Anonym krigarkung

Karl X GustavBoktips
Björn Asker
Karl X Gustav
Historiska media

Anonym krigarkung

Den första riktiga biografin över den anonyme Karl X Gustav fyller en historisk lucka. Han var en mansgrisig krigarkung som erövrade de tre Skånelandskapen och Bohuslän till Sverige. Men boken är alldeles för detaljerad, speciellt vad gäller krigen.

Intressanta är resonemangen kring valkungadöme respektive en stark arvkungamakt – den senare maktkoncentrationen ansågs nödvändig för att förhindra förödande ättestrider om tronen. En stark man som samlar nationen – tanken känns bekant.

Intresseväckande är också diskussionerna kring klassmotsättningarna mellan kungamakten – aristokratin/adeln – bönderna/folket, ett evigt triangeldrama. Speciellt som bönderna hade ett för samtiden unikt politiskt inflytande.

Hans Norebrink

Läs mer: PH, SN, DAST,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements