna av konfrontation med sånt dösnack, eller är just dina åsikter och mål så ädla att ändamålen helgar medlen?

  • men läs då vad som står ! endast vi, bara liktänkande osv, hur ska man komma någonstans om inte alla kan diskutera? så åter. se ovan !

 • Sven Sjöberg

  Evolutionen kommer att göra att alla politiska extremister och religiösa blådårar kommer stå med byxorna nere när den vetenskapliga revolutionen sker. I ett idealsamhälle kan dessa sjuka människor tas om hand innan de ställer till med odygd. Ett filosofiskt axiom värt att beakta är att alla människor som föds på denna jord har ett lika värdefullt liv, men deras åsikter och fria tänkande inte kan jämställas. Det vet man ju redan inom neurovetenskapen och psykiatrin. Man bör nog se detta som en kunskapsmodifierad demokrati, då kunskap är objektiv och kan hjälpa till att göra mänskligheten bättre eftersom många subjektiva värderingar kan vederläggas och förpassas direkt i papperskorgen.

  Mao Breivik har nog gjort bland det sjukaste man kan göra, men ovanstående inlägg är ju lika sjukt på sitt sätt. Det gemensamma är att de bygger på vanföreställningar om verkligheten i en mänsklig hjärna, en pseudovärld som hjärnan skapat och inser man inte det lider man möjligen av narcissism på köpet. Här verkar det hela gå ut på att eliminera alla partier med främlingsfientlig agenda så löser det sig för hela samhället.

  • Ditt inlägg är bland det mest sjuka och fascistiska jag har läst. I sanning skrivet av en obehaglig människa som tror att dårar kan rensas bort genom vetenskap. Det finns de som försökt. Hitler och nazismen gjorde det, Stalin och sovjetkommunisterna försökte liksom Pol Pot och hans anhang. Ditt inlägg är ofattbart obehagligt och dessutom på något sätt naivt. Ungefär lika bisarrt som Breiviks manifest.

 • Anonym

  Det skulle inte förvåna mig om Breiviks blinda, sjuka hat mot den unga vänstern härrör från hur han själv blivit behandlad av dessa. Han talar om ”Stoltenberg jugend”.

  Våld föder våld heter det.

  Det bästa sättet att undvika att extremism gror är dialog, debatt, argument, lyssna på och respektera varandra. Inkludera.

  Om man kastar sten och annat på motståndaren och försöker tysta honom finns risken att man skapar ett monster.

 • Pingback: Kan Breiviks terrorattentat leda till liknande händelser i Sverige? | Svensson()