Gangsteradvokaterna – Lars Lundgren

Med uttrycket gangsteradvokater menar jag inte att advokater är kriminella eller gangsters i den bemärkelsen. Visserligen tycks det gälla en av dem som jag tänker skriva om i denna lilla serie artiklar om advokater, men inte de andra även om en av de andra blivit dömd för brott. Det handlar om advokater som gärna försvarar medlemmar i kriminella gäng och dessutom umgås med samma personer privat. Låter sig bjudas på fester och bröllop. En sådan advokat är Thomas Martinson, en annan är Mats Olausson från Kungsbacka som numera är före detta advokat och åtalad för ekonomisk brottslighet.

Några andra är Anders Lindstrand från Göteborg, Bengt-Erik Sik från Vänersborg och Lars Lundgren från Borås. De har alla, liksom ovan nämnde Mats Olausson låtit sig bjudas på middagar hos Hells Angels Gothenburg i Gunnilse.  Det ska dock också nämnas att Lars Lundgren inte heller är advokat längre. Han uteslöts ur advokatsamfundet redan 2006.

Lars Lundgren blev utesluten för att han brutit mot tystnadsplikten då han 2004 röjde uppgifter för en medlem i Red & White Crew om en rättegång. Uppgifter om att en misstänkt hade börjat samarbeta med polisen. Något som resulterade i ett akut dödshot mot den person som Lundgren avslöjade:

Utredningen mot Lars Lundgren drogs i gång våren 2004. I telefonavlyssning hade polisen då hört hur han avslöjat informatörens namn för en 33-årig känd kriminell göteborgare, med band till Hells Angels supportergäng Red & White Crew. Informatörens namn hade Lars Lundgren fått vid en häktningsförhandling i Strömstads tingsrätt, där han försvarade en man som misstänktes för värdetransportrån.

Vid häktningen hade domstolen uttryckligen förbjudit Lundgren och övriga offentliga försvarare att lämna ut några som helst uppgifter, så kallat yppandeförbud. Att Lars Lundgren var medveten om detta framgår av de avlyssnade samtalen mellan honom och 33-åringen. På bandet hörs hur advokaten säger: ”jag har yppandeförbud” och ”jag kan råka illa ut alltså”.

Han dömdes också till böter för brottet mot tystnadsplikten. Lars Lundgren menar dock att detta brott mot tystnadsplikten inte hade något med hans umgänge med Hells Angels att göra. Utan det var rent slarv.

Två år efter sin uteslutning anställdes Lars Lundgren av Kungsbacka Advokatbyrå, dvs Mats Olausson, den advokat som numera är åtalad för ekobrott. När denna advokatbyrå fyllde tio år 2009 deltog 7 medlemmar i Hells Angels på festen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

2 Svar på “Gangsteradvokaterna – Lars Lundgren”

Kommentarer är stängda.