Keolis och CSG använder olagliga metoder

Det är olagligt för väktare att arbeta i civila kläder. De måste ha uniform när de är i tjänst. Ändå arbetar väktare vid det Keolis-ägda vaktbolaget CSG (Commuter Security Group) regelbundet i civila kläder och dessutom enligt uppgifter från CSG-anställda tillsammans med polisen som alltså känner till deras olagliga metoder. Dessutom ägnar man sig åt brottsprovokation och har byggt upp ett register, sannolik olagligt även det, på misstänkta ungdomar:

Nu berättar flera före detta anställda på CSG, oberoende av varandra, om hur företaget arbetar. Alla ger en samstämmig bild av systematiska lagbrott för att sätta fast klottrare, sanktionerade från företagsledningen, under uppdragen för SL och Stockholms stad.

[…]

–När jag hämtade ut min utrustning första dagen fick jag veta att det är lämpligt med en enfärgad tröja att ha över uniformen för att dölja att det stod väktare. Precis vid ingripanden skulle man ta av sig plagget så att det såg ut som man haft uniform hela tiden. Man arbetar nästan uteslutande civilt, säger Anders.

[…]

Topplistor över hur många klottrare som varje anställd gripit ska även hetsa fram ren brottsprovokation.

–Jag vet att det resulterat i att väktare ställt fram pennor och sprejburkar på tunnelbanan och väntat på att folk ska använda dem, säger Anders.

[…]

Peter berättar hur de på internutbildningen fick instruktioner om att låta gärningsmännen klottra ostört innan de grips.

–Man vill inte ta dem förrän de är helt färdiga, för att få upp skadeståndsbeloppen. Man kunde ligga hela natten i en sovsäck under kamouflagenät med en kikare, säger Peter.

Flera tidigare anställda berättar också hur de uppmanats att ljuga i polisförhör.

–Efter ett gripande snackar man ihop sig innan polisen kommer. Det förekommer systematiskt att väktare ger falska versioner i rättegångar, säger en annan tidigare CSG-väktare, Mats.

Det är uppenbart att allt inte står rätt till med verksamheten i CSG och det tycks lika uppenbart att polisen ser genom fingrarna med verksamheten. De kontrakt Stockholms stad och SL har med CSG såväl som med moderbolaget Keolis borde faktiskt omedelbart sägas upp. Det finns ingen anledning att man ska köpa verksamhet av företag som bryter mot lagen.

Det är förresten också på Keolis den förare som körde med en barnvagn fast i och utanför bussdörren arbetar. Det är nåt som inte står rätt till i det företaget.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om ,
,

Advertisements