Reepalu är en klant, Obamas sändebud än värre

Ilmar Reepalu gjorde ett klantigt uttalande om judiska församlingen i Malmö. Baserat på information han hade. Felaktig information. Uttalandet var oavsett det inte att betrakta som antisemitiskt, men det var korkat och onödigt. Han har tagit tillbaka det.

Obama och Obamas sändebud har inte med svensk inrikespolitik att göra. Det finns ingen anledning att ta en person som Hannah Rosenthal allvar. Hon saknar all form av djupare och mer isnatt kunskap om svenska förhållanden. Hennes påståenden om antisemitism i Sverige och Malmö är helt enkelt dumheter och precis lika korkat som Reepalus ursprungliga uttalande. Integrationsminister Erik Ullenhag är för sin del inte mycket sämre han.

Alla undersökningar som finns visar att Sverige är ett av de länder som har den lägsta förekomsten av antisemitism i världen. Antisemitism är inte heller ett stort problem i Sverige eller ens i Malmö, det visar de regelbundna hatbrottskartläggningarna såväl som Toleranssrapporten från Forum för Levande Historia. Det är inte antisemitism som orsakat många människors död i Norden de senaste åren. Utan islamofobi.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Guest

  Du har helt rätt. USA ska ska ta fan och lägga sig in i svensk inrikespolitik. Det är inte så att de själva har ett helt funktionellt land, och det är inte heller så att de kan stå som moralpolis i den värld de skapat. 

  Samtidigt är det viktigt att påpeka hur stark den judiska lobbyn är i USA, och hur mycket makt den har där. Detta är inget fanatiskt uttalande, utan en självklarhet. Det är absolut inte heller svårt att se hur USA fjäskar för Israel.
  Kolla bara upp AIPAC, så räcker det nog gott och väl för att få lite insikt i varför USA agerar som de gör i detta fall. Varje presidentval så står alla kandidater förr eller senare framför AIPAC och uttalar sin yttersta support för organisationen och för det judiska folket.

  Det i sig är det inget fel på, för att alla människor är lika värda och alla människor bör respekteras, men varför gör inte kandidaterna detta framför en muslimsk eller hinduisk eller buddistisk organisation?

  Denna support är ju bara en fasad, när de flesta av dessa själva är rasister och kristna fanatiker. Men de fattar att den judiska lobbyn har makt i USA.

  Det är faktiskt lite roligt nästan, på ett väldigt ledsamt sätt, att läsa amerikanska inrikesnyheter och se hur polemisk denna är. Däremot finns det en sak som alla medier i USA håller med om, allt som har med israel och dess intressen att göra, är något som också är i deras självgoda intresse.

  Sverige har en sjuhelsikes mycket bättre politik jämfört med den i USA. Vi får yttra oss, offentligt och våra politiker blir inte skjutna i huvudet för sina åsikter. Reepalu var en dåre för att ha lyssnat på andra dårar med antijudiska åsikter, han bör avgå, men det är ytterst viktigt att vi inte tillåter detta moment, att befläcka vår självrespekt, genom att agera som underordnad till USA’s politiska aspirationer.

  • Jag anser det är felaktigt att kalla det för en judisk lobby. Det handlar om en pro-israelisk lobby. Har egentligen inget med judendom eller judar att göra men att många som tillhör den pro-israeliska lobbyn anser sig vara eller är judar på ett eller annat sätt.

 • Lina100

  ”Antisemitism är inte heller ett stort problem i Sverige eller ens i Malmö” skriver du. Må vara att det inte är ett stort problem för dig men för judar i Malmö är det. Judiska barn kan inte ha judiska symboler på sig i skolan – de flesta döljer att de är judar – annars är risken uppenbar för misshandel eller verbalt hot från andra elever. Lärare av judisk börd på Malmös skolor har blivit hotade av sina elever. Vilka elever? Det vet du redan. Rabbinen i Malmö kan inte gå på stadens gator utan att han och hans barn attackeras. Om det enligt dig inte är tillräckligt alarmerande siffror i statistiken beror det på att judar agerar proaktivt – inte sticka ut i onödan, inte erkänna att du är jude i ”fientliga” sammanhang. För övrigt är det alarmerande siffror i statistiken med tanke på att Malmös judar uppgår till runt 1000 personer i en stad med ca 300 000 invånare!

  • Det finns inga alarmerande siffror i statistiken. Det är fel. Läs de rapporter jag hänvisar till.

   DIna andra berättelser är hörsägen, rykten. Det har säkert hänt i enstaka fall men saknar helt bevisvärde för om det är en omfattande antisemitism eller inte. Som rapporterna alltså visar att det inte är.

   Men jag tror säkert att judar i Malmö upplever att det är problem Men det är inte samma sak som att det är problem. Kvinnor är räddare att bli överfallna än vad man är. Ändå är det nästan bara män som blir överfallna. Gamla är räddare än ungdomar, ändå är det mest unga som överfalls och rånas.

   Sen vet jag också att problemen med antisemitism är större i Malmö än i Göteborg, men de ska alltså inte överdrivas.

 • Lina100

  Precis! Problem med antisemitism ska inte överdrivas. Inga alarmerande siffror? Relatera antalet anmälningar till antalet berörda personer, tusen personer, i en stad med 300 000 och kanske perspektivet även för dig uppenbaras. Du är säkert tillräckligt intelligent att också veta att det finns ett mörkertal i statistiken. Du är välkommen att följa med mig och judiska vänner på en vandring genom Malmö. Följ med till Malmös skolor. Följ med rabbinen ut på gatorna. Sen Anders, och först då, kan du uttala dig om vad som är hörsägen.

  • Belägg dina påståenden med källor. Då är det inte hörsägen. Och nej, det finns inga alarmerande siffror enligt de rapporter som jag hänvisat till. Du kan inte visa på det heller. Bevisa vad du påstår, eller sluta tjafsa.. Ta fram nåt som bevisar det du tycker. Annars får sluta sprida rykten och hörsägen. Toleransrapporten har inte med anmälningar att göra och en visar att antisemitismen är mycket låg i Sverige inklusive Malmö.