Det är klart att det handlar om antisemitism

Det är uppenbart att det handlar om antisemitism, judehat, när nån slänger in ett knallskott i Judiska församlingens lokal i Malmö. Eller när nån hotar judar i Göteborg. Det kan ha med Israel att göra, men sannolikt inte. Svenskar gillar inte Israel, framförallt inte svenskar som står till vänster politiskt. Det är en följd av Israels förtryck mot palestinier. Det har inget med judar i Sverige att göra. Det är inte heller klassiska Israel-motståndare från vänstern som är antisemiter utan i det fallet handlar det om högerextremister, fascister och nazister.

Det är alltså högerextremister som hotar judar, kastar in knallskott i judiska församlingshem och främst högerextremister som är antisemiter. En del av dessa högerextremister är fundamentalistiska muslimer, eller inspirerade av fundamentalistiska muslimer på extremhögerkanten. En del är unga killar med fördomar om judar på grund av sin bakgrund i muslimska miljöer utan att killarna för den delen är troende fundamentalistiska muslimer. Fördomar som underblåses av Israels politik då fördomar och okunskap innebär att man kan ha svårt att skilja på staten Israel och judendom, Israel och judar. Precis som med kristna finns det muslimer som är vänster och muslimer som är höger. Muslimer med vänsteråsikter gillar i allmänhet inte Israel men de är oftast inte heller antisemiter och precis som resten av svenskarna med vänsteråsikter kan man i allmänhet skilja på judar och den israeliska staten och statsbildningen (det finns förstås undantag, det finns det alltid).

Men den vanlige antisemiten i Sverige är dock inte en person med muslimsk bakgrund, utan en person som är ateist och högerextremist. Ofta är samma person rasist på alla möjliga andra sätt också liksom även homofob (se undersökningar från Brå och Forum för Levande Historia om detta, det är mina källor).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Det är klart att det handlar om antisemitism”

  1. Alldeles för enkelt. Det finns människor till vänster som inte heller kan skilja på att hata Israel och på att hata judar. Utan tvekan finns det muslimer till vänster som är antisemiter. Jag har träffat dem.

    Sen har judiska församlingen själva svårt att skilja på judar och Israel, de sponsrar ju PR-organisationer för Israel. Vilket drar in dem själva i konflikten.

    1. Du har förstås rätt. Jag har dock aldrig träffat vänstermuslimer som är antisemiter. men har förstås träffat en del vänsterfolk från mellanöstern som har svårt att skilja på Israel och judar. Men det finns säkert som du säger.

  2. Har en mycket ung, etniskt svensk facebookkompis som står långt till vänster. Denne svängde sig med termen ”judejävlar” när Israel kom upp. Han slutade när jag sa till honom att Israel inte ska sammanblandas med judar per atuomatik, men kom med en halvhjärtad ursäkt om att ”du vet det är sånt man säger”… Kass och jag hoppas inte det är vanligt.

Kommentarer inaktiverade.