Även Attendo vanvårdar

För några år sen utsattes Attendo för samma kritik som Carema fått utstå några veckor. Enligt GP så tycks dock bolaget inte ha förbättrat sig utan de bryter mot det avtal som finns med kommunen och begår övergrepp mot de äldre på en del av de boenden som de driver som exempelvis S.t Jörgens äldreboende i Lillhagen. Vanvård av äldre finns alltså oberoende av om det är Carema eller Attendo som är utförare. Den ansvariga tjänstemannen i Göteborgs stad tycks dock inte ta kritiken på riktigt allvar.

Attendo och Carema är de två bolag som totalt dominerar den privat utförda äldrevården. Bägge bolagen ägs av riskkapitalfonder och kontrolleras av riskkapitalbolag, Carema av Triton och Attendo av IK Invest. Den utbredda kritiken mot de båda bolagen visar på att hela systemet med offentligt finansierad och privat utförd vård är en modell som inte fungerar. Det blir vanvård och uttag av vinster i skatteparadis. På det sättet finansierar våra skatter höga skattefria vinster, skattefria bonusar till de anställda i riskkapitalbolagen och skattefria utdelningar från fondernas investerare. Ett sånt förfarande är inte rimligt. Det enda rimliga är att all vård ägs gemensamt och sköts i offentlig regi.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • det är bra att dessa privata aktörer kommer i hetluften
    min åsikt är att dessa bedriver den sämsta vården