Alla värktabletter innebär risker

Vad jag förstår så innebär alla värktabletter risker. Det finns inga värktabletter som är bra att konsumera för mycket av eller äta under för lång tid. Därför begriper jag inte varför tidningarna är så upprörda över den ökade försäljningen av diklofenak-tabletter (Eeze, Voltaren osv).

Jag använder själv mycket smärtstillande tabletter, men inte diklofenak så jag vet inte om de är effektiva eller inte. Men jag vet att man kan dö av paracetamol (Alvedon, Panodil osv) om man tar en rejäl överdos är de tabletterna direkt livsfarliga. Paracetamol använder jag inte heller. Inte på grund av att det är farligt utan för att det inte fungerar, ger ingen smärtstillande effekt helt enkelt (det är obegripligt att det är mest använt). Jag använder i stort sett enbart acetylsalicylsyra (Treo, Magnecyl, Bamyl etc) och nån gång ibuprofen (Ipren, Ibumetin etc). Ibuprofen funkar inte heller så bra och jag får lätt ont i magen av dem. En del läkarvänner hävdar att acetylsalicylsyra skulle ha svårt att bli godkänt som läkemedel om det togs fram idag. Det har så många biverkningar.

Så nån ofarlig värktablett finns inte och kanske det faktiskt är bra om diklofenak ökar på bekostnad av paracetamol. För sannolikt så minskar väl försäljning av nån annan typ av smärtstillande när försäljningen av diklofenak ökar. Statistiken visar också på att paracetamolförsäljningen minskar vad det gäller receptfritt smärtstillande. Media rapportering känns som en storm i ett vattenglas. Försäljningen av acetylsalicylsyra har minskat något under lång tid.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Alla värktabletter innebär risker”

 1. Appropå att du inte vet om diklofenak  är effektivt. Nu är det säkert individuellt som det mesta, allt passar inte alla.

  Men jag har sk ”portvinstå” (gikt) ett par gånger per år sen några år tillbaka (älskar fett och vin 😉 ). Jag har noterat att Voltaren, som innehåller diklofenak tydligen, är fenomenalt effektivt mot det. Giktattacken går över på en max två dagar oftast och lindrar smärtan betydligt. Jag blev positivt chockad första gången jag provade.
  Voltaren upplever jag mycket mer effektiv än de andra jag provat mot portvinstån.

 2. Nej, inga värktabletter är bra vid långtidsanvändning, det är också beroende på vilken typ av andra åkommor man har innan ( t ex astma, hjärtproblem etc etc). Man ska välja värktablett med noggrannhet. 

  Kan inte alls förstå ditt resonemang om att det kanske är bra att försäljningen av diklofenak har gått upp och paracetamol gått ned. Hur tänker du nu? Det man vill se är en generell minskning av användandet av värktabletter i stort. Inte att folk ist byter upp sig till tyngre varianter. För ja, diklofenak är ett tyngre ämne än paracetamol och ibuprofen och bör användas med stor försiktighet, samt borde återgå till att vara receptbelagt som det var tidigare! Varför man släppte det fritt var för att t ex migräniker skulle få lättare tillgång till sin medicin. Dock så har det inte riktigt fallit ut som man hade tänkt, ist har diklofenakanvändandet snarare slagit slint och folk använder dessa för lite alla möjliga smärtproblem och/eller vid feber. Detta gäller även receptfria triptaner.

  ASA-preparat (acetylsalisylsyra) är också omdiskuterat och framtiden får utvisa vad som händer med dessa, kanske kommer det endast gå att få via recept.

  Paracetamol är inte riskfritt (egentligen finns det inget läkemedel som är riskfritt. Hur ens egen kropp reagerar på ett ämne är individuellt), men har dock betydligt lägre risker än många andra smärtdämpande ämnen och det är också skillnad på biverkningar och biverkningar. Och även om DU nu inte får någon hjälp av paracetamol, så är det inte svårt att förstå varför det är bland det mest använda ämnet vid smärta och feber. Det är nämligen ett fullt fungerande ämne som funkar bra för de flesta personer och deras tillfälliga smärtåkommor. Samma gäller ibuprofen. 

  Det största problemet är dock att många äter för mycket värktabletter och och av fel anledning. Och att man inte söker hjälp om man har smärta som inte går över, utan ist självmedicinerar allt möjligt. Ett annat problem som jag ser det, är att iom att receptfritt gjort sitt intåg i vanliga matbutiker, har också en del av kompetensen kring medicinerna gått förlorad. Apoteken har kvalificerad personal, utbildad inom farmakologi, som man som kund kan rådfråga angående exempelvis användande av värktabletter och vilken som passar för vad. Mycket viktigt.

  1. Vi är överens om apoteksprivatiseringens negativa konsekvenser såväl som om behovet av att användningen av smärtstillande minskar

Kommentarer inaktiverade.