Affärsidé – momsfiffel

Varför kan Siba-ägda Netonnet vara så billiga? Deras officiella svar är att de kan hålla så låga priser, är svaret att företagets internet- och lagershopar varken har säljare eller dyra lokalkostnader, vilket ger kunden lägre priser. mend det finns uppenbart fler orsaker.

En av deras leverantörer har sålt smartphones och surfplattor till underpris. Man har alltså inte gjort vinst på att sälja grejerna, utan den vinst man gjort är på obetald moms. Ingen moms har betalats in till Skatteverket och vinsten som den 31-årige ägaren av den enskilda firman som levererat till Netonnet har kunnat plocka ut ungefär 10 miljoner kronor i vinst. Även hans bror har varit inblandad i verksamheten. Männen sitter nu häktade:

Männen sitter häktade och åtal väntas inom kort för grovt skattebrott. Deras bokförare är misstänkt för medhjälp.

Skatteverket kom dem på spåren när redovisningar började strömma in från elektronikleverantörer i EU-länder. Mot slutet av 2011 handlade det om tiotals miljoner kronor per månad.

Samtidigt betalade de inte in någon moms för vidareförsäljningen av produkterna.

Brödernas förklaring löd: Vi säljer till Irak och då behöver vi inte betala någon utgående moms.

Som ”bevis” visade de falska fakturor utställda till en mobilfirma i den kurdiska staden Duhok och uppmanade skatteverket att ringa dit för att kolla saken. Några export- eller frakthandlingar kunde bröderna inte visa upp. Detta förklarade de med att köparen ordnat transporterna själv: genom att lasta långtradare på Stigs center i Backa och köra till Irak.

Samtidigt som affärerna rullade vidare under hösten kopplades Ekobrottsmyndigheten in. Bevis säkrades för att försäljningen inte alls gått utomlands, utan till svenska företag. Den överlägset största köparen var en av jättarna i den svenska elektronikbranschen: Netonnet.

Efter husrannsakan hos Netonnet hade myndigheterna i slutet av mars bevis nog för ett tillslag.

Inköparen på Netonnet hittade firman på Internet och kollade inte upp företaget. Med tanke på att en liten enmansfirma kunde ha så låga priser på smartphones och surfplattor borde han väl rimligen ha kollat upp firman lite bättre. Det verkar ju onekligen lite skumt att en enmansfirma utan någon omsättning (i det läget) kan sälja så billigt och ha så förmånliga uppgörelser med leverantörer. Dessa omständigheter borde ha fått personen att reagera tänker man ju sig. Men icke. För Netonnet var det uppenbarligen viktigare att kunna köpa billigt än att kunna köpa legalt. Efter att det hela uppdagats har Netonnet samarbetat fullt ut med myndigheterna och ingen vid företaget kommer att åtalas för något brott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Affärsidé – momsfiffel”

Kommentarer inaktiverade.