Korkat och slarvigt av Håkan Juholt

Ingen har väl missat att Håkan Juholt tagit mot ett alltför stort bidrag för dubbelt boende. I själva verket dubbelt mycket som han hade rätt till. De felaktiga utbetalningarna har pågått i tre år. När det hela uppdagades betalade Håkan Juholt tillbaks pengar som han fått för mycket.

Hans förklaring till att det blivit fel är i princip att han var okunnig om regelverket. Det är väl inte omöjligt att den förklaringen är sann, men det är samtidigt korkat och slarvigt av Juholt att inte kolla upp reglerna ordentligt när han sökt bidrag för dubbelt boende.

Jag anser inte att det är en större sak, men det är klart att det ska utredas om Håkan Juholt har gjort sig skyldig till ett brott och om så är fallet ska han naturligtvis dömas för brottet. Att ha begått ett brott är dock inget som i mina ögon diskvalificerar en person från politiska uppdrag. Men det beror förstås lite på vilket brott det handlar om, uppsåt och vilket politiskt uppdrag man har.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Håkan Juholt har tillgång till bästa de bästa rådgivare, revisorer m.fl. och ändå kan det bli fel. Visar att våra system är för komplicerade, även för dem som instiftat lagar och förordningar.

  Vilken manual ska en privatperson använda för att fylla i blanketter? Lagboken? – Har aldrig läst juridik – är en vanlig arbetare. Med så krångliga system måste det bli möjligt attt rätta till misstag utan att bli utklassad och stämplad.

  Sahlin och Juholt visar bara vilka svåra system samhället satt upp för medborgare att hantera med eller utan utbildning och manualer. Större tillåtelse att att korrigera fel utan att utklassas borde finnas. 

 • Anonym

  Men snälla ni, om en vanlig ensamstående mamma sökt bostadsbidrag på fel grunder blir hon hårt straffad av samhället om och när det uppdagas. Jag väljer en ensamstående mamma för hon skulle sannolikt behöva bostadsbidrag och det är en djungel för en ”vanlig” människa att hålla koll på alla regler, men man förväntas göra det för att få pengar. 

  Nu har vi en statsministerkandidat, smaka på ordet – statsministerkandidat, som har en bruttoinkomst på Sek 140 000 i månaden som söker bostadsbidrag. Jag trodde bidrag var för dem som inte har något alternativ, som söker hjälp att klara sin vardag, inte något man med bästa vilja i världen kan påstår skulle vara grunden för Juholts bidragssökande. Att vänstern kan acceptera detta är för mig helt osannolikt! Skämmes säger jag!

  • Det handlar inte om bostadsbidrag. Det handlar om bidrag för dubbel bosättning till riksdagsmän. Det är helt olika saker, helt olika kassor och helt olika syfte. Men självklart ska Juholt kritiseras och om det är nåt brott utredas. Om det är brott ska han naturligtvis också åtalas.

   Om du söker bostadsbidrag på felaktiga grunder och det är ett misstag blir du återbetalningsskyldig. Självklart. Däremot straffas du knappast utöver det i normalfallet. Det finns naturligtvis fall som utreds för misstanke om brott och fall där någon straffas i vårt tycke felaktigt.

   Riksdagsmännen har i allmänhet för hög lön generellt. Det har jag skrivit om tidigare. Men det är lite av en annan fråga.

   • Anonym

    Nja, det där om straffet för dig och mig, där har du faktiskt fel. Enligt den nya lagen om bidragsbrott från förra året, där förövrigt politikerna uteslutit sig själva, räcker det med grov oaktsamhet vilket förenklat innebär att man borde ha förstått att man borde ha satt sig i in reglerna. Om brottet är grovt avgörs även av summans storlek och om det hela pågått under lång tid. Straffet kan bli böter eller fängelse i ett år. Eftersom politikerna stiftar lagar och så lämpligt undantagit sig själva från denna lagen kan inte Juholt eller annan politiker straffas enligt denna lag. Därför är det viktig att folkets dom blir hård när sånt här uppdagas. Att komma med floskler som att ”både Mona och Juholt har de bästa experter och ändå blir det fel, så det måste vara svåra regler” det är ju rent nonsens!

    • Jo, om det anmäls som brott. Men vid de flesta felaktiga ifyllningar får man ju ett meddelande om fel och kan rätta till det. Jag antar att det fungerar likadant med bostadsbidrag (jag har aldrig haft bostadsbidrag så jag vet inte). I Håkan Juholts fall så gäller uppenbarligen att det inte måste vara ett brott. I det fallet handlar det ju om ett helt annat bidrag än bostadsbidrag. För mig är det ingen stor fråga.

 • Hej apropå Håkan J:s
  hyresbidrag, tycker jag det är personförföljelse. Hur ska man veta om
  man bara får hälften i bidrag för cykel till jobbet om man är två på en
  tandem?

  • Han är en offentlig person. Det är klart vi måste kritisera honom när han tar emot för mycket i bidrag.

  • Anonym

   För att alla som ska ha bidrag måste ta reda på vilka regler som gäller för att få bidrag! Det är väl ändå ett minimum att man ska begära av var och en som ansöker, att de satt sig in i vad som gäller? Du kan ju inte på allvar mena att det är personförföljelse det handlar om när man skriver om en person som vill bli statsminister och som tjänar per månad vad en deltidsanställd tjänar på ett år, inte har koll på reglerna och förskansar sig på folkets bekostnad.

   • Alla gör misstag. Även folk som söker bidrag, inklusive partiledare. Man missar att läsa en rad i det finstilta, men missar att fylla i en ruta. Sånt är normalt och det är knappast inkomstrelaterat. Hans höga inkomster är ett annat problem som inte är relaterat till att han fått för mycket i bidrag för dubbelt boende.

 • Anonym

  Anders, att du inte tycker att detta är en stor fråga är just det som oroar mig. Visst alla kan göra fel, jag är inte ute efter felfria människor på något vis, däremot måste jag tycka att när en person som säger sig företräda de svagaste i samhället förskansar sig på desamma genom bidrag som han näppeligen behöver, då tycker jag att det är en falsk person och det är en stor fråga! Jag bryr mig i detta fallet absolut inte om att som någon kommer säga ”de har ju rätt till detta ju”. Pinsamt för vänstern är vad det är, att rika partiledare och företrädare för de svaga lutar sig mot regler de själva satt upp för att få folket att betala. Det enda riktiga Juholt kunde gjort i detta fallet var att säga, givetvis ska jag inte ha något bidrag för dubbelt boende med den lön jag har! Allt annat är bara feghet och ryggradslöshet och han är helt körd i min bok framöver! Om inte fler i vänstern tycker som jag är det en rörelse långt från sina forna ideal och väldigt farligt ute.

  • Du har en poäng. Felet är för det första att Juholt och andra politiker har för höga löner. Det andra flete är lagen från 2007 som straffar vanligt folk hårt men inte politiker. Det är de saker som vi borde göra nåt åt. Men mitt inlägg handlade inte om de sakerna.

   Sen betraktar jag ju personligen inte socialdemokraterna som vänster, även om de är till vänster om den borgerliga alliansen.

 • Anonym

  ”Håkan Juholt har tillgång till bästa de bästa rådgivare, revisorer m.fl. och ändå kan det bli fel. Visar att våra system är för komplicerade, även för dem som instiftat lagar och förordningar” 

  Hur svårt kan det vara?? Har inte pajasen Juholt något omdömme eller någon moral. Det är ju klart som korvspad att man inte kan dra hela kostnaden. Isåfall hade hans hynda behövt förmånsbeskatta för gratis boende. Jag tycker det är tragiskt att sossarna inte är bättre, de har ju varit en del av Sverige, nu står pajasarna på rad och avlöser varandra. Sossarna är partiet för sistagångsväljarna, så det är väl inte undra på att minskar hela tiden.
  Låt clownen Juholt vara kvar han är perfekt för alliansen!

 • Juholt var visst inte ensam om misstaget:

  http://emilkallstrom.se/2011/10/08/jag-har-gjort-en-juholt/