Staten är vi

MaffiaBoktips
Tomas Lappalainen
Maffia
Fischer & Co

Staten är vi

I en äkta demokrati har folket makten. Det betyder att staten, det är vi. Och den yttersta garantin för demokratins-statens-folkets makt är det statliga våldsmonopolet för att garantera medborgarnas säkerhet och lagarnas upprätthållande. Detta har man aldrig förstått/accepterat i södra Italien. Den misstron och bristen på tillit till medmänniska-kollektivet-samhället-staten gör att det privata klan-släkt-familje-organiserade ära-heders-relaterade maffiavåldet frodas i Syditalien.

Resultatet är en rå kombination av girig individualism och maktkampsövergrepp, samt en vulgärversion av ett misslyckat äktenskap mellan nyliberalism och socialdarwinism. Allas djungelkrig mot alla. Detta skildras imponerande klargörande i ”Maffia”. Ännu ett boktips: Robert Putnams ”Den fungerande demokratin – Medborgarandans rötter i Italien (=Syditalien saknar det sociala kapital som ger tillit).

Hans Norebrink

Läs också: Cosa Nostra och heroinet, del 2Det är skillnad på gängkrig och gängkrigPiratkopior – vinstmaskin för organiserad brottslighet

Läs mer: SVD, DN, GP,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements