IFK Göteborg, Prioritet Finans och penningtvätt

Enligt TV-programmet Uppdrag Granskning ägnar sig ett av Sveriges största så kallade factoring-bolag, Prioritet Finans, åt penningtvätt för gangsters. Factoringbolag köper fakturor av andra företag och tar på så sätt över dessa fordringar så att de själva inte behöver vänta på att få pengar. Detta har enligt Uppdrag Granskning i fler fall skett på ett sådant sätt att penningtvätt för gangstrar och olaglig verksamhet kan misstänkas:

I en svartjobbshärva som rullades upp i Stockholm för två år sedan – och där fyra personer senare dömdes till fängelsestraff –  fanns flera varningsklockor. Prioritet Finans har till och med gått långt för att underlätta de svarta affärerna.

Istället för att betala in pengar på företagskontot fördes miljonbelopp in på helt andra konton, dels ett privatkonto och dels ett företagskonto med postbox i London.

– Bara det förhållandet att man betalar ut pengar till företrädarens privata konto menar jag ger anledning att misstänka penningtvätt och borde leda till närmare undersökning, säger Thomas Langrot.

Det fanns flera starka varningssignaler i svartjobbshärvan. Enligt penningtvättlagen ska Prioritet Finans också ha god kundkännedom. Hade de kontrollerat kunden hade de i det här fallet upptäckt att huvudmannen tidigare suttit inne, dömd för bland annat ekonomisk brottslighet – och att han styrde sina affärer inifrån en anstalt.

[…]

Den man som kopplas till Uppsala-maffian, som under 1990-talet bland annat gjorde affärer med stora summor falska sedlar, är en 51-åring som just nu står åtalad som huvudman i en omfattande härva i Stockholm.

Från hans bolag har Prioritet Finans köpt fakturor för nära 40 miljoner kronor. Varken hans bakgrund som medlem i Uppsala-maffian eller att han har näringsförbud satte stopp för affärerna.

Istället har 51-åringen varit välkommen på Prioritet Finans kontor i Stockholm för att hämta ut checkar på belopp om flera hundratusentals kronor – pengar som sedan löst in till svarta löner.

Prioritet Finans har enligt programmet gjort affärer med gangsters med anknytning till Bandidos MC, Naserligan och som redan nämnts med personer som tidigare kopplats till den så kallade Uppsalamaffian. I det senare fallet bör det väl handla om Stefan Eriksson som är inblandad i en stor ekobrottshärva med kopplingar till Göteborg. Nils Wiberg, ägaren av Prioritet Finans, har exempelvis själv ringt upp Xheladin Purava, den man som mördades på Erik Dahlbergsgatan i våras. Åklagare menar att flera av de saker som Uppdrag Granskning avslöjat, liksom den fälla reportern Ali Fegan riggat för bolaget,  är misstänkt penningtvätt och då åligger det egentligen Prioritet Finans att anmäla det hela. Det har man inte gjort och det kan om det visar sig handla om penningtvätt innebär att Prioritet gjort sig skyldiga till brott.

Prioritet Finans är huvudsponsor för IFK Göteborg som alltså inte är misstänkt för brott i sammanhanget. Men det är ju onekligen lite problematiskt att ta emot pengar från ett företag som samarbetar med grovt kriminella och som eventuellt tjänar pengar på penningtvätt. Utöver IFK Göteborg sponsrar Prioritet Finans också Redbergslids IK och Hammarby Handboll.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!