Det är inget fel att vara polisinformatör

Det är inget fel att informera polisen och att hjälpa polisen. Detta så länge det handlar om att bekämpa brottslighet. Därför är det inte heller fel om en tidigare brottsling blir polisinformatör. Det är alltså inte att snacka skit om någon att säga att den personen hjälper polisen för att bekämpa den grova brottsligheten. Oavsett hur det är med Diren Öz, om han var polisinformatör eller inte, om han när han kanske försökte lämna det kriminella livet samarbetade med polisen eller inte så är det inte fel att hjälpa polisen.

Att påstå att någon kanske är polisinformatör kan naturligtvis orsaka problem för en person, men knappast för en död person. Jag finner ingen som helst anledning av GP att be om ursäkt om rapporteringen kring just mordet på Diren Öz. Genom att man gör det förstärker man till den kultur som finns inom vissa ungdomsgrupper i viss områden. En kultur som går ut på att man aldrig hjälper polisen för att få fatt på brottslingar. Den attityden är katastrofal och katastrofalt felaktig. Den leder inte framåt utan bakåt. Det är skandal att GP och ungdomsföreningen Pantrarna underblåser och stärker såna attityder.

När det gäller den generella bilden av människor i miljonprogramsförorter som Biskopsgården så håller jag med om att de ofta beskrivs stereotypt och utmålas som mer kriminella än vad som gäller i verkligheten.

Läs också:

Ett tryggare Sverige – bekämpa brotten och brottens orsaker
Ett tryggare Sverige – om den organiserade brottsligheten
Brottslighet i arbetarområden
Brottslighet och klass
Brottslighet och ungdomar
Brottslighet och etnicitet

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. Jag håller med fullständigt. Mycket märklig utveckling i Pantrarnas inlägg. Är det klassisk fuck aina-argumentation eller RS-arnas alla-mot-staten-posering är ju frågan. Dumt är det i alla fall… Pantrarna borde ha nog med radikalitet i ryggen att kunna häva sig över sånt snack.

    • Ja, det borde de. Det är iofs rätt lätt at göra ett sådant misstag när man har många dåliga erfarenheter av polisen. Men politisk skolning är till för att lära sig att undvika att känslorna styr.

      Brottslighet är dock trots allt ett större och värre problem än den svenska polisen i dagsläget.

  2. Pingback: Medlemmar i föreningen Pantrarna trakasserade av polisen | Svensson

  3. Pingback: The Wire i verkligheten - Baltimore och BGF | Svensson

  4. Pingback: Göteborg: Polisen begär hjälp med dubbelmord | Svensson