Ung kvinna mördad – myndighetsslarv?

I måndags kväll mördades en 19-årig kvinna i Landskrona. Den misstänkte mördaren är hennes 16-årige bror. Det mesta tyder på att det handlar om ett hedersmord (även om det långt ifrån är det största problemet när det gäller våld i nära relationer) och 16-åringen (om det nu är han) har fått utföra mordet alternativt ta på sig mordet för att minimera straffet. Den unga kvinnan har länge varit i kontakt med en förening i Malmö, Tänk Om! som arbetar mot hedersförtryck och hedersvåld och borde ha fått ett skyddat boende:

19-åringen fick hjälp av kommunen att ordna ett boende och för att stötta henne var föreningen i kontakt med kommunen.

– Vi hade det första mötet redan i september eller oktober. Då var det inte fråga om att hon var så pass hotad, säger Newroz Ötunc.

Men situationen blev värre och när de närstående flera gånger letade upp henne tyckte både 19-åringen och föreningen att det var dags att lämna stan och att hon fick plats på ett skyddat boende.

– Den 14 februari var socialtjänsten i Malmö och vi informerade kommunen om riskerna och hur viktigt det är att hon får skydd och får komma från Landskrona.

Men något skyddat boende fick hon aldrig. Och i måndags kväll dog hon alltså i en av kommunens lägenheter.

Det inträffade är mycket tragiskt och allvarligt. Det är en skandal att socialtjänsten i Landskrona och andra myndigehter inte agerat kraftfullare i fallet och skandal att den unga kvinnan inte fått skyddat boende.

Nu ska man dock inte tro att skyddat boende alltid hjälper. Det finns ofta problem då de unga kvinnorna på grund av ensamhet ändå tar kontakt med familjen som då på olika sätt till slut kan lokalisera var de befinner sig. I et nu aktuella fallet var flickan tydligen mycket ensam och orolig.

Läs också:
Polisens arbete med hedersvåld behöver förbättras
Hedersvåld är inte ett stort problem
Våld mot kvinnor
Det handlar om mäns våld mot kvinnor
Hur bekämpar vi hederskultur?
Vendettakultur och hedersmord

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • LG2002

  Oerhört tragiskt. Naturligtvis måste de sociala myndigheterna få ordning på sin verksamhet om den inte fungerar, men det är inte där vi skall börja.Även om kvinnor får ett skyddat boende för att dom är hotade av kulturellt etniskt betingat våld är dom ju fortfarande hotade. Vi måste angripa orsaken till problemet och det är våldet i sig. Nu är det ju så här att detta är en ickefråga, eller en fråga som media, journalister, politiker har en fruktansvärd beröringsångest kring, av rädsla för att framstå som främlingsfientliga rasister. Dom som får betala priset för detta är alla dom barn och ungdommar som dödas eller misshandlas av sina föräldrar eller släktingar. Vi måste tuffa till oss och våga lyfta den här frågan, barnens trygghet och liv står över alla hänsyn till etnicitet och kultur.

  • Du överdriver problemet. Det är mycket ovanligt med sådana här mord. Av cirka 90 mord på ett år är bara nåt enstaka mord eller vissa år några enstaka ett hedersmord, ofta inget. Det skrivs enormt mycket om detta lilla problem så du har fel på den punkten också.

   I Sverige är mäns våld på grund av alkohol det som orsakar den överväldigande majoriteten av alla mord och det man i så fall ska fokusera på. Alkoholproblematiken alltså. Detta skrivs det väldigt lite om i jämförelse.

   Överhuvudtaget är mord sällsynt i Sverige jämfört med andra länder.

 • Du hävdar att hedersproblemet inte är ett problem i Sverige. Och det får man ju göra. Men jag skulle vilja påstå att du använder dig av debattekniken ”relativisering”. På samma sätt kan man säga att rasism inte är något problem eftersom det drabbar så få. Vad som är många och få är en subjektiv uppfattning beroende på vad man i grunden har för inställning till frågan.

  • Siffran på 70 000 är ett rent påhitt. Men för vissa grupper i samhället är det ett stort problem men inte för samhället, framförallt inte när vi pratar om mord. Alkoholen är däremot ett stort problem om vi pratar mord. 60-80% av morden beror på alkohol i Sverige. I Nederländerna är samma siffra 0.

   • Vilken betydelse sätter du i antalet? Samma som förintelseförnekarna? En medvetet provokativ fråga, jag vet. Men för att vi inte ska hålla på och diskutera i evighet så är det lika bra att gå till kärnan av relativiseringsproblematiken.

    Visst 3, 4 eller 10 kanske inte är ett samhälleligt problem, om man nu anser att samhället inte ska värna de svaga, men (låt oss nu anta att din siffra inte är ett påhitt av medierna) 20000? Det kan inte ses som en trend eller struktur som motiverar av samhället initierade beteendekorrigerande åtgärder i denna grupp?

    Alkoholen är ett problem som vi haft länge men inte lyckats få bukt med ordentligt, ja. Men är det verkligen intelligent att plocka valfritt ”värre” problem och använda det som argument att inte betrakta andra saker som problem?

    • Ett samhälle har inte obegränsat med ekonomiska resurser. Därför måste ett samhälle prioritera. Generellt måste det ske på så sätt att det som är stora problem får mer resurser än det som är små problem. Därför är verklighetsbeskrivning, fakta och siffror viktigt.

     •  Oj en vänster som sätter pris på medmänsklighet. Det tillhör inte vanligheterna . Akta dig så att du inte blir utknuffad ut till högerextremiskanten 😉

     • Jag vet inte var alls konstiga uppfattningar om vad vänstern är för något kommer ifrån. I 40 år har jag varit aktiv i den svenska vänstern. Under 20 av dess har jag hört til de ledande personerna inom delar av denna vänster (den antirasistiska rörelsen och ”trotskismen”). Den uppfattning om resurser som jag här ger uttryck för är den normala inom vänstern så vitt jag vet och din förutfattade mening är just inget annat än en förutfattad mening. Jag sysslar idag främst med vänsterpolitik på en europeisk nivå även om jag skriver mest om lokala frågor (ett sätt att inte tappa förankringen i den miljö jag kommer från).

     •  Visst är det en förutfattad mening, men baserad på uttalanden från såna som påstår sig tala för ”vänster”. Och där heter det ju att invandringskostnader inte ska undersökas för att det inte ska sättas pris på ”medmänsklighet”

     • Allt kostar pengar. Det är oansvarigt att inte tänka på det. Men diskussionen får fortsätta nån annan gång i nåt annat sammanhang.